Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2018. Február 12. 07:27, hétfő | Belföld
Forrás: mti

Ezeket a filmeket jelölték Magyar Filmdíjra

Ezeket a filmeket jelölték Magyar Filmdíjra

A Magyar Filmakadémia Egyesület vasárnap este hozta nyilvánosságra, hogy mely filmeket és mely alkotókat jelölik a Magyar Filmdíjra.

Az 1945, az Aurora Borealis, A Viszkis, a Kincsem és a Testről és lélekről versenyezek a legjobb játékfilmnek járó díjért.

A szervezők MTI-hez eljuttatott összegzése szerint a filmakadémia tagjai titkos szavazással döntöttek arról, hogy a 23 kategóriában melyik 5 alkotást és alkotót jelölik a 3. Magyar Filmdíjra. Az ünnepélyes díjátadót március 11-én este a Vígszínházban rendezik meg, a legtöbb szavazatot kapott 5-5 alkotás és alkotó közül az akadémiai tagok újabb titkos szavazással döntenek majd a nyertesekről.

A közlemény szerint az 1945, az Aurora Borealis, A Viszkis, a Kincsem és a Testről és lélekről versenyezek a legjobb játékfilmnek járó Magyar Filmdíjért. A tévéfilmek közül a benevezett négy alkotás, az Árulók, a Csandra Szekere, az Egy szerelem gasztronómiája és az Utolsó adás kaptak jelölést. A legjobb dokumentumfilm kategóriában az Egy nő fogságban, az Elhallgatott zenekarok a 60-as, 70-es évekből, a Granny Project, az ULTRA és a Visszahúz a múlt - Ember Judit portréja kapták a legtöbb szavazatot. A legjobb kisjátékfilm kategóriában A Kockaember, az Asszó, a Cinematographer, a Földiek és a Zabigyerek vannak a jelöltek között, míg az animációk közül A kozmosz nagykövetei, az Albrecht Dürer rinocérosza, az Egy komisz kislány naplója - 2.epizód: Mr.Barnum cirkusza, a Janó Manó és az elveszett harmatcseppek és a WireLess kapta a legtöbb szavazatot.

Az 5 műfaji kategória mellett 16 szakmai kategóriában - rendező, női, férfi főszereplő, női, férfi mellékszereplő, operatőr, forgatókönyv (játékfilmek és tévéfilmek esetében egyaránt), vágó, zeneszerző, díszlet/látvány/jelmeztervező, smink-, fodrász-, maszkmester és hangmester - adnak majd ki díjakat.

A játékfilmes kategóriában a legjobb női főszereplőnek járó díj jelöltjei között van Balsai Móni (Jupiter Holdja), Borbély Alexandra (Testről és lélekről), Máhr Ági (Az Állampolgár), Petrik Andrea (Kincsem) és Tóth Ildikó (Aurora Borealis - Északi fény).

A játékfilmes kategória legjobb férfi főszereplője Jéger Zsombor (Jupiter Holdja), Morcsányi Géza (Testről és lélekről), Nagy Ervin (Kincsem), Rudolf Péter (1945) és Terhes Sándor (OUT-Kihűlés) közül kerül ki.

A legjobb játékfilmes rendezőnek járó díj jelöltjei között szerepel Antal Nimród (A Viszkis), Enyedi Ildikó (Testről és lélekről), Mundruczó Kornél (Jupiter Holdja), Török Ferenc (1945) Vranik Roland (Az Állampolgár).

A vasárnap zárult filmhétről azt közölték, hogy a rendezvény sikeresen lezajlott a Magyar Filmakadémia Egyesület szervezésében, a Magyar Nemzeti Filmalap és az NMHH Médiatanácsa támogatásával. Február 8. és 11. között a közönség a Corvin moziban megtekinthette a 2017-es év filmtermésének legjavát. A vetítéseket nagy érdeklődés övezte, több film teltházzal futott.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.