Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2012. Január 12. 07:15, csütörtök | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI - Fotó: Reuters

Ez átírhatja a történelmet

Ez átírhatja a történelmet

Kiállítják azt a kétezer éves, a római hódítás korából származó, Közép-Angliában fellelt lovassági vassisakot, amely a korábbi elgondolásokat átírva római–brit szövetségre utal.

A régészeti lelőhelyről Hallaton-sisaknak elnevezett régészeti kincset az egyik legjelentősebb brit vaskorszaki leletnek tartják a szakértők. A helyreállított sisakot kedden mutatták be. Az ezüstlemezzel bevont és aranylevelekkel, valamint győzelmi szimbólumokkal díszített sisak a szakértők szerint i. sz. 43-ból származhat, és bizonyítékul szolgálhat arra, hogy akadtak olyan bennszülött britek, akik a római hódítók oldalán harcoltak.

„Két magyarázat tűnik a legelfogadhatóbbnak: vagy egy brit sisakja volt, aki a rómaiak oldalán harcolt, majd hazatért, vagy diplomáciai ajándékként, a szövetség megpecsételésére egy helyi brit uralkodónak ajándékozták a rómaiak” – fejtette ki Peter Liddle, a Leichestershire megyei tanács archeológusa. Mindkét feltételezés megkérdőjelezi azt a korábbi elgondolást, hogy i. sz. 43-ban a rómaiak szemben álltak a britekkel, amikor Claudius császár hódítása elkezdődött.

A régészek egy földlabdával együtt emelték ki a teljesen korrodálódott és darabokra töredezett leletet egy leichestershire-i temetkezési hely feltárása során. A sírban, amelyről kiderült, hogy egy brit törzsi vezető nyughelye, több ezer pénzérmét, ezüstrudakat és rituális tárgyakat is találtak. A sisak restaurálásán kilenc éven át dolgoztak laboratóriumi körülmények között a British Museum szakértői. A műkincset január 28-tól láthatja a közönség a hallatoni feltárás többi leletével együtt a leichestershire-i Harborough Múzeum állandó kiállításán.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.