Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2015. Május 12. 09:01, kedd | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Sz.Zs.), dk

Európa napon ünnepelt a DK

Európa napon ünnepelt a DK

"Jó pápainak lenni, jó magyarnak lenni, jó európainak lenni, így együtt adja identitásunkat e három" - Pápai DK-s kitelepülés az Európa Napon.

Az idei Európa Nap alkalmából tartott kitelepülést a pápai DK május 9-én délelőtt a pápai Kossuth Lajos utcán, a Kossuth-szobornál.
A program keretében - melyen a pápai DK-s aktivisták lufikat, szórólapokat osztottak a járókelőknek - Kerecsényi Zoltán választókerületi elnök-önkormányzati képviselő tájékoztatta a megjelent sajtót.
A képviselő elmondta, ha járunk a pápai utcákon, akkor büszkén kell tekintenünk nemzetünk és szülővárosunk lobogója mellett a lengedező EU-zászlóra is. Jó pápainak lenni, jó magyarnak lenni, jó európainak lenni, így együtt adja identitásunkat e három - emelte ki Kerecsényi, aki szólt arról is, hogy Pápa gazdag múltú, kultúrájú város, a régmúltban is az európai fejlődés és haladás egyik kiemelkedő szellemi helye volt - gondoljunk csak a híres kollégiumra, de gondolhatunk az Esterházy - család kora európai színvonalú szellemiségére. Sok mindent köszönhetünk Európának, ha csak a közelmúltat tekintjük, a sok EU-s támogatás mind a fejlődést szolgálta. Elsősorban pápaiak vagyunk - hangsúlyozta a képviselő, - elsődleges cél, hogy a város továbbra is fejlődhessen, hogy a jövendőben is minél több sikeres pályázat legyen, hogy minél több uniós támogatást lehessen lehívni - mondta.

A párt választókerületi elnöke, önkormányzati képviselője ismertette a Demokratikus Koalíció központi állásfoglalásait az Európa Nap kapcsán:

Robert Schuman francia külügyminiszter 1950 május 9-én hozta nyilvánosságra a Schuman-tervet. A terv Európa egyesítését kezdte meg, ami a mai Európai Unió létrejöttéhez vezetett. Ez volt az európai béke kezdete, hiszen május 8. volt a II. világháború európai befejezésének napja.
A Demokratikus Koalíció azt javasolja, hogy május 8-án minden közintézményben és iskolában emlékezzenek meg a második világháború európai befejezéséről, az európai béke beköszöntéről. A DK szerint európai polgárokként kötelességünk emlékezni arra, hogy a 70 éve tartó béke nem volt mindig természetes.
Május 9-ét minden tagállam az Európai Unió napjaként, úgymond Európa Napként ismeri el, köztük 2005 óta hazánkkal is. Május 9. az újkori Európa születése, az egység, a közös fejlődés és az elfogadás ünnepe. Hazánk a szovjet elnyomás alatt még nem lehetett része annak a közösségnek, amelynek ma már - az Orbán-kormány által okozott károktól eltekintve - teljes jogú tagjai lehetünk.
Ahogy Magyarország Európa része, úgy az európaiság is a magyarság része. Május 9. olyan ünnep, amikor kifejezhetjük: nem csak magyar, hanem egyben európai polgárok is vagyunk. Mi hordozzuk Európa örökségét és rajtunk (is) múlik Európa jövője.
Az Európai Unió tagjaiként megillet minket, hogy az Unión belül bárhova utazhassunk és senki se sérthesse meg a szabadsághoz, méltósághoz és törvény előtti egyenlőséghez való jogunkat. A jogok viszont kötelességekkel járnak együtt. A DK szerint morális kötelességünk, hogy megemlékezzünk az Európai Unió létrejöttéhez vezető napról, arról a kezdetről, aminek a folytatásának már a szabad és felelős, európai és magyar polgárok is részesei lehetnek.
A Demokratikus Koalíció azt javasolja, hogy május 9. legyen munkaszüneti nap, hogy minden európai magyar polgár szabadon, saját akarata szerint tölthesse az Európa Napot! Ez a nap a közös szabadságunk, fejlődésünk, békénk és sikereink napja, tegyük ehhez méltóvá.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 09:28, péntek | Helyi

Figyelem, elindult a rendőrség akciója az utakon!

Ma reggel 6 órától 24 órán keresztül az egész vármegyében kint lesznek a sebességmérők az utakon.

2024. Április 17. 13:48, szerda | Helyi

Megvan a Játékfesztivál első fellépője!

Többszörös visszatérő zenekar lép fel pénteken.

2024. Április 17. 13:41, szerda | Helyi

Pápai Történetek - Krahulcsán János volt a vendég

Közösen Pápáért Egyesület által szervezett programsorozat első alkalmán a pápai erdészet nyugalmazott igazgatója volt a meghívott vendég, aki szenvedélyes túrázó, 70 évesen járta először végig az El Camino-t.