Városlista
2024. július 18, csütörtök - Frigyes

Hírek

2024. Június 06. 06:00, csütörtök | Életmód
Forrás: MTI

Észak-kínai leopárd született a Szegedi Vadasparkban

Észak-kínai leopárd született a Szegedi Vadasparkban

Észak-kínai leopárd (Panthera pardus japonensis) született áprilisban a Szegedi Vadasparkban, a gondozók által nevelt, két hónapos hímet szerdán mutatták be.

Veprik Róbert igazgató elmondta, a párduc április 5-én a kifutóban, a látogatók szeme láttára jött a világra. Anyja azonban egyáltalán foglalkozott vele, nem szoptatta, sőt meg sem tisztította az újszülöttet.

Három óra elteltével úgy látták, a kölyök élete veszélyben van, ezért közbe kell lépni. Bár az állatkerti szakma nem támogatja a kölykök gondozók általi felnevelését, az észak-kínai leopárd annyira ritka - a világ állatkertjeiben mindössze 57 egyedét gondozzák, vadon is pár száz példány élhet -, hogy az újszülött kiemelése mellett döntöttek - tudatta a szakember.

Komoly kihívást jelentettet a kölyök megfelelő táplálása, hiszen nem állnak rendelkezésre szakirodalmi adatok az észak-kínai leopárdok neveléséről. A nagymacskák teje jelenősen eltér a házi macskákétól, lényegesen magasabb például a D-vitamintartalma. Végül egy kecsketejből és macskatejpótlóból készült keverék vált be, melyet probiotikumokkal és csukamájolajjal egészítettek ki - közölte az igazgató.

A kis hím párduc, amely végül a Poldi nevet kapta, 700-750 grammos tömeggel született, két hónap elteltével pedig mintegy öt kilogrammot nyom. Még hosszú ideig szüleitől elkülönítve kell nevelni, de péntektől egy külön bemutatóban a vadaspark vendégei is láthatják. A gondozók a következő hetekben is foglalkoznak majd vele, bemennek hozzá játszani, de néhány hónap múlva igyekeznek összeszoktatni az anyjával, ez várhatóan azonban hosszú folyamat lesz - mondta Veprik Róbert.

Az észak-kínai párducot európai fajmentő tenyészprogram keretében tartják Szegeden. A program vezetői a kölyök fél-, egyéves korában adnak majd ajánlást, hova kerüljön az állat.

Észak-kínai leopárd - melyet a szakemberek egy része egy alfajba sorol az amuri leopárddal (Panthera pardus orientalis) - az egyik legészakabbra élő párduc. Mérete nagyobb mint a délebbre előforduló alfajoké, testhossza 140-160 centiméter, tömege elérheti akár a 90 kilogrammot is. Szőrzete is jóval vastagabb mint a melegebb vidékeken honos alfajoké.

Szürkületkor aktív, napnyugta előtt indul vadászni, fő zsákmánya a különböző szarvasfélék, de elejti az őzeket, vaddisznókat, nyulakat, borzokat és a madarakat is. Sebessége eléri a 60 km/h-át, akár ötméteres távolsága vagy háromméteres magasságba is képes ugrani. Más leopárdokhoz hasonlóan magányosan élnek, leszámítva az utódjukat nevelő nőstényeket.

Az észak-kínai leopárdok két-három éves korukban válnak nemileg éretté. A párzási időszak tél végén van, a nőstények 90-105 napos vemhesség után hozzák világra utódjukat. A kölykök másfél-két év után hagyják el anyjukat.

Az alfajt az orvvadászat mellett a civilizáció terjedése, a zsákmányállatok fogyatkozása veszélyezteti.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 17. 07:56, szerda | Életmód

Különleges fényművészeti installációk láthatók az INOTA Focus: RADIANCE fesztiválon

Neves magyar és nemzetközi alkotók fényművészeti installációival várják az érdeklődőket augusztus 30. és szeptember 1. között a Várpalota melletti inotai hőerőmű területén.

2024. Július 16. 08:07, kedd | Életmód

Kétezer foglyot kaszabolhattak le a mohácsi csatát követően a tömegsírok vizsgálata szerint

A mohácsi csata IV. tömegsírjánál idén nyáron megkezdett feltárás is igazolja, hogy mintegy kétezer letérdeltetett foglyot kaszaboltak le szablyával az ütközetet követően

2024. Július 16. 08:04, kedd | Életmód

A Hold és az Antares együttállása lesz látható szerda este az égbolton

Szabad szemmel is látható lesz Hold és az Antares csillag együttállása szerda este tíz órától az égbolton - tájékoztatta a Svábhegyi Csillagvizsgáló az MTI-t hétfőn.

2024. Július 15. 08:00, hétfő | Életmód

Kálid Artúr kapta a Hollósi Frigyes-díjat

Kálid Artúr kapta idén a Hollósi Frigyes-díjat; az elismerést a közönség szavazatai alapján a Hyppolit, a lakáj címszerepéért nyerte el a Kőszegi Várszínház Köz-Játék Fesztiválján.