Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2011. November 24. 20:40, csütörtök | Helyi
Forrás: InfoPápa.hu

Esterházy-kastély: áprilisban kezdődhet a teljes felújítás

Esterházy-kastély: áprilisban kezdődhet a teljes felújítás

A pápai Esterházy-kastély teljes felújítására irányuló projekt átadás-átvétele ünnepélyes keretek között megtörtént. A katélykert is megújulhat!

Mint ismeretes, a pápai Esterházy-kastély egy részét - a főúri enteriőröket - már az úgynevezett Norvég-projekt keretén belül felújították. Most a kastély többi részének külső és belső felújítására és hasznosítására irányuló pályázat átadás-átvétele történt meg. A beruházás tervezett bekerülési összege közel 1,9 milliárd forint, melyből a támogatás összege 1,6 milliárd. A munkálatok jövő áprilisban kezdődhetnek el (közbeszerzési eljárást követően), az átadásra 2013 októberében kerülhet sor.

Dr. TemesváriBalázs, a KDRFÜ ügyvezető igazgatója adta át a projektet és gratulált a támogatói szerződés elnyeréséhez. Mint mondta,Pápa városa kitartó és szívós munkával érte el azt, hogy egy közel 1,5 milliárdos projektet valósíthat meg.

A projekt egyebek mellett tartalmazza az épület külső és belső helyreállítását, restaurálását. A kastély épülete a felújítással párhuzamosan díszkivilágítást is kap, akastélykápolna visszanyeri eredeti hitéleti és múzeumi funkcióit.

A tervek szerint a kastély udvara és termei egyaránt helyszíne lehet különböző rendezvényeknek a kulturális programoktól az exkluzív esküvőkig.

Az épület nyugati szárnybeli kiállítótermeiben állandó kiállítások kapnak majd helyet (Nemcsics galéria, A. Tóth Sándor gyűjteménye). Ugyanitt barokk marionett bábszínház, valamint a barokk korhoz kapcsolódó kiállítótér lesz élő, vagy előre rögzített előadásokkal.

A keleti szárnyban a tanulásé lesz a főszerep, ide elsősorban osztálykirándulások gyermekcsoportjait várják majd 3D-s vetítőteremmel, valamint interaktív turisztikai tartalommal feltöltött plazmafallal vagy holokapuval.

A kastélykert is megújulhat!

Dr. Áldozó Tamás polgármester elmondta, hogy ezen projekt lezárultával sem érnek véget a kastély körüli munkálatok, ugyanis - folyamatban lévő pályázatunk van a kastélykert rekonstrukciójára és további nagyon szép terveink arra, hogy az egykori váristállót, az őrházakat, a pincéket, egyszóval a kastély szűk környezetét is eredeti pompályába állítsuk helyre.

- Örömmel mondhatom el, hogy a most befejeződő Várkertfürdő fejlesztés 1 milliárd 70 milliós projekt, a belváros rehabilitáció 2,3 milliárd forint, az Esterházy- kastély projekt pedig 2,2 milliárd forint. Elmondhatjuk tehát, hogy közel 5 és fél milliárd forint értékű projekt fejeződik be a közeljövőben, illetve kezdődik el, amelynek turisztikai vonatkozásai is vannak, ez pedig országosan is egyedülálló - mondta a polgármester.

Fotó: jmvk.compunet.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 20:26, csütörtök | Helyi

Grőber Attila: Az Adatvédelmi Hatósághoz fordulnak az érintettek

A választópolgárok azonosításához használatos személyi számot és lakcím adatokat kért valaki az egyesület nevében az érintettektől, akik az adatvédelmi hatósághoz fordulnak - mondta el a politikus.

2024. Április 25. 18:20, csütörtök | Helyi

Fegyverrel fenyegette a mentősöket egy ember Pápateszéren, kivonult a TEK

Az eset ma délután történt, a települést egy időre le is zárták a hatóságok.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

Megnyílt a IV. Pápai Nemzetközi Történelmi Filmfesztivál

Negyedik alkalommal rendezik meg Pápán a seregszemlét, amely az első két évben nem működhetett szokványos módon a Covid járvány miatt, tavaly óta azonban számos művész személyesen vesz részt a találkozón.

2024. Április 24. 16:42, szerda | Helyi

Megfenyegette, hogy megöli, börtönbe mehet a Pápa környéki férfi

Zaklatás vétsége miatt emelt vádat a Pápai Járási Ügyészség azzal a 33 éves férfival szemben, aki közösségi oldalon nyilvánossá vált sértő kijelentések miatt fenyegette meg a sértettet és annak élettársát az egyik Pápa környék