Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2022. Április 01. 16:00, péntek | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Esélylatolgatás - Ki nyeri a pápai központú választókerületet?

Esélylatolgatás - Ki nyeri a pápai központú választókerületet?

Minden bizonnyal a képen látható két jelölt között fog eldőlni, hogy ki lesz 2022-től a Veszprém megye 4-es számú választókerületének országgyűlési képviselője. De vajon van valódi esélye Grőber Attilának?

2022. április 3-án országgyűlési választásokat tartanak Magyarországon, melynek során 199 országgyűlési képviselőt juttatnak a választópolgárok az országgyűlésbe, 106-ot egyéni körzetből, 93-at pedig párt- illetve nemzetiségi listákról.

A pápai központú Veszprém megye 4-es számú választókerületben öt egyéni jelöltre lehet szavazni:

Bár közvéleménykutatási adat nem ismert a pápai központú választókerületből, a korábbi választási eredmények és egyéb információk alapján kísérletet teszünk arra, hogy latolgassuk a várható választási eredményeket.

Túl nagy jóstehetség nem kell ahhoz, hogy megtippeljük, a mandátum sorsa dr. Kovács Zoltán és Grőber Attila között fog eldőlni. De mik erősítik, vagy mik gyengítik a jelölteket?

Dr. Kovács Zoltán 1998 óta országgyűlési képviselő Pápán, 1990 és 2011 között pedig polgármester is volt. Valamennyi választást megnyerte, jellemzően 50% feletti eredménnyel! Óriási ismertsége van Pápán és választókerület-szerte, töretlen népszerűségnek örvend mind Pápán, mint pedig a kisebb településeken. Rendszeresen járja a kisebb falvak rendezvényeit is, kimondottan sok választópolgárral van személyes kapcsolata.

Grőber Attila számos alkalommal indult már önkormányzati választáson, de országgyűlésin még soha. A polgármesterségért folyó küzdelemben eddig rendre elbukott, igaz, először 2019-ben állt elő az a helyzet, hogy valamennyi ellenzéki párt beállt mögé. A két és fél évvel ezelőtti önkormányzati választáson - többek meglepetésére - meg tudta szorítani dr. Áldozó Tamást, végül mintegy 330 szavazattal maradt alul a 2011 óta regnáló polgármesterrel szemben Grőber Attila, aki az egyéni önkormányzati mandátumát megszerezte Bocskay Lászlóval szemben. Grőber Attila ismertsége és elfogadottsága Pápán magasabb, mint a választókerület kisebb településein, a politikus a kampányban igyekezett mindenhova eljutni, de hátránya e téren behozhatatlannak tűnik dr. Kovács Zoltánnal szemben.

Nézzük, hogy alakult a szavazatarány a korábbi választásokon?

Legutóbb 2006-ban fordult elő, hogy két erős tömb állt a jelöltek mögött, akkor dr. Kovács Zoltán ellenfele Gőgös Zoltán volt. Hiába azonban, a széttöredezettség hiánya arra sem volt elegendő, hogy szoros eredmény szülessen:

2010-ben földcsuszamlásszerű győzelmet aratott a Fidesz-KDNP, mondani sem kell, hogy így volt ez Pápán is.

2014-ben mérsékeltebb sikert aratott a fideszes politikus, bár így is simán győzött, 50%-ot meghaladó szavazataránnyal (50.98%).

2018-ban, a legutóbbi országgyűlési választáson képes volt ezt az eredményt jócskán túlszárnyalni, igen jelentős szavazatszámmal megközelítette a 60%-ot a rá leadott voksok aránya:

Jól látszik a számokból, hogy abban az esetben sem tudta volna még csak megszorongatni sem dr. Kovács Zoltánt az ellenzék 4 évvel ezelőtt, ha az összes párt - a Fidesz-KDNP-n kívül - beállt volna egyetlen jelölt mögé.

Van tehát esélye Grőber Attilának?

Az országos közvéleménykutatási adatokból az egyértelműen kivehető, hogy a kormányoldal és az ellenzék viszonylatában nincs igazán jelentős elmozdulás 2018-hoz képest (ha összeadjuk az akkori ellenzéki pártokra leadott szavazatokat és azt összevetjük a jelenlegi közvéleménykutatási adatokkal), így nehéz elképzelni, hogy a pápai központú választókerületben hirtelen nagy mértékben módosultak volna a pártpreferenciák, semmi rendkívüli fejlemény nem történt, ami ezt indokolná.

Dr. Kovács Zoltán abban az esetben tudná elveszíteni a választást, ha alulmúlná minden eddigi országgyűlési választáson elért eredményét (47,48%)- mivel biztosan a másik három induló is 1-2%-ot el fog tudni csípni - erre, vagyis 50%-nál alacsonyabb eredményre 1998 óta nem volt példa. Akkor úgy kapott 47,48%-ot Kovács Zoltán, hogy a Fideszen kívül négy egyéb jobboldali párt indított jelöltet (FKGP, MIÉP, KDNP, MDNP).

Összegezve tehát a leírtakat: a vasárnapi választás toronymagas esélyese dr. Kovács Zoltán, már egy szoros eredmény is meglepetésszámba menne, de természetesen a meccsnek akkor van csak vége, ha a bíró hármat fújt a sípjába. Sok múlhat a mozgósításon, hiszen ha például a fideszesek elkényelmesednek, mivel zsebben érzik a győzelmet, akkor akár meglepetés is születhet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 15:04, csütörtök | Helyi

Unger Tamás: Költséghatékonyabb alvállalkozókkal végeztetni a zöld területek gondozását

Az alpolgármester Grőber Attila ellenzéki polgármesterjelölt kritikáira reagált, amelyeket a zöld területek gondozásával kapcsolatban fogalmazott meg.

2024. Május 02. 08:05, csütörtök | Helyi

Nagy sikert aratott a Pannonia Reformata majálisa!

Nagyon sokan voltak kíváncsiak a Pannonia Reformata udvarában megtartott programokra, játékokra foglalkozásokra és vásárra.

2024. Május 01. 20:36, szerda | Helyi

Kiütéses győzelemmel jutott tovább a megyei kupában a Perutz

A Veszprém vármegyei kupa 5. fordulójában az idén még veretlen Balatonfűzfő otthonába látogatott a Perutz, ahol sikerült revansot venni a bajnokságban elszenvedett vereségért és 5-0-s győzelemmel jutott tovább a Pápa.

2024. Május 01. 09:23, szerda | Helyi

Elindultak a fúvósok, ébresztőt fújnak a városnak

Szokásukhoz híven május első napján újra teherautóra ül Pápa Város Fúvószenekara és zenével ébreszti a város lakóit.