Városlista
2020. július 15, szerda - Henrik

Hírek

2018. Január 22. 20:39, hétfő | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Erősek vagyunk, mert mi részesei akarunk lenni a hagyománynak

Erősek vagyunk, mert mi részesei akarunk lenni a hagyománynak

A Magyar Kultúra Napja alkalmából rendeztek ünnepséget a JMSZK színházépületében hétfőn este. Áldozó Tamás szólt a közönséghez, majd a Virtuózok című tehetségkutató volt résztvevői adtak színvonalas műsort.

A Himnusz közös eléneklését követően Áldozó Tamás polgármester mondott ünnepi beszédet. A városvezető úgy fogalmazott, hogy amikor a kultúráról beszélünk, gyakran szinte szinonimaként használjuk a műveltség, a nyelv, a tudomány szavakat is. Bizonytalanok lehetünk a meghatározásban, de érezzük, hogy amit e fogalom alatt értünk, az valami jobbat, valami többet jelent, valami olyat, amihez igazodni illik, amihez igazodni kell. Ha pedig a magyar kultúráról szólunk, akkor annak megkerülhetetlen szelete a hagyomány, mindaz, ami ősi, ami megkülönböztet minket más hagyományoktól, más nemzetek, más népek örökségétől, ami atavisztikus, ám ősiségében is egyetemes - fogalmazott a szónok.

- A nagyvilág dolgaiban való eligazodás magunkban kezdődik - folytatta. A hagyománnyal gazdag ember gazdag azokkal a szabad vegyértékekkel is, amik nyitottá teszik az eligazodásra, más népek más hagyományainak megismerésére; a hagyományok összemérésére, a különbözőségek felismerésére, a másik kultúrájának az elismerésére. A másság elismerésére. Aki eligazodik magában, az türelmes a másikkal szemben is: ő már ismeri azt, aminek a megismerésére az a másik elindult. Aki viszont a hagyományban szegény, az nem érkezik meg sehova: aki a hagyományban szegény, az türelmetlen, aki a hagyományban szegény, az erőszakos, aki hagyományban szegény, az a saját üdvtörténetét erőlteti a másikra is. Ebben a világban nincs atavisztikus, de mivel nincs ősi, egyetemes is kevés; ha pedig mindennek híján vagyunk, bizonytalanná válik minden. Előbb az, ami magyar, aztán az, ami európai: a saját üdvtörténet elmossa a mi történeteinket, zárójelbe teszi a jelképeinket, kigúnyolja igazodási pontjainkat, hamarosan következik az idő, amikor a teremtésben túlzásnak tartja majd a jó Istent, de a több tucat genderhez képest kevesli a férfit és a nőt, Ádámot és Évát - hangzott el az ünnepi beszédben.

- Erősek vagyunk, mert mi részesei akarunk lenni a hagyománynak és oda várjuk azokat is, akik ma még más utakon járnak. Erősek vagyunk, mert igazodunk ahhoz, amit a megelőző generációk üzennek; erősek vagyunk, mert eligazodunk a világban és így nyitottak vagyunk a másra: minden másra, ami ősi és ami egyetemes, mindenre, ami magyar, mindenre, ami emberi. Isten! Áldd meg a magyart! - zárta gondolatait Áldozó Tamás polgármester.

A beszédet követően került sor a Pro Cultura díszoklevél átadására. Az idei évben Csukárdi Tibor, a Pápai Jókai Kör, valamint a Nyugdíjas Egyesület Irodalmi Színpadának tagja kapta a kitüntetést.

A Kultúra napi program elmaradhatatlan része a színpadi produkció, az idei évben a Virtuózok című tehetségkutató műsor volt szereplői mutatták meg tehetségüket a pápai színpadon. Sellei Etelka operaénekes, Kökény Tamás nagybőgőművész, Lugosi Dániel Ali klarinétművész és Váradi Gyula hegedűművész előadása magávalragadta a pápai közönséget, mely szűnni nem akaró tapssal hálálta meg a kultúrális élményt. Zongorán kísérte a fiatal zenészeket Mester Dávid zongoraművész, a Vígszínház zenei vezetője.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Július 15. 16:18, szerda | Helyi

Adományokat gyűjtenek a pápai zsinagóga felújítására

Pápa és Környéke Zsidó Kulturális Hagyományőrző Egyesület adománygyűjtési akciót indított el Magyarország harmadik legnagyobb zsinagógájának megújítására.

2020. Július 15. 13:55, szerda | Helyi

Áldozó Tamás: Azok véleményét is várjuk, akik nem értenek egyet velünk

Helyi fideszes politikusok a Nemzeti Konzultációs kérdőívek kitöltésére és visszaküldésére biztatják a választókat.

2020. Július 15. 13:13, szerda | Helyi

Tapolcafőnél 6 illegális migránst és egy embercsempészt állítottak elő a rendőrök

Egy román állampolgár illegális migránsokat akart jogellenesen Ausztriába szállítani. A pápai rendőrök elfogták őket.

2020. Július 14. 09:05, kedd | Helyi

Ezek a csapatok lesznek a Perutz ellenfelei az NB III nyugati csoportjában

A Magyar Labdarúgó Szövetség versenybizottsága elkészítette az NB III-as labdarúgó bajnokság 2020/2021-es idényének csoportbeosztásait. A 60 klub három 20 csapatos csoportban küzd meg egymással.