Városlista
2019. december 6, péntek - Miklós

Hírek

2018. Január 22. 20:39, hétfő | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Erősek vagyunk, mert mi részesei akarunk lenni a hagyománynak

Erősek vagyunk, mert mi részesei akarunk lenni a hagyománynak

A Magyar Kultúra Napja alkalmából rendeztek ünnepséget a JMSZK színházépületében hétfőn este. Áldozó Tamás szólt a közönséghez, majd a Virtuózok című tehetségkutató volt résztvevői adtak színvonalas műsort.

A Himnusz közös eléneklését követően Áldozó Tamás polgármester mondott ünnepi beszédet. A városvezető úgy fogalmazott, hogy amikor a kultúráról beszélünk, gyakran szinte szinonimaként használjuk a műveltség, a nyelv, a tudomány szavakat is. Bizonytalanok lehetünk a meghatározásban, de érezzük, hogy amit e fogalom alatt értünk, az valami jobbat, valami többet jelent, valami olyat, amihez igazodni illik, amihez igazodni kell. Ha pedig a magyar kultúráról szólunk, akkor annak megkerülhetetlen szelete a hagyomány, mindaz, ami ősi, ami megkülönböztet minket más hagyományoktól, más nemzetek, más népek örökségétől, ami atavisztikus, ám ősiségében is egyetemes - fogalmazott a szónok.

- A nagyvilág dolgaiban való eligazodás magunkban kezdődik - folytatta. A hagyománnyal gazdag ember gazdag azokkal a szabad vegyértékekkel is, amik nyitottá teszik az eligazodásra, más népek más hagyományainak megismerésére; a hagyományok összemérésére, a különbözőségek felismerésére, a másik kultúrájának az elismerésére. A másság elismerésére. Aki eligazodik magában, az türelmes a másikkal szemben is: ő már ismeri azt, aminek a megismerésére az a másik elindult. Aki viszont a hagyományban szegény, az nem érkezik meg sehova: aki a hagyományban szegény, az türelmetlen, aki a hagyományban szegény, az erőszakos, aki hagyományban szegény, az a saját üdvtörténetét erőlteti a másikra is. Ebben a világban nincs atavisztikus, de mivel nincs ősi, egyetemes is kevés; ha pedig mindennek híján vagyunk, bizonytalanná válik minden. Előbb az, ami magyar, aztán az, ami európai: a saját üdvtörténet elmossa a mi történeteinket, zárójelbe teszi a jelképeinket, kigúnyolja igazodási pontjainkat, hamarosan következik az idő, amikor a teremtésben túlzásnak tartja majd a jó Istent, de a több tucat genderhez képest kevesli a férfit és a nőt, Ádámot és Évát - hangzott el az ünnepi beszédben.

- Erősek vagyunk, mert mi részesei akarunk lenni a hagyománynak és oda várjuk azokat is, akik ma még más utakon járnak. Erősek vagyunk, mert igazodunk ahhoz, amit a megelőző generációk üzennek; erősek vagyunk, mert eligazodunk a világban és így nyitottak vagyunk a másra: minden másra, ami ősi és ami egyetemes, mindenre, ami magyar, mindenre, ami emberi. Isten! Áldd meg a magyart! - zárta gondolatait Áldozó Tamás polgármester.

A beszédet követően került sor a Pro Cultura díszoklevél átadására. Az idei évben Csukárdi Tibor, a Pápai Jókai Kör, valamint a Nyugdíjas Egyesület Irodalmi Színpadának tagja kapta a kitüntetést.

A Kultúra napi program elmaradhatatlan része a színpadi produkció, az idei évben a Virtuózok című tehetségkutató műsor volt szereplői mutatták meg tehetségüket a pápai színpadon. Sellei Etelka operaénekes, Kökény Tamás nagybőgőművész, Lugosi Dániel Ali klarinétművész és Váradi Gyula hegedűművész előadása magávalragadta a pápai közönséget, mely szűnni nem akaró tapssal hálálta meg a kultúrális élményt. Zongorán kísérte a fiatal zenészeket Mester Dávid zongoraművész, a Vígszínház zenei vezetője.

Ezek érdekelhetnek még

2019. December 05. 21:02, csütörtök | Helyi

Dr. Kissné Vadicsku Patrícia kapta az idei Vilma-díjat

Vilma napon, december 5-én hivatásukban és a családi életükben kiemelkedően helytálló nőket köszöntenek évről-évre.

2019. December 05. 09:09, csütörtök | Helyi

Láthatóság életet menthet!

Rövid időn belül egy kerékpáros és egy gyalogos halt meg közlekedési balesetben, Veszprém megyében. Mindkét baleset sötétben történt, és egyik áldozat sem volt jól látható.

2019. December 04. 15:29, szerda | Helyi

Elkészült a kerékpárút a Győri úton

A 3,5 méter széles, 425 méter hosszú gyalog-kerékpárút a Fenntartható közlekedésfejlesztés Pápán című projekt keretében készült el.

2019. December 04. 14:01, szerda | Helyi

Intelligens gyalogátkelőhely lesz a Korona utcán

Az úgynevezett okos zebra felvillanó fényekkel jelzi a közeledő autósnak, ha gyalogos készül átkelni az úton.