Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2014. Január 30. 09:06, csütörtök | Helyi
Forrás: Veszprém Megyei Kormányhivatal

Eredményes volt a kormányhivatal és a járási rendszer elmúlt éve

Eredményes volt a kormányhivatal és a járási rendszer elmúlt éve

Az elmúlt év is jelentős változásokat, további lépéseket hozott Veszprém megyében az államigazgatás hatékonyságának növelése, az állampolgárok gyorsabb és színvonalasabb kiszolgálása, a hivatali ügyintézés gyorsítása érdekében – nyilatkozta évösszegző sajtótájékoztató keretében dr. Kovács Zoltán Veszprém megyei kormánymegbízott.

A járási hivatalok zökkenőmentes elindítása volt a 2013-as év legfontosabb feladata – az átvett emberekkel és infrastruktúrával jól kellett gazdálkodni. Azzal a céllal hoztuk létre a hivatalokat, hogy Veszprém megye tíz járásában gyorsabbá és hatékonyabbá váljon az államigazgatás működése, az állampolgárok számára valóban 'járásnyi közelségbe' kerüljön az állam - mondta. Veszprém megyében 55 településen települési ügysegéd is segíti a helyi lakosok ügyintézését. Ennek a rendszernek köszönhetően Veszprém megye lakosságának háromnegyede számára adott a lehetőség arra, hogy államigazgatással kapcsolatos ügyeinek intézését lakóhelyén kezdeményezze.

A működés első évi tapasztalatait mérlegelve elmondható, hogy a rendszer jól beváltotta a hozzáfűzött reményeket, nincs érdemi panasz az ügyintézésben. A tíz járási hivatalt a tavalyi évben több mint 620 ezer állampolgár kereste fel.

A kormánymegbízott szerint a 2013-as esztendőben további komoly erőtartalékokat sikerült feltárni és mozgósítani a korábban szétaprózottan, fölösleges párhuzamosságokkal működő tizenhat szakigazgatási szerv együttműködésében, valamint a járási hivatalok megalakulásával – azáltal, hogy ezek egységes területi irányítás alá kerültek.
Összességében elmondható, hogy a szakigazgatási szerveink eredményes munkát végeztek. A folyamatos hatósági ellenőrzések mellett a társhatóságokkal végzett akciókban is részt vettek, képzéseket, tájékoztató fórumokat tartottak. A közel 20 ezer lefolytatott ellenőrzés során nem a szankcionálást, a bírságolást, hanem – a szolgáltató jellegű hatósági szerep megvalósításaként – a jogkövető magatartás ösztönzését tűztük ki célként.

Veszprém megyében a járási székhelyeken, illetve Balatonfűzfőn, Berhidán és Herenden működik okmányiroda, amelyek az ügyfélbarát, egyablakos ügyintézés jegyében 2014-ben kormányablakokká alakulnak. Ezek mellett egy további kormányablak nyílik idén Veszprémben, mely a Veszprémi Járási Hivatal leendő épületében kap majd helyet, a Budapest úton. A járási hivatal épületének kivitelezési munkálatai terv szerint haladnak, az átadásra várhatóan áprilisban kerülhet sor.
A megyeszékhelyen működő Kormányablakban az elmúlt évben több mint 9100 ügyfél fordult meg, a legtöbben utazási költségtérítést, ügyfélkapu létesítést és családtámogatási ügyeket intéztek itt.

A sajtótájékoztató keretében dr. Vajda Viktória főigazgató ismertette a Kormányhivatalnál 2013-ban bekövetkezett szervezeti és személyi változásokat. A tavalyi évben bevezetett ügyfélbarát intézkedések közül kiemelte a megyeszékhely okmányirodájának hosszított nyitva tartását, roma referensek alkalmazását, a Kormányablakban intézhető ügykörök megemelkedett számát, mely – miként azt előrevetítette – az újtípusú Kormányablakokban februártól tovább emelkedik.

A főigazgató elmondta, évközben több önkéntes véradást szerveztek munkatársaik részvételével, de a társadalmi felelősségvállalás jegyében részt vettek az árvízi védekezésben és a Te szedd! szemétgyűjtési akcióban is. A Veszprém Megyei Kormányhivatal 2013-ban is sokat tett annak érdekében, hogy az állampolgárok minél szélesebb körben megismerjék a törzshivatal és a szakigazgatási szervek munkáját: nagy sikerrel zárult a Kormányhivatalok Napja országos program, amelyhez a Veszprém Megyei Kormányhivatal is csatlakozott.

A tavalyi év nagy változást hozott a települési önkormányzatok struktúrájában – erről dr. Mikulási Erzsébet törvényességi felügyeleti főosztályvezető nyilatkozott. Elmondta: 2013. március 1-től 10 polgármesteri hivatal és 48 önkormányzati hivatal jött létre a meglévő struktúra átalakítását követően. Az önkormányzatok működésének törvényességi ellenőrzése törvényességi felügyeletté alakult át. A felügyeleti jog szélesebb, mint a korábbi ellenőrzési hatáskör, a felügyeleti eszközök száma és tartalma jelentős változást eredményezett 2012. évhez viszonyítva négyszeresére növekedett a kiadott törvényességi felhívások és egyéb intézkedések száma.

A járások és hivatalaik létrejötte a közigazgatás egészét érintő átfogó reform, a Jó Állam kialakításának egyik mérföldköve volt. Fontos, hogy lehetőség szerint mindenki, aki „ügyes-bajos dolgaival” az államigazgatás szerveihez fordul elégedetten távozzon, hogy érezze, jogszabályi keretek között mindent megtettek ügyének elintézése érdekében. Ugyanez a szemlélet jellemzi a 2014-ben a Kormányhivatal előtt álló feladatok végrehajtását is – derült ki a sajtótájékoztatón.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 07:59, szombat | Helyi

Elfogadta a rendőrség beszámolóját a Képviselő-testület

Rausz István rendőr ezredes 2024. április 25-én számolt be a rendőrkapitányság 2023. évi tevékenységéről.

2024. Április 27. 07:37, szombat | Helyi

A Helyi Választási Bizottság szerint jogsértést követtek el ellenzéki jelöltek

Molnár Bálintot, Kovács Józsefet, Grőber Attilát, Vonnák Andreát, Vadász Krisztinát és Kerti Györgyit marasztalták el, miután Áldozó Tamás kifogást nyújtott be velük szemben.

2024. Április 26. 14:26, péntek | Helyi

Számszeríjjal fenyegetőzött Pápateszéren, elfogta a TEK

Mint arról korábban beszámoltunk, tegnap jelentős rendőri akció zajlott a Pápa környéki településen.