Városlista
2020. június 6, szombat - Norbert

Hírek

2019. Augusztus 16. 13:00, péntek | PR

Érdemes-e házilag kerítést építeni?

Érdemes-e házilag kerítést építeni?

Az otthonunk körül mindig találunk tennivalót, szerelni valót, barkácsolni valót.

De mielőtt belefognál egy nagyobb kerítés csinosításba, fontolj meg néhány szempontot, hiszen lehet, hogy túl nagy fába vágod a fejszéd. Mire érdemes figyelni?

A kerítésépítést be kell jelenteni

Utcafronti kerítés építése nem engedélyköteles, de be kell jelenteni a település polgármesteri hivatalában. Ehhez nincs szabvány nyomtatvány, elég egy A4-es papírra felvázolni a pontos neved, címed, ahol a kerítést építed, és egy tervet, hogy hogyan képzeled el a kerítést, milyen anyagot használsz fel (leírod a tevékenységet).

Ellenőrizd az időjárást

Nem érdemes nekiállni ítéletidőben, de a tűző napsütés sem tesz jót a mázolt kerítésnek.

Ellenőrizd a közmű helyzetét

Ehhez elég csupán próbaásást végezni, amivel megállapítod, milyen mélyen és milyen irányba fut a közmű. Természetesen az ásás során, ha nem találkozol a vezetékekkel, az a legjobb.

Döntsd el, miből építenéd

Az interneten rengeteg tippet találsz arra nézve, hogy hogyan érdemes nekiállni egy teljesen új kerítés építésének vagy felújításához. Az első lépés talán az, hogy kiválasztod, milyen alapanyagból álljon. Itt érdemes mérlegelned olyan szempontokat, mint például:

  • Be lehessen-e látni a kerítésen?
  • Milyen anyagból álljon a kerítés anyaga?
  • Mennyi a rendelkezésre álló anyagi keret?
  • Mennyi idő alatt szeretnénk elkészíteni a kerítést?
  • Mennyire legyen tartós, strapabíró a kerítés?

Lehet gyors és olcsó megoldást is választani, ez esetben a drótháló a legjobb döntés. Ekkor viszont belátnak a kertbe, amit ha szeretnél elkerülni, akkor például a kerítésléceket vagy a trapézlemezt használd. Ha védelmi funkciót szeretnél, hogy ellásson a kerítés, mert mondjuk kutyákat tartanál, akkor a biztos alappal rendelkező kerítés a legjobb döntés. Ellenkező esetben a kutyus "elviszi a kerítést" magával egy-egy hevesebb ugatás közben.

Válaszd ki a stílust is!

Ötletgyűjtéshez erre a legjobb módszer az internet vagy pedig egy-egy esti séta, mialatt felméred a szomszédok alkotta szép kerítéseket. Ezután eldöntheted, hogy a modern alumínium, a klasszikus kovácsoltvas vagy egy egyszerűbb kőkerítés lesz az, ami a legjobban passzol a személyiségedhez.

Határozd meg, milyen magas kerítést akarsz!

Itt megint adott a kérdés, hogy zárt kerítést szeretnél-e, ahova nem látnak be a kíváncsi szemek vagy nyitottat?

Mindig egyeztess a szomszédokkal!

A jó szomszédi viszony érdekében, mindig szólj a szomszédodnak, mikor a kerítésen javítanál, vagy épp új kerítést építesz. Egyrészt mert zajjal jár, másrészt, mert lehet, hogy az ő telke is érintett lehet az építkezés alatt, amihez az engedélye szükséges.

Legvégén pedig fontold meg azt is, hogy valóban készen állsz-e arra, hogy saját magad felhúzz egy kerítést. Ha egy kicsit is bizonytalan vagy, érdemes szakemberrel elvégeztetni a kerítésépítési feladatokat.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Május 18. 09:36, hétfő | PR

Templomot épített a Jánosik Kft.

Görögkatolikus templomot épített Mezőkövesden a Jánosik és Társai Kft. A zöldmezős beruházást, az alapoktól kezdve kulcsrakész állapotig a cég végezte.

2020. Május 09. 09:43, szombat | PR

Tuti tippek irodaválasztáshoz

A munkakörnyezet komoly hatással van a munka minőségére, ezért nem mindegy milyen irodában dolgoznak a munkatársaink. Összegyűjtöttük a legfontosabb szempontokat, hogy jól válassz.

2020. Május 09. 09:25, szombat | PR

Sherlock Holmes után Te is fedezd fel Londont

Anglia igen kedvelt úti cél. Sokan ott élő családtagjaikat, barátaikat látogatják meg, de bőven van olyan turista, aki csak egy hosszúhétvégén szeretné London látványosságait megcsodálni. Érdemes néhány dolgot átgondolni, mielőtt me

2020. Április 24. 08:47, péntek | PR

Itt a tavaszi ételek szezonja

Mostantól jöhetnek a finomabbnál finomabb saláták és a változatos friss zöldségekből és gyümölcsökből készített fogások.