Városlista
2020. július 6, hétfő - Csaba

Hírek

2017. Október 30. 07:38, hétfő | Helyi
Forrás: Infopapa.hu, Pápa-ma.hu

Emléktáblát avattak Orlay Petrich Soma tiszteletére

Emléktáblát avattak Orlay Petrich Soma tiszteletére

195 évvel ezelőtt született Orlay Petrich Soma és 175 esztendeje diákoskodott Pápán.

E két évforduló kapcsán kezdeményezte Kerecsényi Zoltán pápai önkormányzati képviselő, az "Elsősorban pápai"– Városbarát Egylet (EpVE) ügyvivője, hogy a festőművésznek, Petőfi másodunokatestvérének – aki együtt diákoskodott városunkban Jókaival és Petőfivel – is legyen emléktáblája egykori lakóhelyén. A képviselőt kezdeményezésében a nagy múltú Pápai Jókai Kör segítette, a pápai Képviselőtestület pedig befogadta az emlékjel állításának ötletét, így október 26-án a Barát utca 4-6 számú épületben – Petőfi és Orlai egykori lakóhelyén – felavatták az emléktáblát, melynek bronz domborművét Kiss László művésztanár készítette.

A kis ünnepségen Kerecsényi Zoltán felidézte, Petőfi és Orlai három helyen lakott a városban diákoskodásuk idején. Első (Gyurátz Ferenc utca) és harmadik (református Ó-kollégium melletti épület) lakóhelyüket már jelzi emléktábla, s most, mintegy hiánypótlásként a második szálláshelyükről is megemlékezik a város, s egyben Orlai Pertich Somának is emléket állít.

- Petőfinek és Jókainak már volt emlékjele a városban, Orlai alakja azonban még seholsem jelent meg. Fontosnak tartottuk, hogy a harmadik, neves diáknak is legyen emléktáblája. Nem tudjuk egyébként, hogy ebben az épületben melyik szobában laktak 1841/42 fordulóján, a feljegyzések arról tanúskodnak, hogy nagyon hideg volt, nem tudták befűteni a helyiséget, ezért is mentek aztán tovább az Ó-kollégium melletti házba – mesélte el érdeklődésünkre a képviselő, kiemelve – Orlai híres festőművész volt, a magyar historizáló festészet úttörője, akire büszkének kell lennünk. 1840-ben érkezett Pápára és mintegy négy éven keresztül tanult itt.

Az emléktábla avatón dr. Áldozó Tamás polgármester hangsúlyozta, a pápaiak nagyon gazdagok, nagyon sok mindenre emlékezhetnek és nagyon sok mindent meg tudnak mutatni a város történetéből.

- Fontos azonban, hogy ennek a gazdagságnak a tudata – legyen az épített vagy kulturális örökség – ne legyen felszínes és ne legyen közhelyszerű. Mindenki el tudja mondani a városba érkező ismerőseinek azt a közhelyes gondolatot, hogy itt tanult Petőfi és Jókai. De ha mélyebben kellene megmutatnunk ezt a világot, már gondban lennénk. Pedig ha a felszínnél mélyebbre nézünk, elsőként jutunk el Orlai Petrich Somához és egy sokkal gazdagabb történelmi kép megismeréséhez – fogalmazott, hozzátéve – az emléktábla avatással abba az irányba teszünk egy határozott lépést, hogy ezt a múltat mélyebben megismerjük és felhívjuk mások figyelmét is arra, hogy a város történelméből van még mit megismerni.

A városvezető kiemelte, ezen a felelősségen túl az önkormányzat más módon is meg kívánja őrizni a város történelmének ezt az időszakát, ezért is nyújtotta be azt a pályázatot a TOP második körében, melynek célkitűzése, hogy egy reformkori „tanösvényt” alakítson ki Pápán, ami a reformkori emlékeket fűzi egy sétára és teszi elérhetővé az érdeklődők számára. Elmondta, ma még nem lehet tudni, hogy a pályázat nyer-e, de enélkül is mutatja az utat, amit be kell járni, amit meg kell mutatni.

- Nem elsősorban a turisták, hanem magunk számára. Mert minél inkább tisztában vagyunk azzal, hogy honnan jöttünk, mi van mögöttünk, milyen felelősséggel rakták meg a hátizsákunkat a megelőző generációk, annál pontosabban tudjuk, hogy merre vezet az utunk. És amikor Orlainak emléktáblát avatunk, ennek a felelősségnek az elfogadására és megélésére adunk jó példát – mondta beszédében Áldozó Tamás.

A köszöntő szavak után a Pápai Jókai Kör irodalmi színpadának tagjai, Babos Tibor és Csukárdi Tibor, valamint Vennes Györgyné az EpVE önkéntese idézték fel Orlai és Petőfi alakját korabeli feljegyzésekkel, majd az emlékállítók és az ünnepségre érkezettek leleplezték és megkoszorúzták az épület folyosóján elhelyezett Orlai Petrich Soma bronz arcmásával díszített márvány emléktáblát.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Július 04. 22:18, szombat | Helyi

Szívemhez szorítom – Beck Zoli volt a vendég

A 30Y zenekar frontembere volt a Szívemhez szorítom rendezvénysorozat összejövetelének vendége, a Pannonia Reformata Múzeum udvarán.

2020. Július 04. 11:04, szombat | Helyi

Birtokba vették az új pályát a pápai futók

A pápai futók közösségének apraja-nagyja összegyűlt szombaton délelőtt a Külső-Várkertben, ahol átadták az újonnan elkészült, egy kilométer hosszú, rekortán borítású futókört.

2020. Július 03. 16:01, péntek | Helyi

Köszönet az egészségügyi és a szociális dolgozóknak – Semmelweis-nap Döbröntén

Rendhagyó helyszínen, a pápai önkormányzat döbröntei turistaházának udvarán gyűltek össze Semmelweis-napon a Pápa és környéke egészségügyi és szociális ellátó intézményeinek munkatársai.

2020. Július 03. 15:03, péntek | Helyi

Vádat emeltek a férfi ellen, aki egy másik autó rendszámát szerelte fel a kocsijára

A Pápai Járási Ügyészség egyedi azonosító jel meghamisításának bűntette miatt emelt vádat azzal a 29 éves férfival szemben, aki, hogy gépkocsijával közlekedni tudjon, arra egyik másik jármű rendszámtábláit szerelte.