Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2017. Október 30. 07:38, hétfő | Helyi
Forrás: Infopapa.hu, Pápa-ma.hu

Emléktáblát avattak Orlay Petrich Soma tiszteletére

Emléktáblát avattak Orlay Petrich Soma tiszteletére

195 évvel ezelőtt született Orlay Petrich Soma és 175 esztendeje diákoskodott Pápán.

E két évforduló kapcsán kezdeményezte Kerecsényi Zoltán pápai önkormányzati képviselő, az "Elsősorban pápai"– Városbarát Egylet (EpVE) ügyvivője, hogy a festőművésznek, Petőfi másodunokatestvérének – aki együtt diákoskodott városunkban Jókaival és Petőfivel – is legyen emléktáblája egykori lakóhelyén. A képviselőt kezdeményezésében a nagy múltú Pápai Jókai Kör segítette, a pápai Képviselőtestület pedig befogadta az emlékjel állításának ötletét, így október 26-án a Barát utca 4-6 számú épületben – Petőfi és Orlai egykori lakóhelyén – felavatták az emléktáblát, melynek bronz domborművét Kiss László művésztanár készítette.

A kis ünnepségen Kerecsényi Zoltán felidézte, Petőfi és Orlai három helyen lakott a városban diákoskodásuk idején. Első (Gyurátz Ferenc utca) és harmadik (református Ó-kollégium melletti épület) lakóhelyüket már jelzi emléktábla, s most, mintegy hiánypótlásként a második szálláshelyükről is megemlékezik a város, s egyben Orlai Pertich Somának is emléket állít.

- Petőfinek és Jókainak már volt emlékjele a városban, Orlai alakja azonban még seholsem jelent meg. Fontosnak tartottuk, hogy a harmadik, neves diáknak is legyen emléktáblája. Nem tudjuk egyébként, hogy ebben az épületben melyik szobában laktak 1841/42 fordulóján, a feljegyzések arról tanúskodnak, hogy nagyon hideg volt, nem tudták befűteni a helyiséget, ezért is mentek aztán tovább az Ó-kollégium melletti házba – mesélte el érdeklődésünkre a képviselő, kiemelve – Orlai híres festőművész volt, a magyar historizáló festészet úttörője, akire büszkének kell lennünk. 1840-ben érkezett Pápára és mintegy négy éven keresztül tanult itt.

Az emléktábla avatón dr. Áldozó Tamás polgármester hangsúlyozta, a pápaiak nagyon gazdagok, nagyon sok mindenre emlékezhetnek és nagyon sok mindent meg tudnak mutatni a város történetéből.

- Fontos azonban, hogy ennek a gazdagságnak a tudata – legyen az épített vagy kulturális örökség – ne legyen felszínes és ne legyen közhelyszerű. Mindenki el tudja mondani a városba érkező ismerőseinek azt a közhelyes gondolatot, hogy itt tanult Petőfi és Jókai. De ha mélyebben kellene megmutatnunk ezt a világot, már gondban lennénk. Pedig ha a felszínnél mélyebbre nézünk, elsőként jutunk el Orlai Petrich Somához és egy sokkal gazdagabb történelmi kép megismeréséhez – fogalmazott, hozzátéve – az emléktábla avatással abba az irányba teszünk egy határozott lépést, hogy ezt a múltat mélyebben megismerjük és felhívjuk mások figyelmét is arra, hogy a város történelméből van még mit megismerni.

A városvezető kiemelte, ezen a felelősségen túl az önkormányzat más módon is meg kívánja őrizni a város történelmének ezt az időszakát, ezért is nyújtotta be azt a pályázatot a TOP második körében, melynek célkitűzése, hogy egy reformkori „tanösvényt” alakítson ki Pápán, ami a reformkori emlékeket fűzi egy sétára és teszi elérhetővé az érdeklődők számára. Elmondta, ma még nem lehet tudni, hogy a pályázat nyer-e, de enélkül is mutatja az utat, amit be kell járni, amit meg kell mutatni.

- Nem elsősorban a turisták, hanem magunk számára. Mert minél inkább tisztában vagyunk azzal, hogy honnan jöttünk, mi van mögöttünk, milyen felelősséggel rakták meg a hátizsákunkat a megelőző generációk, annál pontosabban tudjuk, hogy merre vezet az utunk. És amikor Orlainak emléktáblát avatunk, ennek a felelősségnek az elfogadására és megélésére adunk jó példát – mondta beszédében Áldozó Tamás.

A köszöntő szavak után a Pápai Jókai Kör irodalmi színpadának tagjai, Babos Tibor és Csukárdi Tibor, valamint Vennes Györgyné az EpVE önkéntese idézték fel Orlai és Petőfi alakját korabeli feljegyzésekkel, majd az emlékállítók és az ünnepségre érkezettek leleplezték és megkoszorúzták az épület folyosóján elhelyezett Orlai Petrich Soma bronz arcmásával díszített márvány emléktáblát.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 15:32, hétfő | Helyi

Megkezdték az idei kátyúzást Pápán

Számos úthiba van a városban, a mostani munkálatok során 500 négyzetméteren újul meg a burkolat.

2024. Április 22. 14:55, hétfő | Helyi

Orbán Viktor Nemesgörzsönyben indította el vidéki kampánykörútját

Országjárásra indult Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke; a kampánykörút első állomásaként hétfőn a Veszprém megyei Nemesgörzsönyben gazdákkal találkozott

2024. Április 22. 14:52, hétfő | Helyi

Kormánytisztviselőre támadt egy 20 éves nő

Hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt emelt vádat a Pápai Járási Ügyészség azzal a 20 éves nővel szemben, aki tavaly nyáron a házuk udvarán helyszíni szemlét tartó kormánytisztviselőre támadt Pápán.

2024. Április 22. 14:00, hétfő | Helyi

A város több pontján szedték a szemetet

A Föld napja alkalmából ma a Pápai Médiacentrum felhívására szedték a város több pontján a szemetet, tegnap pedig a Közösen Pápáért Egyesület aktivistái gyűjtötték össze az eldobált hulladékot a belvárosban.