Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2022. Június 19. 19:41, vasárnap | Helyi
Forrás: PVE

Emlékszalagokat kötöttek fel Petőfi pápai vándorbotjára

Emlékszalagokat kötöttek fel Petőfi pápai vándorbotjára

Idén, 2022-ben van kerek 180 esztendeje, hogy Petőfi Sándor 1842-ben, Pápán vetette papírra legelőször a Petőfi nevet a „Tolvaj huszár” című románca alatt, tehát itt vette fel ezt a nevet; „Petrovicsból Pápán lett Petőfi”. S annak is 180. évfordulója van, hogy a Pápán írt „A borozó” első lett a nyomtatásban napvilágot látott Petőfi-költemények sorában. „Pápa volt számára az a hely, a lelki és szellemi edzőtér, ahol elnyerte azokat az értékeket, amelyek talpra állították és szilárd alapot adtak belső világának.” – írta a néhai, jeles református tudományos kutató, Nádasdy Lajos (1913–2014).

A pápai Petőfi Városbarát Egylet (PVE) tavaly, 2021. november végén „Köss egy szalagot Petőfi vándorbotjára!” címmel egy helyi, jelképes, irodalmi, lokálpatrióta mozgalmat hirdetett. Azóta a kis civil társaság rendületlenül biztatta a fiatalokat, a felnőtteket, az időseket, egyszóval mindenkit, hogy ki-ki a számára kedves-kedvenc Petőfi-versidézetét írja rá otthon egy szalagra, s azt vigye el a pápai Esterházy-kastély előtti Petőfi-szoborhoz; kösse rá a szobor-Petőfi jobb kezében lévő vándorbotra. Ezzel az arrafelé járókat, a szobor előtt megállókat olvasásra, gondolkodásra késztetve, ráhangoltatva embertársainkat a 2022/2023-as évfordulókra. Az azóta egyre csak gyarapodó emlékszalagok idén április vége felé eltűntek. Nem sokkal ezután tartottam az „ügyben” egy tájékoztatót, hogy immár hétéves lokálpatrióta-helytörténeti-honismereti munkaközösségünk, az emlékőrző tevékenységeket szívvel-lélekkel, ügyszeretetből, önkéntes alapokon vállaló kisközösségünk a „Köss egy szalagot Petőfi vándorbotjára!” mozgalmat – a visszás jelenségek ellenére (mert a városban egy-egy emlékjel alá elhelyezett koszorúinkat is rendre eltünteti/k/ valaki/k/) – folytatni fogja.

Az eltűnt emlékszalagok helyébe, május elején újakat pótoltunk az egylet önkénteseivel, akik továbbra is biztattak, s biztatnak mindenkit, hogy ki-ki a számára kedves-kedvenc Petőfi-versidézetét írja rá odahaza egy szalagra, s azt vigye el a kastély előtti Petőfi-szoborhoz és kösse rá Petőfink vándorbotjára; – ezzel az arrafelé járókat, a szobor előtt megállókat olvasásra, gondolkodásra késztetve, ráhangoltatva az idei, pápai 180. Petőfi-évfordulókra és a közelgő bicentenáriumra.

Június 17-én, pénteken, a Farkasdi Lajos nyugállományú őrnagy által vezetett pápai Honvéd Bajtársi Klubnál vendégeskedett a Nacsa Ferenc nyugállományú törzszászlós által elnökölt Tapolca és Környéke Honvéd Bajtársi Egyesület. A két szervezet küldöttségének útja először a kastély előtti „bakadiák” Petőfi szobrához vezetett, ahová felkötötték ők is piros, fehér és zöld színű, Petőfi-idézetes emlékszalagjaikat (Petőfi Pápán keltezett „Dalforrás”, „Ifju a pataknál” és „Lehel” című költeményeiből olvashatók citátumok az általuk felkötött szalagokon). Megjelent, tiszteletét tette, emlékszalagot kötött fel Berdó Gábor Károly nyugállományú százados, a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége (BEOSZ) Közép-dunántúli régió vezetője, a BEOSZ központi elnökségének tagja is.

A Somogyi József (1916–1993) Kossuth-díjas szobrászművész, hajdani pápai diák és díszpolgár tehetséges kezeinek munkáját őrző, a „Várkastély” előtt 1973 óta magasodó, egészalakos szobornál jómagam beszéltem a kedves vendégeknek a magyar költészet egyik legismertebb és egyik legkiemelkedőbb alakjának balul elsült katonáskodását követő életszakaszáról, pápai és megyebeli tartózkodásairól; sikereiről, kudarcairól, a városban született poémáiról, barátságairól.

Elsétáltunk a Március 15. téri műalkotásokhoz is, Kisfaludi Strobl Zsigmond (1884–1975) 1931-es Petőfi- és Jókai-szobraihoz, az 1896-os millenniumi ünnepségek idejéből származó honvédemlékműnél szintén fejet hajtottunk, koszorúztunk a Pápa mellett vívott ihászi ütközet (1849. június 27.) közelgő évfordulónapja alkalmából, megálltunk az ugyancsak Somogyi József által formált kollégiumi reliefnél, a Nagy László (1925–1978) Kossuth-díjas költő, műfordító, grafikus tiszteletére 1981-ben emelt portrédomborműnél, de ellátogattunk a szebb napokat látott helyi zsinagóga épületébe, az „Elfeledett szomszédaink” címet viselő kiállításra, valamint a protomártír Szent István tiszteletére szentelt főplébánia templomba, vagyis a Fő téri Nagytemplomba is.

Ott, a Szűz Mária-kápolnában tisztelegtünk Szent Martialis vértanú nyugvóhelyénél – melynél anno talán még Petrovics-Petőfi Sándor is állhatott, hiszen nem lehet kizárni azt, hogy az ifjú poéta ne tért volna be pápai időszaka alatt egyszer sem ebbe a városcentrumi „istenházába”, amely a Dunántúl legnagyobb hatású épülettömbjeként, klasszicizáló késő barokk stílusával, két nagy tornyával már akkor is felhívta magára az úton lévők figyelmét. Szerintem Petőfi biztos, hogy megcsodálta belülről a pápai Nagytemplomot, hiszen akkoriban még elég frissnek, „modernnek” számított, éppen hogy csak alig ötven éve avatták fel.

Úgy tudni, hogy Szent Martialis Kr. u. 303-ban, a Diocletianus római császár által elrendelt utolsó – legkegyetlenebb, legvéresebb – keresztényüldözés idején (303–313) lelte a halálát; ún. „centurio”, légió-vezető volt, aki vállalta a keresztény hitét és ezért az életével kellett fizetnie. Földi maradványait hosszú időn át Rómában, a Szent Callixtus pápáról elnevezett katakombában őrizték, mígnem „ereklyeként” gróf Esterházy Károly (1725–1799) püspökhöz, Pápa földesurához nem került, aki azt épülő-szépülő, új pápai templomának, a Nagytemplom hívő népének ajándékozta 1783. október 30-án. A drágakövekkel – számtalan mennyiségű igazgyönggyel – ékesített, illetve arannyal hímzett barokkos-magyaros, sujtásos díszruhába öltöztetett Szent Martialis római vértanú jövőre, 2023-ban immár 240 éve lesz, hogy Pápa városában nyugszik, egy üvegkoporsóban. (Érdekesség, hogy a szent teteme, teljes csontereklyéje mellett a vérereklyéje is itt van, egy ékes, hegyikristály-szelencébe zárva.)

A PVE továbbra is kéri mindazokat, akik az elmúlt hónapokban vittek az Esterházy-kastély előtti Petőfi-szoborhoz emlékszalagokat – melyeknek tehát azóta sajnálatos módon nyomuk veszett –, hogy legyenek kedvesek újra elkészíteni, újra elvinni, újra felkötni, és fényképekkel is dokumentálni azokat.

Továbbá az egylet futó Petőfi-emlékprojektje keretében tisztelettel adja azt az ötletet is, hogy a helyi és környékbeli iskolák diákjai, osztályközösségei – az idei ősztől – akár készíthetnének maguknak is egy-egy saját, jelképes „Petőfi-vándorbotot”. Azt, azokat az iskolákban, az osztályokban egy-egy jól látható helyre elhelyezhetnék, s ezzel is ösztönözhetnék társaikat Petőfi-versidézetes emlékszalagok készítésére, a saját, petőfis „emlékbotokra” való felkötésére, majd mindezek méltó megőrzésére, tovább adására az utánuk következő tanulóknak. De akár a pápai és Pápa környéki iskolák diákjai egy-egy iskolai „Petőfi-emléksarkot” is kialakíthatnának maguknak az intézményekben, vagy az osztálytermeken belül, ahol például Petőfi-dagerrotípia másolatokkal, Petőfi-versidézetes feliratokkal, táblákkal, ilyesféle módon is emlékeztethetnének ezekben az emlékévekben. A PVE kéri, ha a fiatalok kialakítanának ilyenfajta pápai, Pápa környéki „Petőfi-emléksarkokat”, fotózzák le azokat, küldjék el képeiket a PVE-nek is (epve01@gmail.com). A legötletesebbeket oklevéllel, plakettel jutalmazni kívánnák az egylet önkéntesei.

Petőfi akkor él csak igazán, ha fennmaradt műveit, verseit, gondolatait folyamatosan olvassuk, idézzük, és erre buzdítunk másokat is. Keressük őt a költeményeiben és megtaláljuk!

Kerecsényi Zoltán
(a pápai Petőfi Városbarát Egylet /PVE/
ügyvivője)

(Forrás: PVE-Hírlevél,
fotók: PVE-VGY,KCS,KZ)

Közeleg a Pápa melletti Ihász-pusztán zajlott csata (1849. június 27.) idei évfordulónapja. Pápai, tapolcai nyugállományúak és civilek együtt hajtottak fejet a pápai Március 15. téri honvédemlékműnél, az ihászi hősök tiszteletére álló emlékoszlopnál. Az 1896. szeptember 6-án, nagyszabású ünnepség keretében leleplezett emlékmű fehér márványból faragott, három méteres görög oszlopa tetején a honfoglaló magyarság ősi jelképe, a kiterjesztett szárnyú turulmadár, vagyis a kerecsenysólyom magasodik; a „tömb” alsó részén ifj. Vastagh György (1868–1946) szobrászművész bronz domborművének ábrázolása egyben megrendítő, s tiszteletre, elgondolkodásra késztető: szétlőtt sánckosarak között heverő ágyúcsőre borulva idős katona haldoklik, fölébe magasodva, zászlóval a kezében, lobogó hajú, fiatal harcos tör előre diadalmasan, a szuronyt szegező honvédek élén. (Fotó: Kerecsényi Zoltán)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 07:59, szombat | Helyi

Elfogadta a rendőrség beszámolóját a Képviselő-testület

Rausz István rendőr ezredes 2024. április 25-én számolt be a rendőrkapitányság 2023. évi tevékenységéről.

2024. Április 27. 07:37, szombat | Helyi

A Helyi Választási Bizottság szerint jogsértést követtek el ellenzéki jelöltek

Molnár Bálintot, Kovács Józsefet, Grőber Attilát, Vonnák Andreát, Vadász Krisztinát és Kerti Györgyit marasztalták el, miután Áldozó Tamás kifogást nyújtott be velük szemben.

2024. Április 26. 14:26, péntek | Helyi

Számszeríjjal fenyegetőzött Pápateszéren, elfogta a TEK

Mint arról korábban beszámoltunk, tegnap jelentős rendőri akció zajlott a Pápa környéki településen.