Városlista
2019. augusztus 23, péntek - Bence

Hírek

2019. Január 14. 07:00, hétfő | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Emlékezzünk a doni katasztrófára és tanuljunk belőle

Emlékezzünk a doni katasztrófára és tanuljunk belőle

A doni áttörés 76. évfordulója alkalmából rendeztek megemlékezést Pápán, a II. világháborús emlékműnél.

A Himnusz közös eléneklését követően Pusztai Boglárka szavalta el vitéz Somogyváry Gyula, A boldog szunnyadókhoz című versét.

Emlékbeszédet Gangler László ezredes, a Magyar Honvédség Parancsnokság Csoportfőnökség, Logisztikai és Gazdasági Csoportfőnökség csoportfőnök-helyettese mondott. Az ezderes a második magyar hadsereg megsemmisülését a magyar történelem egyik legnagyobb hadikatasztrófájának nevezte. – A becslések szerint 42 ezer honvéd esett el a harctéren, 28 ezren sebesültek meg és 26 ezren kerültek fogságba. A közhiedelemmel ellentétben Magyarország a lehetőségeihez mérten a legjobban felszerelt hadsereget indította útnak, a győzelembe vetett hittel. Ennek ellenére évtizedeken át tartotta magát az a vélekedés, hogy a katonákat meghalni küldték a Donhoz – fogalmazott a szónok hozzátéve, a nyár során is súlyos veszteségeket szenvedett már a második magyar hadsereg, amely az orosz tél beköszöntével rosszabbodott. – Katonáink a végsőkig kitartottak. Bizonyították a magyar katonák helytállását és hősies küzdelmét. A magyar történelem egyik legtöbb áldozatot követelő csatája nyomán családok tízezrei veszítették el hozzátartozóikat, de a hazatérő katonák is lelki-fizikai sebeket hordoztak – hangsúlyozta Gangler László.

Az ezredes szerint nekünk, maiaknak feladatunk, hogy emlékezzünk a hős elődökre, de az is, hogy tanuljunk a múltból és életünk, döntéseink során tegyünk azért, hogy ehhez hasonló katasztrófa ne fordulhasson elő újra. Fel kell ismernünk a béke valódi értékét és minden erőnkkel védenünk kell azt. Gangler László szerint ezt a célt szolgája a Magyar Honvédség évtizedek óta nem látott fejlesztése, a Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési program, mely a jövő kihívásaira is választ ad. – Olyan fejlődési pályára állhat a Magyar Honvédség, amellyel meghatározó erővé válhat, tovább erősítve Magyarország biztonságát, Európa közös védelmét és a NATO szövetséget – mondta Gangler László.

Emlékezzünk Magyarország vérzivataros múltjára, a doni katasztrófára és tanuljunk belőle. Soha ne felejtsük el, hogy a béke megőrzése mindannyiunk feladata, melynek ára van. A Donnál harcoló erőink példát mutattak nekünk hazaszeretetből, helytállásból, becsületből. Hajtsuk meg fejünket a hősök előtt, legyünk méltók örökségükre és vigyük azt tovább – zárta beszédét az ezredes.

A megemlékezés koszorúzással, gyertyagyújtással és a Szózat hangjaival zárult.

Ezek érdekelhetnek még

2019. Augusztus 22. 14:16, csütörtök | Helyi

Ittasan és jogosítvány nélkül motorozott a pápateszéri férfi

A pápai rendőrök elfogták és előállították a helyi rendőrkapitányságra a 21 éves pápateszéri sofőrt.

2019. Augusztus 22. 14:07, csütörtök | Helyi

Eltette a megtalált pénztárcát

A Pápai Rendőrkapitányság lopás miatt indított büntetőeljárást egy 24 éves lovászpatonai férfi ellen.

2019. Augusztus 22. 13:58, csütörtök | Helyi

Husqvarna Profinap az Andl Kft-nél - Nemcsak profiknak!

2019. Augusztus 21. 19:05, szerda | Helyi

Három autó ütközött a 83-ason Tétnél

Összeütközött három gépkocsi a 83-as főút 54-es kilométerénél, Tét térségében szerdán délután.