Városlista
2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2012. Augusztus 07. 07:47, kedd | Helyi

Emlékezés a pszichoanalízis hazai megteremtőjére

Emlékezés a pszichoanalízis hazai megteremtőjére

A pszichoanalízis magyarországi történetének neves kutatója, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, Erős Ferenc látogatott a minap Pápára.

Az ismert és elismert tudós felkereste Ferenczi Sándor (1873—1933) idegorvos, az egykori pápai honvéd huszár ezred katonaorvosa, valamint az 1915-ben őt Pápán meglátogató világhírű professzor, Sigmund Freud (1856-1939) emlékére öt esztendővel ezelőtt, 2007 augusztusában állított márvány-emléktáblát a volt Helyőrségi Klub Huszár lakótelepi épületében; illetve megtekintette a kastélyt is, amely egy ideig - az első világégés alatt - szálláshelyül szolgált a magyarországi pszichoanalízis megteremtőjének, vezéralakjának, Ferenczi Sándornak.
Ferenczi élettörténetével, munkásságával Erős Ferenc évtizedek óta foglalkozik, több kötetben is publikálta kutatásait. Ferenczi pápai éveit elsősorban a Freuddal folytatott levelezéséből ismerjük. Azokon túl, hogy a levelekből mély betekintést lehet nyerni a pszichoanalízis magyarországi recepciójának történetébe, a pápaiak számára is érdekes, fontos, hasznos részleteket ad a város I. világháborús időszakáról, az Esterházy-családról és nem utolsó sorban a honvéd huszárokról.

Négy esztendővel ezelőtt Ferenczi pápai időszakáról egy különálló kiadvány is napvilágot látott Kerecsényi Zoltán lokálpatrióta összeállításában Erős Ferenc ajánlásával "Két tudós Pápán" - címmel.

A hadtörténeti levéltárban őrzött, 1916-ban kelt "minősítési leírás" szerint Ferenczi, mint pápai ezredorvos elfojtott egy tífuszjárványt; de nemcsak ez az egyetlen fennmaradt dokumentum a Ferenczi és Freud világháború alatti levelezésén túl. 1915-ből két pápai fotó is fennmaradt Ferencziről. Az egyiken Ferenczi pápai ezredorvosi ruhában, a kastély egyik repkénnyel befuttatott ablaka előtt áll, a másik pedig egy Freuddal közös - feltételezhetően - kastélyparkbeli, patakpart szélen ücsörgős felvétel.

Ferenczi Pápán kezdte lefordítani magyarra Freud fontos műveit: a "Három értekezés a szexualitás elméletéről"-t, az "Über den Traum"-ot. És a legfontosabb, a legmeghatározóbb dolog is Pápán történt: a világ első lovas analízise!
1915 elején, a huszárlaktanya udvarán parancsnokát, a galíciai fejsérülése óta neurotikus Barthodeiszky Gyulát vette lóháton analízisbe.
Tehát Pápa nemcsak a Pápán "született" Petőfivel, de a világhíres Ferenczivel is büszkélkedhet, akit bizony Európában és a tengerentúlon igen-igen nagyra tartanak Freud mellett a pszichoanalízis megteremtésében.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 09:23, szerda | Helyi

Elindultak a fúvósok, ébresztőt fújnak a városnak

Szokásukhoz híven május első napján újra teherautóra ül Pápa Város Fúvószenekara és zenével ébreszti a város lakóit.

2024. Április 30. 22:45, kedd | Helyi

Bucsi győzött a TCR Eastern Europe záró versenyén

Eseménydúsan és látványosan zárult az MNASZ Autós Gyorsasági Szakágának versenyzői számára, a 2024-es szezonnyitó Laptiming Kupa.

2024. Április 30. 13:06, kedd | Helyi

Pápára jön Magyar Péter

Május másodikán csütörtökön, este 6-kor beszél a Fő téren, majd pedig kötetlen beszélgetésre invitálja a jelenlévőket a Tisza párt vezetője.

2024. Április 30. 12:58, kedd | Helyi

Bocskay László visszalépett a jelöltségtől

A Fidesz-KDNP jelöltje kezelőorvosai javaslatára döntött úgy, hogy nem indul el az önkormányzati választáson, Pápa 3-as számú egyéni választókerületében.