Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2012. Augusztus 17. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Elsősegély felszerelés és nappali menetjelző lámpák az utakon

Elsősegély felszerelés és nappali menetjelző lámpák az utakon

Az utóbbi időben több jármű üzemeltetéssel kapcsolatos szabály is megváltozott. Fontos, hogy ezek széles körben ismertek legyenek, hiszen gyakran büntetéssel járhat, ha nem tartjuk be őket.

Elsősegély felszerelés

Az utóbbi időben sokan keresték a boltokban az elsősegély csomagot, mert elterjedt, hogy a rendőrség bírságol annak hiánya, vagy nem megfelelősége miatt. Nem árt tehát, ha ismerjük az erre vonatkozó szabályokat.

Bár a köznyelv KRESZ-tartozéknak hívja, a műszaki és üzemeltetési követelményeket szabályozó 6/1990-es KöHÉM rendelet írja elő az autóban tartandó kötelező tartozékokat. Ezek egyike az elsősegély-csomag. Csak megjegyezzük, hogy az izzókészlet ma már nem kötelező, de azért jó, ha van, mert ha kiég az izzó azt viszont pótolni kell. Először is nem árt, ha tudjuk mit ír elő pontosan a jogszabály.

106. § (1) A járműveken elsősegélynyújtó felszerelést kell készenlétben tartani, amelynek tartalma a következő:
b) személygépkocsi, tehergépkocsi, oldalkocsis motorkerékpár, mezőgazdasági vontató és lassú jármű, valamint a kizárólag menetrendszerű helyi járatban közlekedő autóbusz esetén:
ba) steril gyors-kötöző pólya (10 cm x 5 m): 4 db
bb) steril gyors-kötöző pólya (5 cm x 5 m): 2 db
bc) steril mull-lap (6 x 6 cm/100 lap): 2 db
bd) egyenként csomagolt vágott mullpólya (10 x 5 m): 4 db
be) steril mull-lap (50 cm x 80 cm): 3 db
bf) kéztisztító/fertőtlenítő lap: 4 db
bg) fóliakesztyű: 1 pár
bh) háromszögletű kendő 2 db
bi) biztosítótű (40 mm-es): 4 db
bk) ragtapasz (1,25 cm x 5 m): 1 tekercs
bl) olló (rozsdamentes acélból, 110-150 mm-es): 1 db
bm) polividonum jodatum hatóanyag tartalmú sebfertőtlenítő oldat (30 ml): 1 db
bn) sebtapasz vágható (6 x 10 cm): 2 db
bo) higiénikus arcmaszk (lélegeztetéshez): 1 db
bp) gumis rögzítésű sebészeti szájmaszk: 1 db
bq) elsősegélynyújtás képekben: 1 db
br) tartalomjegyzék: 1 db

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott elsősegélynyújtó felszerelés - a tartalmának alkalmazhatóságára vonatkozó lejárati időn belül - helyettesíthető olyan elsősegélynyújtó felszereléssel, amelyet az Európai Gazdasági Térségről szóló megállapodásban részes állam a jármű kategóriájához alkalmazni rendelt, amennyiben azt magyar nyelvű, vagy ábrás elsősegély-nyújtási tájékoztatóval ellátták.
(3) Az elsősegélynyújtó felszerelést portól és víztől védett csomagolásban a járművezető számára jól hozzáférhető helyen kell a járművön tartani.
(4) Az elsősegélynyújtó felszerelés (1) bekezdésben meghatározott egyes tartalmi elemei a gyártó által meghatározott időpontig alkalmazhatóak.
(5) Az (1)-(4) bekezdés rendelkezéseit a már forgalomba helyezett járműveken a járműhöz használt bontatlan, lezárt elsősegélynyújtó felszerelés alkalmazhatóságának lejárta esetén, de legkésőbb 2013. január 1. napját követően kell alkalmazni.

Mit jelent ez pontosan?

2013 januárjáig:
Használhatunk olyan egészségügyi-dobozt, amelynek a szavatossági idejét a csomagot lezáró szalagon feltüntetett dátum jelzi, ha a lezáró szalag sértetlen.
Ha nyitott dobozunk van, az alkotóelemeken feltüntetett határidő a mérvadó.

2013. január 1. után:
Csak a jogszabálynak megfelelő tartalmú csomag lesz megfelelő.
Ha valaki az autójához gyári elsősegély csomagot kapott, vagy abban nem hazai eredetű, de az Európai Unió valamely országában forgalmazott és elfogadott csomag található akkor az csak abban az esetben megfelelő, ha kiegészítették magyar nyelvű, vagy ábrákkal ellátott tájékoztatóval. A teljes csomag, vagy az egyes elemek érvényességét itt is figyelni kell.

Nappali menetjelző lámpák

Az utóbbi időben elterjedt, hogy sokan szereltetnek fel gépkocsijukra úgynevezett nappali menetjelző lámpát. Ez ma már sok új gyártású járművön megtalálható mióta Európa egyre több országában vezették be a kötelező nappali világítás használatot. A tompított fényszóró nappali használata sok problémát okoz, hiszen sokkal gyorsabban használódnak el a fényszórók és az izzók is. Cseréjük egyre drágább és persze költséges is. Nem elhanyagolható, hogy az elektromos fogyasztók teljesítményigénye többletfogyasztással is jár. Ennek kiváltására engedi meg a jogszabály, hogy a tompított fényszóró helyettesíthető nappali menetjelző lámpa használatával. Ez a lámpa ritkán hibásodik meg, hiszen kis fogyasztású, hosszú élettartamú „led” fényforrásokból áll. Érthető tehát, hogy sokan vállalják az utólagos felszerelés költségeit. Ehhez a művelethez nem szükséges hatósági engedély, azonban egyes szabályokat be kell tartani, hogy a műszaki vizsgán és a közúti ellenőrzésen ne legyen gond. A hitelesség kedvéért idézzük a jogszabály ide vonatkozó előírásait, amelyhez nem is kell sok magyarázat.

55/B. § (1) gépkocsira csak jóváhagyási jellel ellátott nappali menetjelző lámpát szabad felszerelni.
Ez azt jelenti, hogy a lámpán szerepelnie kell a „E” jelnek illetve az RL jelzésnek is. Előbbi az európai jóváhagyást, utóbbi pedig a lámpa nappali menetjelzőként alkalmazhatóságát jelzi. Tehát nem megengedett, hogy valaki a gépkocsin esetleg már meglévő ködlámpát, vagy más fehér fényű lámpát használ ilyen célra.

(2) A nappali menetjelző lámpákat a gépkocsin a következőképpen kell elhelyezni:
a) az átvilágított felület alsó széle az úttest szintjéhez 0,25 méternél közelebb és attól 1,50 méternél távolabb nem lehet;
b) az átvilágított felület külső széle a gépkocsi legszélső pontjától 0,40 méternél távolabb, a különböző oldalon lévő lámpák átvilágított felületének belső szélei egymáshoz 0,60 méternél közelebb nem lehetnek, azonban az olyan gépkocsin, amelynek a teljes szélessége nem éri el az 1,3 métert, a belső szélek közötti legkisebb távolság 0,40 méterre csökkenthető.
(3) A nappali menetjelző lámpák elektromos kapcsolásának olyannak kell lennie, hogy a lámpa automatikusan bekapcsolódjon, ha a motorindító kapcsoló a motor indítására kész állapotában van, de – kivéve a 42. § (5) bekezdése szerinti esetet – automatikusan kapcsolódjanak ki, amikor a fényszórókat bekapcsolják.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.