Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2011. December 14. 07:20, szerda | Belföld
Forrás: mno.hu

Elrettentő erejű kamerák

Elrettentő erejű kamerák

Egyre több településen helyeznek üzembe térfigyelő kamerákat, ezzel próbálják csökkenteni a közterületi bűnözést.

Az országban található kamerarendszerek negyedét a WBS Rendszerház Kft. üzemelteti. Az információk a rendőrségre futnak be – írja a szerdai Magyar Nemzet.

Nagy Norbert, aki a WBS Rendszerház Kft. vezetője és a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetségének EU-nagykövete elmondta, hogy a kamerarendszernek köszönhetően az elkövetett bűncselekmények száma mindenütt jelentősen csökkent. Például Baja főterén 2007 óta egyetlen autót sem törtek fel. A kamerarendszernek pedig órási elrettentő ereje van. A Kft. kifejlesztett egy automata robotrendszert, amely rendszámok felismerésére és mozgások analizálására képes, ennek köszönhetően nincs rá szükség, hogy emberek figyeljék a felvételeket.

Szentendrén 2010 óta harminckét kamera működik. Dietz Ferenc, a város polgármestere a Magyar Nemzetnek elmondta, hogy amióta működnek a térfigyelők, lényegében megszűnt a bűnözés azokon a területeken, amelyeket megfigyelés alatt tudnak tartani. Ha pedig mégis elkövetnek egy-egy szabálysértést vagy bűncselekményt, akkor a tetteseket a legtöbb esetben elfogják.

Zalakaroson elavult a térfigyelő kamerarendszer, ezért a közelmúltban a felújításra pályázatot írt ki a helyi önkormányzat, amelyet a tenderen győztes cég el is végzett. A rendszert a napokban indítják újra. „A korábbi példák is azt mutatják, hogy a térfigyelő kamera az egyik leghatékonyabb bűnmegelőzési eszköz, de egy elkövetett bűncselekmény rekonstruálásában és a tettesek azonosításában is komoly szerepe lehet” – mutatott rá Novák Ferenc, Zalakaros polgármestere. Novák Ferenc kitért arra, hogy a közbiztonság javítására „vak kamerákat” is bevetnek, amelyek nem készítenek felvételt, de a bűnözők nem tudják, hogy melyik szerkezet működik, és melyik nem.

„Az elemzések alapján megállapítható,hogy az erőszakos, garázda jellegű, valamint a lakosságot leginkább irritáló, közterületi vagyon elleni bűncselekmények a kamerákkal védett területekről kiszorultak” – jegyezte meg az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK).

A térfigyelő rendszerek nemcsak a bűnmegelőzési célokat szolgálják, hanem hatékonyan vehetők igénybe közrend elleni, valamint közlekedési szabálysértések megelőzésére, felderítésére. A rendszerek kiépítése különösen indokolt lehet a turisztikai idényben jelentősen érintett térségek területén a közrend és a közlekedésbiztonság megerősítésében – olvasható a szerdai Magyar Nemzetben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.