Városlista
2021. május 7, péntek - Gizella

Hírek

2016. December 15. 11:37, csütörtök | Külföld
Forrás: mti

Először született babája olyan nőnek, akinek a gyerekkori petefészekszövetét ültették be

Először született babája olyan nőnek, akinek a gyerekkori petefészekszövetét ültették be

A világon először született baba olyan petefészekszövet felhasználásával, amit még az anya gyerekkorában fagyasztottak le és ültettek vissza később a nő szervezetébe - tudósított a BBC hírportálja.

A 24 éves Moaza Al Matrooshi kisfia szerdán jött világra a londoni Portland magánkórházban.

Kezelőorvosa, Sara Matthews azt hangsúlyozta, hogy a sikerük a sorstársak számára is reményt jelent.

"Tudtuk, hogy a petefészek szövetének átültetése működik, azt azonban nem, hogy serdületlen kislánytól vett, lefagyasztott szövet sikeresen beültethető-e" - mondta a szakértő.

Az orvosok szerint az első ilyen baba születése az olyan nők számára jelent új reményt, akik rákbetegség, vérképzési vagy immunrendszeri zavarok miatt veszítenék el a termékenységüket.

A dubaji születésű Moaza Al Matrooshi a thalasszémia nevű örökletes vérszegénységben szenvedett, mely halálos lehet, ha nem kezelik. Mielőtt a londoni Great Ormond Street kórházban megkapta volna a csontvelő-átültetést, kemoterápián kellett átesnie, mely károsítja a petefészket.

Ezért a kemoterápia előtt, kilencéves korában eltávolították a petefészke egyes szövetdarabjait, ezeket sejtvédő anyagokkal kezelték, majd a hőmérsékletét lassan csökkentették mínusz 196 fokra. Ezután folyékony nitrogénben tárolták.

Tavaly dán sebészek öt szövetszeletet visszaültettek a fiatal nő szervezetébe, négyet a nem működő bal petefészkéhez, egyet a méhfalhoz erősítettek.

Moaza Al Matrooshi már korábban túlesett a klimaxon, ám a transzplantáció után hormonszintje újra az életkorának megfelelő lett, megindult a peteérés, termékenysége helyreállt.

A gyerekvállalás sikerének érdekében férjével együtt mesterséges megtermékenyítésben (IVF, in vitro fertilization, vagyis lombikbébiprogram) vettek részt.

Nyolc petesejtből három embrió termékenyült meg, kettőt ültettek be a nő méhébe.

A fiatal nő anyjának is köszönetet mondott, mert ő szerette volna, hogy kislányának fagyasszák le a petefészekszövetét.

Helen Picton, a Leedsi Egyetem reprodukciós osztályának vezetője végezte a szövetfagyasztást.

"Moaza volt az első páciensek egyike, akit 2001-ben kezeltünk. Azóta már több mint 60 baba született olyan anyáktól, akiknek helyreállították a termékenyégét, ám Moaza az első, akinek gyerekkorában lefagyasztott szövetét használták fel ehhez" - magyarázta Picton.

A világon az először 2004-ben Belgiumban született gyerek, akit édesanyja saját petefészekszövete beültetése után szült.

Címkék: baba, születés

Ezek érdekelhetnek még

2021. Május 06. 16:03, csütörtök | Külföld

Csaknem 1,1 millió beadott adaggal újabb napi oltásrekordot állítottak fel Németországban

Újabb rekordot felállítva egy nap alatt csaknem 1,1 millió adagot adtak be az új típusú koronavírus által okozott betegségtől védő oltásból Németországban a szövetségi kormány csütörtöki adatai szerint.

2021. Május 06. 14:08, csütörtök | Külföld

Kétezer alatt a napi új fertőzések száma Csehországban

Kétezer alá csökkent az új igazolt fertőzések napi száma Csehországban, egyúttal folyamatosan emelkedik a koronavírus elleni vakcinával beoltottak napi száma

2021. Május 06. 10:53, csütörtök | Külföld

A fertőzöttek száma több mint 155 millió, a halálos áldozatoké 3,24 millió a világon

A világon 155 203 522 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 3 241 853, a gyógyultaké pedig 91 629 239 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem csütörtök reggeli összesítése szerint.

2021. Május 06. 08:00, csütörtök | Külföld

Új oltási rendszerrel gyorsítanák fel a kampányt Szlovéniában

Új rendszert tesztelnek Szlovéniában, hogy felgyorsítsák az oltási kampányt az országban - jelentette be szerdán Jelko Kacin, a szlovén nemzeti oltási program koordinátora, jelezve: