Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2019. Március 09. 13:05, szombat | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Előítéletek a párkapcsolatokban

Előítéletek a párkapcsolatokban

Somogyi Erika HR tanácsadó három évvel ezelőtt hívta életre a jellemzően pszichológiai témákkal foglalkozó előadás-, beszélgetéssorozatot.

A születésnapi Grafoteán az előítéletekről folyt a diskurzus.

Minden hónapban egyszer találkoznak és a legkülönbözőbb élethelyzetekhez kapcsolódó témákat járnak körbe, dolgoznak fel az egyik belvárosi étteremben. Az alkalmakon visszatérő gondolatok a lelki egészség fejlesztése, vagy hogy miként változtassunk az életünk menetén, mit kezdjünk az alacsony önértékelésünkkel, netán a gyász feldolgozásával. Az adott témákat a lehető legteljesebben körüljárják és igyekeznek az érem mindkét oldalát megvizsgálni.

A születésnapi Grafotea az előítéletek a párkapcsolatokban címmel került meghirdetésre. Somogyi Erika azt mondta, az előítélet abból fakad, hogy minimális információk alapján alakítjuk ki a véleményünket és ezt a vélekedésünket be is próbáljuk bizonyítani. Ez negatívan befolyásolja a viszonyulásunkat az adott személyhez, csoporthoz, vagy témához. Ugyanakkor felvetette az érem másik oldalát is, mégpedig azt, hogy ha velünk szemben előítéletesek mások, akkor mi magunk mit tehetünk ez ellen, mik lehetnek azok a viselkedésformák, jelek, amelyek alapján előítéletesek velünk szemben.

A téma feldolgozására Somogyi Erika vendéget is hívott, Faragó Beatrix világbajnok ökölvívó személyében, aki maga is küzd ezzel a problémával. Sportkarrierje után a civil életben, egyetemi tanársegédként, doktorandusz hallgatóként éli mindennapjait jelenleg. Ezeken a területeken és magánéletében is rendszeresen elszenvedője azoknak a sztereotípiáknak, amelyek a küzdősportolói mivoltához kapcsolódnak. Mint mondta, sok esetben a lehető legtovább igyekszik titkolni a múltját, mivel azt szeretné, hogy ne az előítéletek, hanem a személyisége alapján ítéljék meg. – Sokan mondják, hogy „nem gondolták volna rólam”. Ilyenkor próbálom őket rávilágítani arra, hogy ez két különböző szerep. Bár a sportban sem az agresszivitás, hanem a játék, a pontok gyűjtögetése, az ellenfél védekezésének megbontása, a taktika játszik nálam szerepet, de azért a civil életemben teljesen más vagyok, mint a ringben voltam – mondta Faragó Beatrix.

A világbajnok boxoló szerint a média gyakran nem reális képet mutat a sportágról, a gigászi pofonok, a felrepedt szemöldökök és a showelemek kerülnek előtérbe, a sportoló, mint ember pedig háttérbe. Véleménye szerint ha a sportági sajátosságokat és a boxolók személyiségét jobban megismerjük, akkor lebonthatók az előítéletek. Mint mondta, ez a recept az élet más területein is használható, hiszen akit mélyebben megismerünk, azt a személyisége, a jelleme alapján és nem sztereotípiák alapján ítéljük meg.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 20:26, csütörtök | Helyi

Grőber Attila: Az Adatvédelmi Hatósághoz fordulnak az érintettek

A választópolgárok azonosításához használatos személyi számot és lakcím adatokat kért valaki az egyesület nevében az érintettektől, akik az adatvédelmi hatósághoz fordulnak - mondta el a politikus.

2024. Április 25. 18:20, csütörtök | Helyi

Fegyverrel fenyegette a mentősöket egy ember Pápateszéren, kivonult a TEK

Az eset ma délután történt, a települést egy időre le is zárták a hatóságok.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

Megnyílt a IV. Pápai Nemzetközi Történelmi Filmfesztivál

Negyedik alkalommal rendezik meg Pápán a seregszemlét, amely az első két évben nem működhetett szokványos módon a Covid járvány miatt, tavaly óta azonban számos művész személyesen vesz részt a találkozón.