Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2011. Október 08. 17:55, szombat | Helyi
Forrás: InfoPápa

Elmékművet avattak Ihászon

Elmékművet avattak Ihászon

Dr. Lomnici Zoltán, a legfelsőbb bíróság volt elnöke is részt vett a Pap Gábor emlékére felszentelt emlékmű avatásán.

A Kerecsényi Zoltán és Marcaltő község által szervezett megemlékezésre októbóber 8-án délután került sor Ihászon. Az időpontválasztás nem bizonyult szerencsésnek, mivel pont a kezdés perceiben érte el a települést egy kiadós zápor, így nem az ihászi csata helyszínén, hanem a malomsoki evangélikus templomban került sor a megemlékezés megtartására. A koszorúk gyors elhelyezése után autóba ültek az egybegyültek, hogy aztán Malomsokon folytatódhasson a program.

Marcaltő község jegyzője külön köszöntötte Dr. Lomnici Zoltánt, a legfelsőbb bíróság volt elnökét, az Emberi Méltóság Tanácsának elnökét, valamintKerecsényi Zoltánt, az emlékmű állításának kezdeményezőjét.

Dr. Lomnici Zoltán beszédében Pap Gábor mellett mindazokról megemlékezett, akik bármilyen háborúban hősiességükkel védték a hazát, vagy életüket is adták annak megóvásáért. A hit és a hazaszeretet fontosságát emelte ki, amely tulajdonságok Pap Gábort is jellemezték. A jogász szerint hit és hazaszeretet nélkül nem is maradhatott volna fenn hazánk a történelem viharaiban.

Pap Gábor a szabadságharcnak, 1848-49 dicső időszakának, versekkel állított emléket - mondta Kerecsényi Zoltán, aki röviden ismertette Pap Gábor életművét:

1827-ben született. Meghatározó tanulmányait a Pápai Református Kollégiumban végezte. 21 éves volt, amikor a Bécsi forradalmi események részese lett. Hazamenekülve önkéntesként jelentkezett honvédnek. Nagy bátorságról téve tanúbizonyságot harcolta végig a szabadságharcot. Részt vett az ihászi csatában, Veszprém megye egyetlen jelentős csatájában. Világos után folyamatos zaklatások, megfigyelések következtek életében, mindaddig, míg református lelkészi esküjét le nem tette. Számos társadalmi szervezkedés vezetője volt. 1874-ben püspökké választották. Később a politika felé fordította hazája iránt való tenniakarása. Nagy lelkesedéssel választották meg Enying körzetének képviselőjévé. A végsőkig támogatta az ország pénzügyi helyzetének megoldását. 1895-ben következett be halála, gyásza mélyen érintette az egész országot. Könyvgyűjteményét a Pápai Református Kollégiumra hagyta.

Pap Gábor lelkész, költő, író és szabadságharcos volt.Mostantól emléktábla őrzi emlékét Ihászpusztán.

Címkék: emlékmű avatás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 16:42, szerda | Helyi

Megfenyegette, hogy megöli, börtönbe mehet a Pápa környéki férfi

Zaklatás vétsége miatt emelt vádat a Pápai Járási Ügyészség azzal a 33 éves férfival szemben, aki közösségi oldalon nyilvánossá vált sértő kijelentések miatt fenyegette meg a sértettet és annak élettársát az egyik Pápa környék

2024. Április 24. 13:21, szerda | Helyi

Baán Éva: Tiszta a lelkiismeretem!

A nyugdíjas egyesület elnöke szerint amennyiben Grőber Attila törvénysértést észlelt, akkor vagy jelentse fel, vagy kérjen tőle bocsánatot!

2024. Április 24. 12:51, szerda | Helyi

Steinbach Józsefet választották meg Balog Zoltán utódjának

Steinbach József a pápai székhelyű Dunántúli Református Egyházkerület püspöke.