Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2022. Március 18. 18:20, péntek | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Ellenzéki győzelem esetén kormányzati forrásból megújítják a pápai zsinagógát

Ellenzéki győzelem esetén kormányzati forrásból megújítják a pápai zsinagógát

Grőber Attila országgyűlési képviselőjelölt vendége Ungár Péter, az LMP elnökségi tagja volt. A Huszár Közösségi Házban megtartott lakossági fórum fő témája az állami szektorban dolgozók bérének rendezése volt.

Az "Egységben Magyarországért" politikusai a fórumot megelőzően a pápai zsinagóga épülete előtt tartottak sajtótájékoztatót. Grőber Attila elmondta, az ellenzék programjának egy szeletével, az oktatásüggyel és a kultúrával szeretne ma foglalkozni. Hangsúlyozta, a közoktatás helyzete drámai, a pedagógusok az értelmiségi átlagbér 61% át keresik, ezért kevesen választják ezt a pályát, a jelenlegi oktatók jelentős része, 40 %-a pedig a következő 9 évben nyugdíjba vonul. Kiemelte: 2009 ben 4,6 százalékot, 2021-ben pedig 3,8 százalékot fordított a kormány GDP arányosan a közoktatásra.

Az ellenzéki programot ismertetve elhangzott:
- önálló oktatási minisztériumot hoznak létre
- azonnali és nagyarányú béremelést hajtanak végre
- a tankötelezettséget visszaállítják 18 évre
- lehetővé teszik, hogy mindenki az első diplomáját ingyenesen szerezze meg
- támogatni fogják és elősegítik a nyelvoktatást
- segíteni és támogatni fogják a digitális kompetencia fejlesztését.

A pedagógusok sztrájkjára reagálva a képviselőjelölt elmondta, be kell fejezni a kettős beszédet, hogy egyfelől burkoltan fenyegetik a sztrájkban részt vevő tanárokat, másrészt pedig jogosnak nevezik a tiltakozásukat.

A helyi tervekkel kapcsolatban elhangzott, nem véletlen a helyszínválasztás, ugyanis ellenzéki győzelem esetén, kormányzati forrásból felújítanák a zsinagóga épületét. Grőber Attila szerint tartoznak annyival az itt élt és élő zsidó közösségnek és a zsidó hagyományoknak, hogy felújítják az ország harmadik legnagyobb zsinagógáját. A politikus szerint mintegy 6 milliárd forint lenne erre elegendő, ami ugyan nagyon jelentős összeg, de a központi költségvetés tételeihez képest nem az.

Ungár Péter elmondta, támogatja a képviselőjelölt javaslatát és megerősítette, hogy ellenzéki győzelem esetén a kormány forrást fog biztosítani az épület megújítására.

Az LMP elnökségi tagja szerint Magyarországon mindenki, aki az állami szektorban dolgozik, különösen a humán szektorban, rettentő rossz fizetést kap. Igaz ez a pedagógusoknál, a szociális szektorban dolgozóknál egyaránt. Szerinte ez a kormány tudatos politikája. Emlékeztetett, Lázár János korábban azt mondta, hogy 350 ezerrel több közalkalmazott van a közszférában, mint amennyire valójában szükség lenne. Ungár Péter szerint a Fidesz az alacsonyan tartott bérekkel a közalkalmazott számának csökkentését szeretné elérni.

A pedagógus béremeléssel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy az mindig egy olyan dolog, ami akkor van, amikor Magyarországon baloldali centrumú kormány van, legutoljára ugyanis a pedagógusoknak valódi béremelés 2002 követően, a száznapos programban volt. Az ellenzéki politikus szerint valódi és radikális béremelés nem lesz addig, ameddig nem egy olyan kormány van, ami valójában szeretné növelni a béreket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 20:00, csütörtök | Helyi

Magyar Péter Pápán: Napról-napra többen vagyunk

Városunkba is ellátogatott Magyar Péter, a Talpra Magyarok közösségének vezetője, a TISZA párt alelnöke, aki mintegy ezer fős tömeg előtt tartott politikai nagygyűlést.

2024. Május 02. 15:04, csütörtök | Helyi

Unger Tamás: Költséghatékonyabb alvállalkozókkal végeztetni a zöld területek gondozását

Az alpolgármester Grőber Attila ellenzéki polgármesterjelölt kritikáira reagált, amelyeket a zöld területek gondozásával kapcsolatban fogalmazott meg.

2024. Május 02. 08:05, csütörtök | Helyi

Nagy sikert aratott a Pannonia Reformata majálisa!

Nagyon sokan voltak kíváncsiak a Pannonia Reformata udvarában megtartott programokra, játékokra foglalkozásokra és vásárra.