Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2020. November 12. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Elkészült az ország poloskatérképe

Elkészült az ország poloskatérképe

Mintegy 14 ezer, a Bábolna Bio Kft. kérdőívét kitöltő lakosnak köszönhetően elkészült Magyarország poloskatérképe, amely szerint az elmúlt öt évben tömegessé vált az invazív címeres poloskák jelenléte

- derült ki a Sokk a rovar elnevezésű Facebook oldalt működtető cég októberi felméréséből.

Bajomi Dániel, a Bábolna Bio Kft. ügyvezető igazgatója a közlemény szerint a poloskatérképet bemutató online sajtótájékoztatón közölte: ma már nincs olyan térsége az országnak, ahol ne jelentek volna meg az invazív címeres poloskák, amelyek közül az ázsiai márványpoloska és a zöld vándorpoloska a legelterjedtebb Magyarországon. A mintegy 3200 település közül csaknem 1600-ból jelezték a jelenlétüket. A kft. kérdőíves felmérést tett közzé, hogy kiderüljön, hol és milyen mértékben terjedtek el a címeres poloskák, amelyek ellentétben az ágyi poloskával nem szívnak vért, nem terjesztenek betegséget, a haszonnövényeket viszont károsítják.

A felmérés szerint leginkább a déli megyékben terjedtek el az invazív címeres poloskák. Lakosságarányosan Baranyában a legnagyobb a fertőzöttség, majd Tolna és Békés megyében. A legalacsonyabb számokat Vas, Győr-Moson-Sopron, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében mutatja a térkép.

Budapest közepesen fertőzöttnek számít, de a kerületek között nagy a szórás, jelentősebb poloska-fertőzöttséget ott tapasztaltak, ahol nagyobb a zöldfelületek aránya. A települések poloskaészlelésének toplistáját Kunfehértó vezeti Harkány és Kiskunhalas előtt. A nagyvárosok közül Miskolc áll az élen - ismertették.

Bajomi Dániel kiemelte, hogy a belföldön régebb óta megtelepedett ázsiai márványpoloskát és a zöld vándorpoloskát már szinte mindenhol észlelik az országban, de a kérdőívet kitöltők 26 százaléka a Magyarországra csak az utóbbi időben behurcolt nyugati levéllábú poloskával is találkozott már, amely azt mutatja, hogy ezek a fajok nagyon rövid idő alatt képesek elterjedni.

A válaszadók 76 százaléka szerint az elmúlt években váltak tömegessé az invazív címeres poloskák a lakókörnyezetükben.

Az országos poloskatérkép részletes adatai a megfoglak.hu/poloska-terkep oldalon olvashatók.

Kitértek arra is, hogy a Sokk a rovar Facebook oldalon egy új felmérést indítanak az ország rágcsálótérképének megrajzolásához.

Címkék: poloska, térkép

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során