Városlista
2024. július 14, vasárnap - Őrs

Hírek

2018. Szeptember 16. 20:23, vasárnap | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt), Pápa-ma.hu

Elkészült a MiG-21 emlékmű zsaluzata

Elkészült a MiG-21 emlékmű zsaluzata

Pénteken elérte legmagasabb pontját a MiG-21-es repülőgépet tartó szerkezet készítéséhez felépített zsaluzat és az azt tartó állványzat.

A rendkívül látványos építmény utolsó, 8 méter magasba nyúló elemét is a helyére rakták. A készülő emlékművet Áldozó Tamás polgármester és Gangler László, az MH Pápa Bázisrepülőtér parancsnoka együtt tekintette meg.

A városvezető felidézte az emlékmű létesítésének gondolatától közösen együtt dolgoznak a Magyar Honvédséggel, a bázisreptérrel, az építkezés közös megtekintése is ezt az együttműködést szimbolizálja. Mint ismeretes, a honvédség a vadászgépet biztosította, gondoskodott annak felújításáról, hogy kiállítható legyen és a Pápára szállítást is ők vállalták. A város feladata volt a terület megszerzése, az emlékmű megterveztetése és megépíttetése, ennek költségei meghaladják 20 millió forintot, amit az önkormányzat saját költségvetéséből biztosít.

- A repülőezred bezárását követően már felmerült az igény arra, hogy emlékművet állítsunk az itt dolgozók, repülők emlékére, ennek a tervnek a kivitelezése mostanra érett meg - idézte fel a reptérparancsnok. Gangler László kiemelte, a reptér dolgozói nagyon várják már az emlékmű elkészültét, a már a bázison állomásozó és a körforgalomba kerülő vadászgépet a régi katonák gyakran megnézik, emlékeket idézve.
-A jelenleg szolgálatot teljesítő állomány egy része még dolgozott ezen a típuson, ők nagy nosztalgiával néznek a gépre, ha elmennek mellette hozzáérnek, megsimogatják. Akik pedig 2000-ben befejezték itt a katonai szolgálatot, azoknak is fontos érzelmi köteléket jelent - osztotta meg a sajtóval Gangler László, hozzátéve a repülőgép orra pontosan a reptér felé fog nézni - a készülő szerkezeten ez már jól látszik -, ez számukra nagyon fontos.

A kivitelezőtől megtudtuk, az emlékmű zsaluszerkezete elkészült, ennek egyik oldalát hamarosan megbontják, hogy a vasszerkezetet a zsalu belsejében elkészítsék. A műszaki ellenőri jóváhagyást követően zajlik majd a 8 méter magas építmény betonozása, ez várhatóan a következő hét végén zajlik. A beton kötési idejének letelte után - ez 28 nap - folytatják majd a munkát, felszerelik a repülőgépet tartó vasszerkezeteket, amikre a MiG-et helyezik. A projekt részeként díszkivilágítást kap az emlékmű területe, rendezik a zöldfelületet és a repülőgép belsejét is kivilágítják.

A parancsnok és a polgármester arról is szólt, ahogy az emlékmű létrehozásának első gondolatától együttműködik a reptér és a város, úgy az átadási ünnepséget is közösen tervezik, várhatóan novemberben jön el ennek az ideje.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 12. 18:00, péntek | Helyi

Fél millió forint értékben lopott pulykatápot

Július 8-án érkezett bejelentés a rendőrségre arról, hogy az egyik Pápához közeli kistelepülés telephelyéről több mint félmillió forint értékben pulykatápot vittek el.

2024. Július 11. 17:17, csütörtök | Helyi

A Győrszentiván ellen kezd a Perutz a kupában

Sorsoltak a MOL Magyar Kupában.

2024. Július 10. 18:36, szerda | Helyi

Tapolcafői Kertbarátkör: Vége a csónakázásnak az Örvény-tavon

Elegük lett a szemetelésből és a rongálásból a Forrás Tanösvényen.

2024. Július 10. 13:09, szerda | Helyi

Négyféle pápai sonka került be a Magyar Értéktárba

A Magyar Értéktárban 154 kiemelkedő nemzeti értéket tartunk számon, ezek között szerepel a pápai sonka is, a Hungarikum Bizottság döntése nyomán.