Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Január 06. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Elkészült a közszolgák etikai kódexének tervezete

Elkészült a közszolgák etikai kódexének tervezete

Golyóstollat, reklámzacskót, csekély értékű dísztárgyat fogadhatnak csak el a közszolgák, ha életbe lép a kormány korrupcióellenes etikai kódexe. A szabálykönyv tervezete szerint akár el is bocsáthatják állami állásából azt a személyt, aki nem fizeti ki köztartozását, nem gondoskodik családjáról, vagy terrorizálja munkatársait. A szöveg társadalmi egyeztetése hamarosan megkezdődik – írja a Magyar Nemzet.

A kódex foglalkozik azzal is, mikor válik az állami tisztviselő méltatlanná, mely szabályok megsértésekor merülhet fel a közszolga elbocsátása. Rétvári Bence, a szaktárca parlamenti államtitkára azt mondta, hogy az elkészült kódex alapján a jövőben újabb szabálygyűjteményeket alkotnak, ezek a közigazgatás egyes ágazataiban dolgozók számára tartalmaznak majd külön rendelkezéseket.

Rétvári Bence azt mondta: a kódex egyes rendelkezései a közigazgatás vezető pozícióit betöltő személyektől elvárt magatartást írják le, más előírásai azt határozzák meg, mit fogadhatnak el a közszférában dolgozó személyek, bizonyos passzusai pedig arról szólnak, miképpen kell lebuktatni a jogtalan előnyt felkínáló, vesztegetni szándékozó személyeket.

A közigazgatási vezetőknek címzett rendelkezések kapcsán Rétvári Bence azt mondta, hogy az előző két kormányzati ciklusban azért is harapózhatott el a korrupció, mert a különféle beosztású irányítók sok esetben visszaéltek a helyzetükkel,és a magánszempontokat a köz érdeke elé helyezték. Az etikai kódex éppen ezért hangsúlyosan foglalkozik a vezető szerepet betöltő személyek felelősségével, előírva számukra a példamutatás, az etikai és a jogi előírások fokozott betartásának kötelezettségét.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.