Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2019. Május 08. 05:00, szerda | Külföld
Forrás: Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti:

Elkerülhetetlen a brit részvétel az EP-választásokon

Elkerülhetetlen a brit részvétel az EP-választásokon

Most már elkerülhetetlen Nagy-Britannia részvétele az európai parlamenti választásokon, mivel nincs elég idő a Brexit feltételrendszerét rögzítő megállapodás ratifikálására az EP-választásokig

- mondta kedden a brit kormány kabinetirodájának vezetője.
David Lidington, aki e beosztásában Theresa May miniszterelnök helyettesének számít, a BBC televíziónak nyilatkozva kijelentette: Nagy-Britanniának jogi kötelezettsége a részvétel az EP-választásokon, ha kilépése az Európai Unióból addig nem válik törvényesen hatályossá.

Tekintettel azonban arra, hogy az EP-választásokig milyen kevés idő maradt, "sajnálatos módon" ez már nem lehetséges, így az európai parlamenti választásokat Nagy-Britanniában is megtartják.

Hozzátette: a kormány megkétszerezi erőfeszítéseit annak érdekében, hogy a Brexit ne késsen sokat az EP-választások után, és "ideális esetben" a megválasztott brit EP-képviselőknek már nem is kell majd elfoglalniuk helyüket az Európai Parlamentben.

Az újjáválasztott Európai Parlament várhatóan júliusban tartja alakuló ülését.

David Lidington a keddi BBC-interjúban kijelentette: a kormány reményei szerint a nyári brit politikai szünetig a végére lehet jutni a Brexit-megállapodás ratifikációs folyamatának.

A brit EU-tagság az eredeti menetrend alapján március 29-én szűnt volna meg, de az EU-val novemberben kötött Brexit-megállapodást a londoni alsóház eddig háromszor elvetette, és Theresa May emiatt kétszer is kezdeményezte a kilépés elhalasztását.



Az április 10-én tartott soron kívüli EU-csúcs döntése alapján a jelenlegi haladék október 31-ig terjedhet. Ennek feltétele azonban az, hogy Nagy-Britanniának részt kell vennie az európai parlamenti választáson, ha a brit parlament május 22-ig nem ratifikálja a kilépési megállapodást.

Keddi BBC-nyilatkozatában David Lidington gyakorlatilag hivatalosan elismerte, hogy az 585 oldalas Brexit-megállapodás ratifikációja a május utolsó teljes hetének végén esedékes EP-választásokig már nem lehetséges. Ha a májusi határnapig nincs elfogadott Brexit-megállapodás, és London az EP-választásokon sem lett volna hajlandó részt venni, akkor a brit EU-tagság elvileg június 1-én megállapodás nélkül megszűnt volna. A rendezetlen kilépés azonban gyakorlatilag lekerült a napirendről, miután a londoni alsóház képviselőinek többsége az elmúlt hetekben több szavazáson is tudatta, hogy ehhez nem járulna hozzá.

A brit EU-tagság az október 31-i határidő előtt is megszűnhet rendezett módon, ha a londoni parlament addig ratifikálja a Brexit-megállapodást. Ebben az esetben Nagy-Britannia a ratifikációt követő hónap első napján kiléphet az EU-ból.

A kormány a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetésével tárgyal hetek óta egy olyan kompromisszumos megoldásról, amely lehetővé tehetné a többség megteremtését a Brexit-megállapodás elfogadásához, bár a konzervatív frakció keményvonalas Brexit-tábora rendszeresen figyelmezteti Theresa Mayt arra, hogy ne próbálja a kormányoldal megkerülésével, munkáspárti voksokkal elfogadtatni a kilépési egyezményt.

A frakció részéről egyre nagyobb nyomás nehezedik a kormányfőre annak érdekében, hogy mielőbb távozzon, vagy legalább ismertesse lemondásának várható időpontját.

May már hetekkel ezelőtt jelezte, hogy hajlandó távozni a Konzervatív Párt és a kormány éléről, ha a parlament elfogadja a Brexit-megállapodást, de részleteket távozásának menetrendjéről nem közölt.

A brit EP-választásokat május 23-án tartják, de a kormány már az elmúlt hetekben megtette a jogi lépéseket a választási részvétel előkészítésére.

Ennek jegyében a brit választóknak a lakhelyük szerint illetékes helyi tanácsok már ki is küldték a választási regisztrációhoz szükséges dokumentumokat.

Ezt a formanyomtatványt megkapták a Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgárok is, akik szintén jogosultak a részvételre a nagy-britanniai helyhatósági és EP-választásokon.

Nekik május 7-ig nyilatkozniuk kell arról, hogy részt kívánnak-e venni a brit EP-választásokon, vagyis kedd az utolsó nap, amikor ezt még megtehetik.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése