Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2017. Március 14. 09:04, kedd | Helyi
Forrás: Infopapa.hu, Veol.hu

Elítélték a külföldi munkát ígérő csalót

Elítélték a külföldi munkát ígérő csalót

Több százezer forinttal lett gazdagabb az a szélhámos, aki külföldi munkát ígért és előre pénzt kért a sértettektől. A kicsalt pénz jó részét később visszafizette, de így is több mint egy év szabadságvesztésre ítélték.

B. Zsolt - aki egy Pápához közeli faluban él, de az eljárás alatt Németországban dolgozott - „ügyes” mesékkel csalt ki áldozataitól kisebb-nagyobb összegeket 2012 novembere és 2013 januárja között Pápán, Sümegen, illetve a két városhoz közeli településeken. Azzal a szöveggel állt elő, hogy ő a schwechati reptér csomagválogatójában dolgozik, míg másoknak azt adta be, hogy az innsbrucki Swarovski kristálygyár alkalmazottja.

Később újabb állást talált ki magának, azt mond-ta, Klingenbachban egy autóalkatrész-összeszerelő gyár munkatársa. A sértetteknek azt ígérte, segít nekik kijutni külföldre, de ehhez a szükséges önéletrajzokat le kell fordíttatnia, amiért a vádlott öt-ezertől 38 ezer forintig terjedő összeget kért.A 41 éves vádlott 2012. december 22-én több pápai és környékbeli személlyel is tárgyalt, akiktől öt- vagy 11 ezer forintot kért „munkaközvetítéséért”. A bírósági tárgya- láson ezeket a summákat sokaknak visszafizette annak reményében, hogy nem ítélik el súlyosan. (A törvény szerint enyhítő körülménynek számít a büntetés kiszabásakor, ha valaki megtéríti a sértettek kárát.) Még abban a hónapban 28 ezer forintra emelte a tétet másoknál.

A Swarovski kristálygyárba toborzott sértetteket csak átmenetileg érte kár, ugyanis az eljárás alattB. Zsolt szinte mindenkinek visszafizette a pénzt. A legtöbb összeget, 38 ezer forintot egy pápai férfitól csalt ki, de végül ezt is visszautalta.Az élénk fantáziával megáldott B. Zsolt ezotériában jártas személynek is kiadta magát. Egy pápai asszonynak azt ígérte, hogy összehozza a régi szerelmével, de ehhez el kell végezni egy különleges szertartást. Ehhez a férfi elkért 260 ezer forintot, amit sosem fizetett vissza a nőnek.A Pápai Járásbíróság egy- rendbeli csalás bűntettében és 24 rendbeli csalás vétségében mondta ki bűnösnek B. Zsoltot, aki trükközése miatt korábban is állt már bíróság előtt.

Aktuális csalássorozatáért egy év két hónap börtönbüntetéssel sújtották, s a Miskolcon kiszabott, de felfüggesztett hat hónap börtönbüntetését utólag le kell ülnie.Az ügy másodfokon a Veszprémi Törvényszék elé került, ahol Solymosi István tanácsa két évre súlyosbította az első fokon kiszabott ítéletet. Továbbá B. Zsoltot mint különös visszaesőt 300 ezer forint pénzbüntetéssel sújtotta. A döntés jogerős.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 19:31, kedd | Helyi

Több diák torokkaparást, köhögést tapasztalt a Türr Gimnáziumban

A tegnapi napon a Türr István Gimnázium Csáky László utca felőli egyik tantermében többen torokkaparása, köhögésre panaszkodtak, és a tünetek ma délelőtt sem enyhültek.

2024. Április 23. 18:42, kedd | Helyi

Grőber Attila: A nyugdíjas egyesület vezetője hívta-e a nyugdíjasokat, a személyi számukat kérve?

A hírek szerint történtek ilyen hívások, Baán Éva korábban azt nyilatkozta, hogy az egyesület nevében telefonáltak. Az ellenzéki politikust azonban megkeresték azzal, hogy Baán Éva hívta fel őket az adategyeztetés miatt.

2024. Április 23. 12:09, kedd | Helyi

A nyugdíjas egyesület nevében telefonálnak Pápán, ne adja meg a személyes adatait

Több olvasónk is felhívta a figyelmünket arra, hogy a Pápai Nyugdíjasok Érdekvédelmi-Érdekképviseleti Egyesülete nevében telefonon kérik tőlük a személyes adataikat, köztük a személyi számukat.

2024. Április 22. 15:32, hétfő | Helyi

Megkezdték az idei kátyúzást Pápán

Számos úthiba van a városban, a mostani munkálatok során 500 négyzetméteren újul meg a burkolat.