Városlista
2019. augusztus 19, hétfő - Huba

Hírek

2019. Július 22. 09:11, hétfő | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt), Pápa-ma.hu, Epiteszforum.hu, wikipedia

Elhunyt Nemcsics Antal pápai származású festőművész

Elhunyt Nemcsics Antal pápai származású festőművész

Életének 92 évében elhunyt Nemcsics Antal festőművész, akadémikus, a BME Rajzi tanszékének tanára.

Nemcsics Antal 1927. június 9-én született Pápán. 1945-ben a Pápai Bencés Gimnáziumban érettségizett. Szülei Nemcsics Elek matematika tanár és Széptóth Mária zenetanár, ismert zeneszerző. 1950-ben Budapesten a Magyar Képzőművészeti Akadémián szerzett diplomát. Műszaki doktor 1966-ban a Budapesti Műszaki Egyetemen. Tudományok kandidátusa 1980-ban, tudományok doktora 1985-ben a Magyar Tudományos Akadémián. Felesége Takács Magdolna festőművész, rajztanár. Fiai: Csongor, Ákos Endre. Munkássága mindhárom területén, mint tanár, mint tudós és mint képzőművész is a színnel foglalkozik.

Tanári tevékenysége. 1951-től a Budapesti Műszaki Egyetem oktatója mint tanársegéd, adjunktus, docens, majd egyetemi tanár. Kidolgozza a színdinamika oktatásának tananyagát, megírja tankönyvét, melyet több nyelvre lefordítanak és a világ számos egyetemén is használnak. Beindítja a posztgraduális színdinamikai szakmérnök és színdinamikai szakértő képzést.1987-től a Nemzetközi Színtudományi Akadémia professzora.

Megalkotja a Coloroid Színrendszert, a Színdinamikai Környezet Elméletet, a Színpreferencia Indexszám Rendszert, a Komplex Színharmónia Elméletet. Az MTA Magyar Tudományos Művek Tára 24 könyvét, több mint 300 publikációját, 11 találmányát tartja nyilván. Könyvei publikációi megjelennek Budapesten kívül Londonban, New Yorkban, Torontóban, Berlinben, Párizsban, Zürichben, Göttingenben, Stockholmban, Tokióban, Sydneyben, Singapurban és még sok más helyen. Előadásokat tart tudományos eredményeiről nemzetközi konferenciákon. Megválasztják különböző nemzetközi tudományos szervezetek elnökének, alelnökének, tagjának.

Táblaképein a színek közötti törvények vizuális bemutatásával, a szín kifejező erejével foglalkozik. Számos képe hazai és külföldi múzeumokba került. Olaszországban egyik képére Nemzetközi Giorgione díjat kapott. Készített különböző középületek számára falképeket, mozaikokat, kerámia képeket, színes üveg ablakokat. Templomok számára készült munkáinak dokumentációját a Bibliotéka Vatikana őrzi. Munkássága fontos területét városközpontok, városképi együttesek, középületek, ipari létesítmények, lakótelepek, lakóházak szindinamikai környezet tervei alkotják. A Budai Várnegyed szindinamikai terveivel nemzetközi első díjat nyert. A 42. Nemzetközi Képzőművészeti Velencei Biennále központi kiállítása bemutatta 12 méter magas Colórium című objektjét. Megkapta a Magyar köztársasági Érdemrend kis keresztjét 1995-ben , majd 2007-ben tiszti keresztjét. Budapest 18. kerülete 1996-ban díszpolgárának választotta.

Nemcsics Antal két évvel ezelőtt rendhagyó, szubjektív tárlatvezetést tartott művei közt a Pápai Művelődéstörténeti Társaság felkérésére. 90. születésnapján a város nevében Unger Tamás alpolgármester köszöntötte, a művész pedig meghatottan mondta el, számára ez így természetes, hogy szülővárosában látható mindaz, amit alkotott, létrehozott. Ezentúl már csak művei, munkái és publikációi, könyvei beszélnek helyette az általa felhalmozott hatalmas tudásanyagról.

Fotó: Kurucz Árpád

Címkék: Nemcsics Antal

Ezek érdekelhetnek még

2019. Augusztus 18. 19:46, vasárnap | Helyi

A bajnokesélyes Érd otthonában szerzett pontot a Perutz

Pápa és az Érd csapata is két-két győztes mérkőzéssel a háta mögött várhatta a vasárnapi találkozót.

2019. Augusztus 18. 06:00, vasárnap | Helyi

Tisztelet a hősöknek!

Az első és második világháborús emlékműveknél hajtottak fejet a háborúkban hősi halált halt pápaiak emléke előtt.

2019. Augusztus 17. 08:55, szombat | Helyi

Érdre látogat a Perutz

A bajnoki cím legfőbb várományosának otthonában lép pályára a pápai csapat, az NB III-as labdarúgó bajnokság harmadik fordulójában.

2019. Augusztus 16. 11:58, péntek | Helyi

Grőber Attila a tegnapi képviselő-testületi ülésről

A politikus a szennyvíziszap-ügy kapcsán nyújtott be interpellációt, mely az ügyrendi bizottság döntése nyomán nem kerülhetett a testület elé.