Városlista
2024. május 25, szombat - Orbán

Hírek

2021. December 05. 16:00, vasárnap | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Elhunyt Katona György

Elhunyt Katona György

A festőművész, művésztanár 61 éves volt.

Katona Györgynek november 17-én nyílt kiállítása a Pannonia Reformata Múzeumban, melynek megnyitó ünnepségén elhangzott, hogy a festőművész súlyos betegsége miatt hozták közelebb, a későbbre tervezett kiállítás időpontját. A megható alkalmon rengetegen gyűltek össze Katona György tiszteletére a Református Ótemplomban, ahol a művésztanár az őt megajándékozó diákoknak a következőket mondta:

"Amikor hátrébb szorulok, akkor is jusson eszetekbe mindaz, amit mondtam. Én akkor is tanítalak benneteket, meg az összes régi festő is, Leonardótól Giottóig, Csontvárytól Munkácsyig."

A fény felé című kiállítás megnyitóján elhangzott, Katona György választotta ezt a címet. „Mindannyian haladunk a fény felé, reményeink szerint mindannyiunkat várja ez valahol. Én most kicsit megindultam úgy néz ki, aztán meglátjuk mikor hova érkezem. De a festészetemben is elindultam a fény felé. Kiszínesedtek, kifényesedtek a képeim, jól meg tudom fogni a fényjelenségeket. A felbontott fény élénk színekben tobzódik a kazeines, azaz túróból és ragasztóból kikevert anyag és festékpor elegyéből létrehozott képeken. Erősebbek a színek, erősebbek a fények.”

Fotó: Facebook

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 25. 08:20, szombat | Helyi

Rangos nemzetközi díjat kapott egy somlói bor

A somlói Tornai Pincészet 2017-es Top Selection Grófi Hárslevelűje és a Royal Tokaji 2018-as 6 puttonyos Tokaji Aszúja is elnyerte idén a legmagasabb elismerést, a Trófea-díjat a londoni International Wine Challenge-en (IWC).

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Május 25. 07:42, szombat | Helyi

100 van Gogh rajz az Esterházy-kastélyban

Új időszaki kiállítás nyílt az Esterházy-kastélyban. A tárlat 100 Vincent van Gogh rajzot mutat be.

2024. Május 24. 08:09, péntek | Helyi

Lényegesen gyorsabban készül a Kossuth utca, mint tavaly

Míg tavaly egy nagyságrendileg ugyanekkora terület burkolása csaknem négy és fél hónapot vett igénybe, most alig másfél hónap elegendő volt rá.