Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2017. Május 08. 14:11, hétfő | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Elhunyt Huszár János

Elhunyt Huszár János

Életének 93. évében elhunyt Huszár János, a város legismertebb helytörténésze, Pápa ikonikus alakja.

HUSZÁR JÁNOS (1924-2017)

Az idei március idusa előtt találkoztunk utoljára. Otthonától gépkocsival vittük a város Millenniumi Emlékparkjába, hogy az "Elsősorban pápai"-Városbarát Egylet néhány önkéntese társaságában közösen hajtsuk meg vele fejünket az egykori pápai, felsővárosi temetőkert helyén nyugvó negyvennyolcasok tiszteletére. S a jelképes tisztelgést meglepetésnek is szántuk. Ott nyújtottuk át számára a városbarátok futó Kossuth-Emlékprojektjének Éberhardt Károly-Emlékplakettjét. Örült. Igen örült. Aztán azóta nem láttuk. A telefon néma maradt, a könyvtárban nem futottunk össze a nyíló tárlatokon és a szokásos havi ankétokon. Huszár János két napja itt hagyott bennünket. A Tanár Úr, a minden pápai János bácsija; Pápa Város ikonikus alakja, a szülőváros szerelmese, a település-múlt legjobb ismerője, legkitűnőbb "szolgálója", a nagybetűs "díszpolgár"!

Élet-idejének hallatlanul gazdag kilencvenhárom esztendejét vegyük most számba röviden: 1924-ben, Pápán látja meg a napvilágot; iskoláit is itt végzi, a Pápai Református Elemi Népiskolában, majd a Pápai Államilag Segélyezett Katolikus Polgári Fiúiskolában. A Pápai Állami Tanítóképző Intézetben szerzi meg jeles rendű tanítói oklevelét.
A második világégés utolsó időszakában a pápai ejtőernyős ezrednél katonáskodik, két alkalommal teljesít frontszolgálatot. Magyar-történelem szakos tanári diplomára a háborút követve, Budapesten tesz szert kitűnő eredménnyel a Pedagógiai Főiskolán. Pedagógusi pályáját Pápán kezdi a Református Kollégium általános iskolájában. Az államosítást követve mintegy harminchat esztendőn át tanít a II. számú Általános Iskolában. Tanári működése alatt egy ideig volt helyettes igazgató, aztán igazgató is, de csaknem két évtizeden át előbb magyar-történelem szakos felügyelőként, majd vezető szakfelügyelőként volt leginkább közismert. Igazán sokrétű pedagógus hírében állt, a humán tárgyak mellett testneveléssel is foglalkozott. Szervezett tornászcsapatot, tornaünnepélyeket, sőt gyermekkart is, mert az ének-zene is érdekelte. Életre hívója volt a Séllyei István Református Vegyeskarnak. De természetesen, számára mindig is a legfőbb "szenvedély" a helyi múlt értékeinek feltárása, őrzése és továbbadása volt. Már diákként tartott honismerettel kapcsolatos foglalkozásokat és előadásokat. Ettől fogva aztán nem volt megállása; egész életútján keresztül rengeteg dolgozat, tanulmány, cikk kerülhetett ki kezei közül. Méghozzá a legkülönfélébb, a legszínesebb helytörténeti vonatkozásokban. Sokszor olyanokban, amiket aztán a pápaiak csodálkozva hallhattak-olvashattak tőle. Ilyenek voltak például Huszár Gál élettörténetén át Jókai Mór, Petőfi Sándor, Somogyváry Gyula,
Nagy László,Bertalan Árpád pápai kötődésén keresztül 1848/49 hőseinek, Kmety György és honvédjeinek ihászi küzdelmén, illetve a pápai első és második világháborús személyiségek, különösen a mártír László Miklós emlékezetén át az ejtőernyős katonák lokális témáiig. Az 1983-as országos, televíziós Jókai-vetélkedő hatására aztán mind lendületesebb munkába kezdett a Tanár Úr; - újjászervezte a város nagy múltú pápai kulturális közösségét, a Pápai Jókai Kört, melynek bő két évtizeden át rendkívül aktív vezetőjeként, főtitkáraként számtalan előadást, kiállítást valósíthatott meg. Az újjáalakult Jókai Kör Huszár János megkapó ötleteivel, népszerű kisugárzásával vált újra naggyá, Pápa legjelentősebb egyesületévé. Ennek keretein belül, az évek hosszú sora alatt sok neves irodalmi és tudományos személyiség látogathatott Pápára, s erősödhettek olyan elszármazottak szálai a szeretett várossal, mint Rab Zsuzsa, Csoóri Sándor, Lőrincze Lajos, Jókay Sándor stb. S áldozatos szerkesztői-szerzői munkájával tucatnyi helytörténeti kiadvány kerülhetett a pápaiak kezébe, s ezek mellett, irányításával még több emlékjel - utcanév-magyarázó táblácska, emléktábla, szobor - kerülhetett felállításra, felújításra, újraavatásra. Elég csak a pápai Huszár lakótelepen megvalósított ejtőernyős-emlékműre, az első világháborúkor, a katonakórházakban elhunytak emlékkeresztjére, a Török Bálint utcai Szőllősy-Makrai-féle gránit-táblára, a Millenniumi-emlékparki '48-as kopjafára, vagy a Pápán eltemetett francia katonák vaskeresztjének restaurálására gondolni. A Jókai Kör mellett szívvel-lélekkel vezette a városi helytörténeti kört, aztán az ipartörténeti kört, és nem feledhető el a "Szűkebb pátriánk" című diák-honismereti tanfolyam ugyancsak hosszas időn át, évről-évre való megszervezése sem. (E sorok írója is huszonegynéhény éve ott ismerkedhetett meg vele, - majd attól kezdve - mindezidáig - válhatott élete igencsak meghatározó és szoros részévé a Tanár Úr.) Sok-sok elismerésben is részesült csupaszív pedagógiai-lokálpatrióta munkásságáért. A teljesség igénye nélkül, említésre méltóak a legrangosabbak: az Apáczay Csere János-díj (1982), a Bél Mátyás-díj (1994), a Pápa Városért Érdemérem (1993), a Veszprém Megye Érdemrendje (2001), Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt (2011).

Huszár János Tanár Úr, János bácsi immár az égi "Alma Materek"-ben terjeszti hatalmas tudását, hazai és lokális történelmünk, irodalmunk örökbecsű értékeit. Biztosak lehetünk abban, hogy Ő mindig velünk lesz! Megkerülhetetlen-elfelejthetetlen lesz, míg lesznek pápai lokálpatrióták, akik a város múltját kutatni és tovább örökíteni akarják, mert elkerülhetetlen lesz nem kézbe venni, használni és tanítani a Huszár János alkotta múltidéző műveket, köteteket. Huszár János tanítványai vagyunk. Minden pápaiban élni fog tovább! Mind többször gondolnunk kell rá, fel kell lapoznunk papírlapokra vetett gondolatait. A neves jezsuita, Sajgó Szabolcs szavaival élve: „...nemcsak a földi életet élő embernek van szüksége arra, hogy törődjenek vele, hanem az égi vadászmezőkön járóknak is. Összetartozunk. Ez tény. Ha nem veszünk tudomást a csillagokról, attól még vannak. Ha nem veszünk tudomást az elhunytakról, attól ők még léteznek. Az én életem is teljesebbé válik, ha rájuk tekintek, a szemhatárom, a látószögem szélesebb lesz, a világ teljesebb.”

Huszár János életével, munkásságával teljesebbé váltunk mi, pápaiak, - s szélesedjék az elkövetkezendő pápaiak látószöge is, legyen szebb, teljesebb az eljövendő Pápa is Huszár János Tanár Úr, János bácsi üzenet-művei és emlékezete által!

Mi, pápaiak, örökké őrízzük emlékét!


Kerecsényi Zoltán
pápai önkormányzati képviselő,
az "Elsősorban pápai"-Városbarát Egylet ügyvivője

Huszár János Apáczay-díjas tanár, Bél Mátyás-díjas helytörténész, Pápa Város és Veszprém megye kitűntetettje, a Pápai Jókai Kör tiszteletbeli- és örökös tagja, az "Elsősorban pápai"-Városbarát Egylet tiszteletbeli tagja temetése 2017. május 24-én lesz 13 órakor, a pápai Alsóvárosi köztemetőben.

Fotó: Babos Petra

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 18:20, csütörtök | Helyi

Fegyverrel fenyegette a mentősöket egy ember Pápateszéren, kivonult a TEK

Az eset ma délután történt, a települést egy időre le is zárták a hatóságok.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

Megnyílt a IV. Pápai Nemzetközi Történelmi Filmfesztivál

Negyedik alkalommal rendezik meg Pápán a seregszemlét, amely az első két évben nem működhetett szokványos módon a Covid járvány miatt, tavaly óta azonban számos művész személyesen vesz részt a találkozón.

2024. Április 24. 16:42, szerda | Helyi

Megfenyegette, hogy megöli, börtönbe mehet a Pápa környéki férfi

Zaklatás vétsége miatt emelt vádat a Pápai Járási Ügyészség azzal a 33 éves férfival szemben, aki közösségi oldalon nyilvánossá vált sértő kijelentések miatt fenyegette meg a sértettet és annak élettársát az egyik Pápa környék