Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2020. December 21. 05:00, hétfő | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Elfogtak Németországban egy Szíriából hazatérő feltételezett dzsihadistát

Elfogtak Németországban egy Szíriából hazatérő feltételezett dzsihadistát

Őrizetbe vettek a frankfurti repülőtéren egy Németországba Szíriából hazatérő kétgyermekes anyát, akit azzal gyanúsítanak, hogy a magát Iszlám Államnak (IÁ) nevező terrorszervezet tagja

- közölte vasárnap a szövetségi legfőbb ügyészség. A személyes adatok védelméről szóló jogszabályok alapján csak Leonora M. néven azonosított, Szász-Anhalt tartománybeli nő az állam elleni bűncselekmények ügyében illetékes nyomozóhatóság ismeretei szerint 2015-ben, 15 éves korában kivándorolt Szíriába, hogy csatlakozzon az IÁ-hoz. A terrorszervezet központjaként számon tartott Rakkában házasságra lépett az IÁ titkosszolgálatának egy tisztségviselőjével.


A fiatal német falusi lány - akinek történetéről édesapja tavaly megjelentetett egy újságírók közreműködésével írt könyvet - a szíriai dzsihadista harmadik felesége lett. Két gyermekük született. A szövetségi legfőbb ügyészség szerint a külföldi terrorszervezet támogatása bűncselekményi tényállását nemcsak azzal valósította meg, hogy részt vett a házimunkában és a közös gyermekek nevelésében, hanem azzal is, hogy egy ideig ápolóként dolgozott az IÁ egy rakkai kórházában. Havi ötvendolláros fizetése mellett egy Glock márkájú félautomata kézifegyvert is kapott - áll a közleményben.

Mint írták, a gyanúsított férje 2015 végén a jazidi nevű vallási-etnikai kisebbség elleni rendszerszerű és kiterjedt támadások révén foglyul ejtett egy jazidi nőt, azzal a szándékkal, hogy rabszolgaként tartsa, majd gyermekeivel együtt értékesítse. A gyanúsított támogatta férje törekvését, ami abban is megmutatkozott, hogy igyekezett ápolással javítani a fogságba ejtett nő leromlott egészségi állapotán. Ugyanakkor azon is dolgozott, hogy jazidi meggyőződését felváltsa az iszlám vallás IÁ által képviselt felfogásával.

Az emberiesség elleni bűncselekményekkel és a fegyvertartásról szóló törvény megsértésével is gyanúsított nő a férjével és a közös gyermekekkel 2017 nyarán elmenekült az IÁ elleni koalíció erőinek ostroma alá került Rakkából. A dzsihadisták folyamatos területveszteségei miatt többször költözésre kényszerültek. Végül 2019-ben, már csak a gyermekeivel került abba a menekülttáborba, amelyből a napokban hazautazott Németországba.

Korábbi német kormányzati adatok szerint az utóbbi években mintegy 1050 személy távozott Németországból Szíriába vagy Irakba, hogy csatlakozzon az IÁ-hoz. Nagyjából kétharmaduk rendelkezik német állampolgársággal, és néhány százan vehettek részt fegyveres akciókban. Egyharmaduk visszatért Németországba - jelentős részük őrizetben van, vagy szabadságvesztés büntetését tölti -, további 220 meghalt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.