Városlista
2019. december 14, szombat - Szilárda

Hírek

2011. November 19. 14:37, szombat | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Elfogták a diktátor fiát

Elfogták a diktátor fiát

Elfogták az átmeneti líbiai vezetés fegyveresei Szeif al-Iszlám Kadhafit, Moammer el-Kadhafi néhai líbiai diktátor szökésben lévő fiát – jelentette be szombaton az arab ország igazságügy-minisztere.

Tájékoztatása szerint Szeif al-Iszlámot Líbia déli részén vették őrizetbe. A Reuters brit hírügynökség úgy értesült, hogy Kadhafi fiát a Tripolitól 650 kilométerre délre fekvő Obari városa mellett fogták el testőreivel együtt, de az előző rendszer egyetlen más magas rangú tisztségviselője sem volt velük. Szeif al-Iszlámot a nyugat-líbiai Zintán városból érkező fegyveresek kerítették kézre.

Ez utóbbiak egyik vezetője az AP amerikai hírügynökségnek elmondta, hogy Szeif al-Iszlámot Zintánba vitték, s az ország ideiglenes vezetésén, az Átmeneti Nemzeti Tanácson múlik, hol állítják bíróság elé. Szeif al-Iszlámmal együtt elfogták a Kadhafi fiú két testőrét is, akik megpróbálták kicsempészi az országból – tette hozzá.

Szeif al-Iszlám Kadhafi utolsó fia, akinek sorsa még tisztázatlan volt. Szeif al-Iszlámot a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) háborús és emberiesség elleni bűnök miatt körözi. Az ICC június 27-én adott ki ellene elfogató parancsot, apjával és a líbiai titkosszolgálat akkori vezetőjével, Abdullah asz-Szenússzival egyetemben. Kadhafi október 20-án Szirtben halt meg, amikor őrizetbe vették az ÁNT fegyveresei, Szenússzit viszont továbbra sem találják.

Szeif al-Iszlám az elmúlt években a Nyugat kegyeibe férkőzte magát azzal, hogy liberális reformerként tüntette fel magát – a líbiai helyzet ismerői pedig egy ideig Kadhafi lehetséges utódjaként emlegették –, de radikálisan változott a megítélése, miután támogatta apja brutális fellépését a Kadhafi 42 éves uralma ellen az év elején fellázadt ellenzékiekkel szemben. A Kadhafi fiú bujkálni kezdett azután, hogy Tripoli augusztus végén a felkelők kezére került.

Címkék: kadhafi, líbia

Ezek érdekelhetnek még

2019. December 14. 10:21, szombat | Külföld

Kisebb földrengés volt Törökbálint térségében

Kisebb földrengés volt Törökbálint térségében - közölte a Magyar Tudományos Akadémia szeizmológiai obszervatóriuma pénteken kora este a Facebook-oldalán.

2019. December 14. 09:08, szombat | Külföld

Hatalmas a különbség a leggazdagabb és a legszegényebb EU-tagország között

Némileg csökkent, de továbbra is óriási a különbség az Európai Unió leggazdagabb és legszegényebb országa, Luxemburg és Bulgária között

2019. December 14. 08:06, szombat | Külföld

Nem jár rosszul a Brexittel Nagy-Britannia

Boris Johnson elsöprő győzelme után szinte biztosra vehető, hogy a britek kilépnek az Európai Unióból (EU).

2019. December 14. 05:00, szombat | Külföld

Johnson: Az új kormány január 31-ig végrehajtja a Brexitet

Az új brit kormány elsöprő erejű felhatalmazást kapott a parlamenti választásokon arra, hogy végigvigye a Brexit folyamatát, és ezt január 31-ig, a jelenlegi határnapig végre is hajtja