Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2016. Február 01. 09:07, hétfő | Helyi
Forrás: papa-ma.hu

Elfogadták a város idei költségvetését

Elfogadták a város idei költségvetését

Hosszas vitával kísérve, nyolc igen szavazattal, három nem ellenében az önkormányzat képviselő-testülete csütörtöki ülésén elfogadta a város 2016. évi költségvetését, melynek fő összege közel 6,7 milliárd forint.

A három ellenzéki párt képviselői közül egyikük sem szavazta meg a költségvetést, döntésükkel kapcsolatos érvelésükben valamennyien kiemelték: keveslik a fejlesztésekre jutó pénzt. Ezekre reagálva Áldozó Tamás, Pápa polgármestere elmondta, nem érkezett módosító indítvány a költségvetési rendelettervezethez, amiből arra következtet, hogy az ellenzéknek nincsen alternatívája. – A költségvetés egyes előirányzatai a korábbi évekhez hasonló működést biztosítanak, azaz az intézményrendszerünk biztonságos működtetését, valamint az önként vállalt feladatainknak az ellátását a civil szervezeteknek nyújtott támogatástól kezdve a különféle rendezvényeink finanszírozásáig bezárólag – jegyezte meg a képviselő-testületi ülést követő sajtótájékoztatóján a városvezető.

A tanácskozáson Süle Zsolt jobbikos képviselő az állampolgárokat sújtó adókat sokallta, továbbá elhibázott gazdaságpolitikát emlegetett a városvezetés részéről. Véleménye szerint

AZ, HOGY HITELFELVÉTELRE KÉNYSZERÜL A VÁROS, PÁPA ELADÓSODÁSÁHOZ VEZET.

Áldozó Tamástól megtudtuk, a 2016. évi költségvetésben tervezett 200 millió forintos hitelfelvételt fejlesztésekre kívánják fordítani. Ebből mintegy 100 millió kerül a városgondnokság eszközbeszerzésére, ami – a polgármester szavai szerint –

EDDIG PÉLDÁTLAN TECHNIKAI ÉS MŰSZAKI ELŐRELÉPÉST JELENTHET A VÁROSGONDNOKSÁG ÉLETÉBEN.

Pápa első emberének tájékoztatása alapján a 300 millió forintos folyószámlahitelre azért volt szükség, mert az önkormányzat adóbevételei nem egyenletesen teljesülnek az év folyamán, ezzel – az egyébként az esztendő végére nulla forintra apadó – hitellel pedig a város maradéktalanul teljesíteni tudja a folyó kifizetéseit.
Kerecsényi Zoltán, a Demokratikus Koalíció képviselője hozzászólásában elmondta, a Perutz Stadion rekonstrukciójára szánt pénzt másra kellene fordítani. Áldozó Tamás válaszában emlékeztetett: a Perutz Stadion fejlesztésére kapott állami támogatás mértéke már nem először került szóba. – Most is csak azt tudom mondani, hogy ez az összeg a Nemzeti Stadionfejlesztési Program keretében jut el Pápára, és kizárólag stadionrekonstrukcióra lehet elkölteni. Ezzel kapcsolatban a képviselő-testület csak azt a döntést hozhatja, hogy visszautasítja a pénzt – húzta alá a polgármester.

Kerecsényi Zoltám azt is nehezményezte, hogy újként induló fejlesztésre mindössze 117 millió forint jut, ami csupán 1,7 százaléka az éves költségvetésnek. Meggyőződése, például új befektetők által növelni kell a város gazdasági erejét.

Grőber Attila szocialista politikus megjegyezte,

ILYEN ALACSONY ÖSSZEGŰ KÖLTSÉGVETÉSSEL MÉG NEM INDULTAK NEKI ÉVNEK PÁPÁN.

Kifejtette: a 200 millió forintos hitelfelvétel, valamint a közel hasonló összegű adócsomag miatt a tavalyi évhez képest legalább 400 millió forinttal romlott a költségvetés helyzete. Úgy látja, a következő két-három év meghatározó lesz a város fejlődése szempontjából, azonban a mostani számok nem töltik el optimizmussal.
- A most elfogadott költségvetés szerint összességében

KÖZEL EGYMILLIÁRD FORINT JUT FEJLESZTÉSRE

– mondta el Áldozó Tamás. – Való igaz, hogy ebből a stadionrekonstrukcióra szánt 511 millió jelentős tétel, és a többi is legtöbb esetben a tavalyi évről a mostanira áthúzódó fejlesztést jelent. Azonban érdemes lesz majd összevetni a mostani, januári költségvetési állapotot a decemberivel, mert ezek a számok lényegesen módosulni fognak. Reményeink szerint a fejlesztési kiadások a jelenlegi 14 százalékos mértékről a költségvetésnek legalább az egynegyedére nőnek majd. Ezeket a fejlesztési forrásokat azokból a pályázatokból várhatjuk, amelyeknek az első kiírásai az elmúlt hetekben már megjelentek. Ezek elsősorban a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázatai – közölte a polgármester. Hozzátette, a TOP-on keresztül a következő években 35-36 milliárd forintot osztanak el Veszprém megye települései között. Veszprém pluszban 12 milliárdot kap. – Bízunk benne, hogy ebből legalább 5-7 milliárdot Pápára tudunk hozni. Ezekből a fejlesztésekből egyebek mellett

SOK INTÉZMÉNYREKONSTRUKCIÓT, KÖZTERÜLET-RENDEZÉST, ÚTFEJLESZTÉST, CSAPADÉKVÍZ-ELVEZETÉST ÉS VÁROSREHABILITÁCIÓT VALÓSÍTHATUNK MEG

– hangsúlyozta.
Ehhez kapcsolódóan a csütörtöki tanácskozáson, a vegyes ügyek között már hoztak is egy döntést a képviselők, eszerint Pápa városa elindul egy, a települési közlekedésfejlesztést célzó TOP-pályázaton. Áldozó Tamás tájékoztatása alapján az önkormányzat 500 millió forintra nyújt be pályázatot, melynek tartalmába a tervek szerint bekerül többek között a Szent István úti körforgalom megépítése, kerékpárutak felújítása, illetve új kerékpárút építése a város belterületi határa és a bázisrepülőtér között.
Az ülésen a képviselők tízszázalékos illetménykiegészítést szavaztak meg a középfokú végzettségű köztisztviselőknek, továbbá úgy határoztak, 200 ezer forinttal támogatják a Rákóczi Szövetségnek azt a programját, ami a felvidékieket segíti abban, hogy magyar tannyelvű általános iskolába írathassák be gyerekeiket. Áldozó Tamás hozzáfűzte, ezt a pénzt célzottan Losoncnak adják, így támogatni tudják Pápa testvérvárosában a magyarság megmaradását. Emellett a testület tagjai úgy határoztak, partnervárosi kapcsolat kialakításának céljából márciusban delegáció utazik egy izraeli településre, majd elfogadtak egy nyilatkozatot, amely többek között elutasítja a kötelező betelepítési kvótát, elutasítja a migránsok Pápára történő kötelező befogadását.
Sajtótájékoztatóján Áldozó Tamás kiemelte, a városi pletykákkal ellentétben

SZÓBA SEM KERÜLT A CSÓKAI ÓVODA MEGSZÜNTETÉSE.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:18, szombat | Helyi

Később túrják fel a Vásár utcát

Bár április elején azt jelentették be, hogy néhány hét múlva megkezdődik az úttest felbontása és a vízvezetékek cseréje, most mégis úgy döntöttek, hogy a nyári szünetig várnak vele.

2024. Április 20. 08:55, szombat | Helyi

Kis híján megölte a saját édesanyját a Pápa környéki faluban! - Videó

Emberölés bűntett kísérletének megalapozott gyanúja miatt folyik eljárás egy 39 éves Pápa környéki lakossal szemben.

2024. Április 19. 18:27, péntek | Helyi

Itt van a Játékfesztivál szombati fellépője

Lovasi András és Leskovics Gábor közös zenekara ad koncertet a pápai Fő téren!

2024. Április 19. 14:46, péntek | Helyi

Pápán lép fel Miller Zoltán

Miller Zoltán: Az igazi sikert az jelenti, ha képesek vagyunk értékelni mindazt, amit elérünk