Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2016. Február 04. 09:24, csütörtök | Külföld
Forrás: Infopapa.hu (Sz.Zs.), MTI

Életre szóló kitiltás járt a piramismászásért

Életre szóló kitiltás járt a piramismászásért

Andrej Ciesielski egy tizenéves fiú, aki előszeretettel mászik fel elképesztő magasságokba. Ezútal Kheopsz-piramist szemelte ki, az illegális akcióról világszerte nagy sikert arató videót is készített.

Életre szóló kitiltást kapott Egyiptomból az a német tizenéves, aki a múlt hónap közepén megmászta a gízai Kheopsz-piramist, és az illegális akcióról világszerte nagy sikert arató videofelvételt is készített - jelentette szerdán az egyiptomi sajtó.

Mamdúh ed-Damáti egyiptomi műemlékvédelmi miniszter bejelentette, hogy a tiltásról hivatalos értesítést küldött a kairói német nagykövetségnek.

A 18 éves Andrej Ciesielski január 18-án mászta meg az ókori világ hét csodája közé tartózó - ezek közül utolsóként a mai napig is álló - gízai piramisok egyikét. Ciesielski az egész akciót videóra vette. A fáraó kori építmény csúcsán készült lélegzetelállító felvételek bejárták a világsajtót, nem utolsó sorban a mászást követő egyiptomi felháborodás miatt.

Az észak-afrikai országban akár három évet is kaphat, aki a tiltás ellenére megmássza valamelyik piramist. Ennek megfelelően az idegenforgalmi rendészet és a régészetvédelmi szervek tagjai abban a pillanatban őrizetbe vették a német fiatalembert, amint leért.

A műemlékvédelmi minisztérium közleménye szerint Ciesielskit mindazonáltal röviddel később szabadon engedték, azzal az érvvel, hogy a külföldi turista nem ismerte a helyi szabályokat.

A piramisokat magában foglaló létesítmény vezérigazgatója szerint a tizenévesnek annak ellenére sikerült a Facebook-oldalán nyilvánosságra hozni a felvételeit, hogy a hatóságok elvileg elkobozták őket.

Ciesielski később úgy nyilatkozott, hogy a piramis megmászása volt az elsődleges célja egyiptomi látogatásának. Azt is elmondta, hogy tisztában volt az erre vonatkozó tiltásokkal is, de őt ez nem tántorította el tervétől.

Egy blogbejegyzésben leírta, hogy felfelé nyolc, lefelé 20 percre volt szüksége az akció végrehajtásához, és bár a fülében zúgó zene ellenére hallani vélte, hogy a rendőrség "valamit arabul kiált", folytatta a mászást.

Ciesielski nem Egyiptomban fedezte fel a rendhagyó kilátópontokhoz való vonzalmát; Facebook-oldalán számos olyan fénykép látható, amelyet a világ különböző metropoliszaiban álló felhőkarcolók tetején készített.

Fotó: dailymail.co.uk

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése