Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2023. Október 26. 18:57, csütörtök | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Életfogytiglant kapott a Pápa-környéki falu csárdájában balhézó férfi - Videó

Életfogytiglant kapott a Pápa-környéki falu csárdájában balhézó férfi - Videó

A vádlott már ittasan, egy kisebb baráti társasággal jelent meg egy Pápához közeli falu csárdájában 2019. november 9-én a késő esti órákban, ahol tovább ivott, majd összeszólalkozott a sértettel, akit szidott és megöléssel fenyegetett. A csárda tulajdonosa rászólt a vádlottra, de ez hatástalannak bizonyult, ugyanis a férfi egyre hangosabban kiabált, miközben többször a sértett tarkóját és pólóját is megfogta. A sértett a vádlottól elfordulva másokkal kezdett beszélgetni, mire a vádlott egy tele sörösüveggel úgy fejbe ütötte őt, hogy az üveg darabokra tört.

Ezek után a vádlottat több alkalommal kitessékelték a vendéglátóhelyről, ám a férfi mindig visszatért, a sértettet megöléssel fenyegetve egy másik sörösüveget nagy erővel az asztal széléhez ütött, amely a nyaktól lefelé szilánkosra törött. A vádlott megindult a sértett felé, majd lendületből annak felsőteste, illetve nyaka irányába szúrt. A férfi a vádlott elől hátralépett, s hogy a szúrásokat elkerülhesse, elkapta támadója karját, majd a földre rántotta, aki még ezek után is próbálta őt megszúrni.
A szúrások a sértett egyik alkarját és a vállát érték. A vádlott még hassal a földre szorítva is támadott, megvágta a sértett lábszárát. Még az sem tartotta vissza, hogy két vendég a további erőszak megakadályozása érdekében egy székkel fejbe ütötte, illetve megrúgta. A férfit végül kivezették a csárdából.

A fenti tényállás alapján az első fokon eljáró Veszprémi Törvényszék a vádlottat emberölés bűntettének kísérletében ítélte bűnösnek, és ezért őt – mint erőszakos többszörös visszaesőt – életfogytig tartó fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte azzal, hogy a vádlott a büntetésből legkorábban 33 év elteltével bocsátható feltételes szabadságra.

Az ítélet ellen a vádlott és védője elsődlegesen felmentés, másodlagosan eltérő minősítés és a büntetés enyhítése érdekében jelentett be fellebbezést. A felmentés iránti kérelmet jogos védelmi helyzetre alapították. Megítélésük szerint a cselekményt helyesen könnyű testi sértés vétségének illetve garázdaság bűntettének kell minősíteni.

Az ítélőtábla a héten meghozott végzésével az elsőfokú bíróság ítéletét helybenhagyta. A másodfokú bíróság elvetette azt a jogorvoslati érvelést, hogy a vádlott jogos védelmi helyzetben lett volna. A kocsmában készült jó minőségű videófelvételen látható volt, hogy a vádlott támadt folyamatosan a védekező sértettre és a támadását azt követően is folytatta, hogy a helyiségből többször eltávolították, illetve a földre teperték. Így a sértett részéről nem érte a vádlottat semmilyen olyan támadás, amellyel szemben védekezni kellett volna. A vádlott egy letört, 10 cm-es üvegheggyel rendelkező sörösüveggel közepes erővel támadt a sértett nyakára és felső testére, amely – az igazságügyi orvosszakértői vélemény szerint – alkalmas volt életveszélyes sérülés, illetve halál okozására, ezért és a cselekmény elkövetése során tett kijelentései - "megöllek! " - miatt a vádlott a sértett halálát kívánta, egyenes ölési szándéka volt. A cselekmény így nem minősülhetett a fellebbezésben kifejtettek szerint. A kiszabott büntetés nem volt enyhíthető, mivel a törvény erőszakos többszörös visszaesővel szemben az életfogytig tartó szabadságvesztéssel fenyegetett bűncselekmény esetén – mérlegelést nem tűrően – életfogytig tartó szabadságvesztés kiszabását rendeli el. A feltételes szabadságra bocsátás legkorábbi időpontja megfelelően fejezi ki a sokadik bűncselekményét elkövető vádlott társadalomra veszélyességét.

Fotó: Ügyészség

Címkék: ítélet, balhé, verekedés

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 07:59, szombat | Helyi

Elfogadta a rendőrség beszámolóját a Képviselő-testület

Rausz István rendőr ezredes 2024. április 25-én számolt be a rendőrkapitányság 2023. évi tevékenységéről.

2024. Április 27. 07:37, szombat | Helyi

A Helyi Választási Bizottság szerint jogsértést követtek el ellenzéki jelöltek

Molnár Bálintot, Kovács Józsefet, Grőber Attilát, Vonnák Andreát, Vadász Krisztinát és Kerti Györgyit marasztalták el, miután Áldozó Tamás kifogást nyújtott be velük szemben.

2024. Április 26. 14:26, péntek | Helyi

Számszeríjjal fenyegetőzött Pápateszéren, elfogta a TEK

Mint arról korábban beszámoltunk, tegnap jelentős rendőri akció zajlott a Pápa környéki településen.