Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2013. Szeptember 10. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: orientpress

Elérhető a hatóságok számára az új végrehajtói adóslista

Elérhető a hatóságok számára az új végrehajtói adóslista

Elérhető augusztus elsejétől a hatóságok számára az új végrehajtói adóslista. A lajstrom az ország végrehajtóinak valamennyi ügyét nyilvántartja, az összesítés így a fizetési nehézségbe keveredő cégek mellett azokat a magánszemélyeket is számba veszi, akik ellen végrehajtási eljárást kezdeményeztek a hitelezők - írja a Magyar Nemzet.

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara ügyvezető alelnöke, Császti Ferenc a részletekről szólva közölte: a lista egyebek közt magában foglalja az adós állampolgár vagy cég nevét, azonosító adatait, tartozásának jogcímét és összegét.

A rendszer emellett információkat tartalmaz a hitelező kilétéről, valamint arról, hogy az eljárást melyik végrehajtó folytatta le, s hogy a végrehajtás mikor és milyen körülmények között fejeződött be. A kamarai statisztikák alapján ugyanakkor feltételezhető, hogy a végrehajtói adóslista néhány év leforgása alatt hatalmasra, többmilliósra duzzad majd, egy-egy esztendő ugyanis átlagosan nagyjából félmillió végrehajtást hoz.

Császti Ferenc beszélt arról is, hogy a nyilvántartásból – törvényi felhatalmazás alapján – információhoz juthatnak egyes állami intézmények, a bíróságok és a nyomozó, bűnüldöző hatóságok. Emellett a kamarától többféle tanúsítvány is igényelhető. A köztestület igazolása szólhat például arról, hogy az adott polgár vagy vállalkozás nem szerepel az adósok között. Lényeges – hangsúlyozta az ügyvezető alelnök –, hogy a magánszemélyek ügyeiről csak maguk az érintettek kérhetnek igazolást, más nem terjeszthet elő ilyen kérelmet. A gazdasági szereplők helyzete ugyanakkor némileg különbözik, esetükben ugyanis megfelelő hivatkozással megszerezhetők bizonyos információk.

Az új rendszer gyakorlati jelentőségéről szólva a kamarai vezető azt mondta: a magánszemélyeknek és a vállalkozásoknak is megérheti kiváltani a kamarai tanúsítványt. A polgárok akár banki kölcsön felvételekor, támogatás vagy segély megszerzéséhez, esetleg nagyobb összegű szerződés megkötése előtt igazolhatják a hivatalos papírral, hogy az utóbbi időszakban nem folyt ellenük végrehajtás. Így lényegében bárki közokirattal bizonyíthatja, hogy kötelezettségeinek mindig eleget tesz, számláit, törlesztőrészleteit ki tudja fizetni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:27, hétfő | Belföld

Állami látogatásra Magyarországra jön a kínai elnök

Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő

2024. Április 29. 15:00, hétfő | Belföld

EMBERTELEN PODCAST

AI-ok randiznak a Betone új podcastjában

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón: