Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2014. Május 27. 06:00, kedd | Belföld

Elbocsátottak! - Milyen jogokkal élhetek?

Elbocsátottak! - Milyen jogokkal élhetek?

Egyebek közt erre a kérdésre keresi a választ egy elbocsátott dolgozó, aki az onlinejogsebesz.hu szakértőitől kért segítséget. Rovatunkban pedig a jogászok ezúttal is válaszolnak. Ne feledje, joga van kérdezni!

Kérdés:
Tisztelt Jogsebész!

Tegnap reggel a szokásos időben elkezdtem dolgozni. Alig fél óra múlva megjelent a munkáltató és közölte velem, hogy többé nem tartanak igényt a munkámra. A papírjaimat napokon belül megkapom és a felmondási idő tartamára eső béremet is.
2013. december 7 óta dolgoztam itt. Ez év január 13-án pedig kézhez kaptam egy egylapos munkaszerződést, mely tartalmazza a határozatlan ideig tartó jogviszony kezdetének dátumát, a munkakört, az alapbért, a munkaidőt(kötetlen), a munkavégzés helyét és végül hogy ki gyakorolja a Munkáltatói jogokat és kötelezettségeket.

A kérdésem pedig a következő.
Mit tegyek most? Milyen jogokkal élhetek? Miket írjak alá?
Tisztelettel.

2014. 05. 13.

Válasz:

Tisztelt Kérdező!
Tisztázni kellene először is, hogy jelenleg még próbaidő hatálya alatt áll-e. A szerződéséből ki kell derülnie, hogy mennyi időre kötöttek ki próbaidőt. Amennyiben igen, úgy a munkáltató akár azonnali hatállyal is felmondhatja a szerződést, és indokolnia sem kell.

Amennyiben nem (vélhetően már nem, de nézze meg a szerződést!), úgy a munkáltatónak írásban kell felmondania, és azt indokolnia is kell. Az indoklással szemben szigorú követelmények vannak, valósnak, okszerűnek és világosnak kell lennie, illetve a felmondás indoka a munkavállaló munkaviszonnyal kapcsolatos magatartásával, képességével vagy a munkáltató működésével összefüggő ok lehet.
Amikor a felmondását kézhez kapja, a felmondási idő legkorábban a következő napon kezdődik. Az Önre irányadó felmondási idő felét köteles ledolgozni, a másik felében a munkáltató köteles Önt a munkavégzési kötelezettsége alól felmenteni, de a munkáltató dönthet úgy, hogy a teljes felmondási időre felmenti a munkavégzési kötelezettsége alól. Ha munkát végez, úgy a rendes, időarányos munkabére jár Önnek, a munkavégzés alóli felmentés idejére távolléti díj illeti meg.

Javaslom, hogy csak azt írja alá, amiből azonnal egy példányt kézhez is kap, és mindent olvasson el figyelmesen. Ha valamivel nem ért egyet, azt azonnal jelezze, de ne szóban, hanem írásban, vagy az adott dokumentumra ráírva, és a saját példányára is, vagy kérjen papírt, írja le, és vetesse át a saját példányát, hogy bizonyítható legyen, hogy Ön jelezte a problémát.
Amennyiben nem ért egyet a felmondás jogszerűségével, úgy azt 30 napon belül kell a Munkaügyi Bíróságon megtámadnia.
A problémára nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.
A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon, a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.
Ne feledje, joga van kérdezni!

Tisztelettel:
onlinejogsebesz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 13:38, szerda | Belföld

Sulyok Tamás: Karikó Katalin kiviteles büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak

Karikó Katalin kivételes büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak - jelentette ki az államfő kedden Szegeden.

2024. Április 17. 13:37, szerda | Belföld

Meteorológia: az ország egyes részein 24-25 Celsius-fokkal van hidegebb, mint hétfőn

Az ország egyes részen 24-25 Celsius-fokkal volt hidegebb kedd délután, mint hétfőn - derül ki a HungaroMet Zrt. kedd délutáni Facebook-bejegyzéséből.

2024. Április 17. 09:48, szerda | Belföld

NAK: Veszélyes lehet a fogyasztókra az ellenőrizetlen ukrán élelmiszer

Miközben az Európai Bizottság a saját termelőitől a világ legszigorúbb élelmiszerbiztonsági előírások betartását követeli meg, a szalmonellával fertőzött ukrán csirkehúst korlátozások nélkül beengedi.

2024. Április 17. 09:47, szerda | Belföld

Németh Szilárd: Európában a magyar családok kapták legolcsóbban az áramot és földgázt

A rezsicsökkentésnek köszönhetően 2024 márciusában Európában a magyar családok kapták legolcsóbban a háztartási villamos energiát és földgázt