Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Szeptember 14. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Egyre több nyugtát kapnak a vevők

Egyre több nyugtát kapnak a vevők

Nagyjából hetvenmilliárd forinttal nagyobb forgalomról adtak számot egyes tavaszi és nyári hónapokban azoknak a kereskedelmi ágazatoknak a szereplői, ahol az adócsalás, a bevételek eltitkolása az átlagosnál is nagyobb mértékben dívik. Az emelkedést jórészt az új típusú pénztárgépek bevezetésének tulajdonítja a szaktárca. A minisztérium egyébként új szabályokkal egészíti ki a kasszacseréről szóló eddigi rendelkezéseket - írja a Magyar Nemzet.

A Magyar Nemzet kérdésére a nemzetgazdasági tárca közölte: a tavaszi és a nyári hónapokban érzékelhetően megugrott egyes kereskedelmi ágazatok legális bevétele. A legnagyobb emelkedés azokon a területeken érzékelhető, ahol – a hatósági és más tapasztalatok szerint – számottevő a feketézés és az adóeltitkolás: így például az élelmiszer- és a ruhakereskedelemben, vagy éppen a használt cikkek értékesítésénél. Ezekben az ágazatokban a piaci szereplők április eleje és július vége között összesen 68,8 milliárd forinttal nagyobb forgalomról adtak számot az adóhivatalnak, mint az elmúlt esztendőben. A növekedés nagyjából ötszázalékos a tavalyi év azonos időszakához képest.

A kereskedelmi adatok változása látványos – így kommentálta az adatsort a nemzetgazdasági tárca adóügyekért felelős helyettes államtitkára. Pankucsi Zoltán szerint bizonyos kedvező gazdasági folyamatok – például a reálbérek emelkedése, a javuló munkaerő-piaci helyzet és az alacsony infláció – is közrejátszhattak a forgalom bővülésében, de biztos, hogy markáns tényezőt jelentenek a pénztárgépek cseréjét előíró szabályok is. Hozzátette: az új típusú, az adóhivatallal állandó elektronikus kapcsolatban álló kasszák üzembe állítása után fény derül a gazdasági szereplők tényleges forgalmára is. Ezt tudván a bevételük egy részét eddig eltitkoló kereskedők mind többször állíthatják ki vevőiknek a nyugtát.

A készülékcsere rendelkezései már a mögöttünk hagyott hónapokban is sokmilliárdos forgalombővülést hoztak – mondta a helyettes államtitkár, majd megjegyezte: az átállás megkönnyítése érdekében a szaktárca néhány ponton módosítja a rendelkezéseket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.