Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2021. Szeptember 21. 13:40, kedd | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Egyre több gondot okoznak egyes hajléktalanok Pápa belvárosában

Egyre több gondot okoznak egyes hajléktalanok Pápa belvárosában

Több olvasónk is megkereste szerkesztőségünket azzal, hogy tarthatatlannak tartják néhány hajléktalan férfi viselkedését, akik szemetelnek, hangoskodnak és az utcán végzik el a dolgukat.

Elsősorban a Rákóczi és a Kossuth utcák kereszteződésében lévő padokon „otthonra találó” hajléktalanokról van szó, akik minden jel szerint életvitel szerűen töltik mindennapjaikat a belváros ezen részén. Az hagyján, hogy városképi szempontból sem túl előnyös a jelenlétük, de sajnos a hajléktalanok látványához a nyugati világ legtöbb városában hozzá kellett szokniuk a lakosoknak és a turistáknak. Ahhoz azonban, ahogyan egyes pápai otthontalanok viselkednek – teljesen érthető módon – nem szeretnének hozzászokni a városlakók.

Egyik olvasónk arra panaszkodott, hogy hajnalban rendszeressé váltak az ordibálások, hangoskodások. Az artikulátlan kiabálásról készített felvétel hajnali 4 órakor lett rögzítve.

Ennél sokkal gusztustalanabb dolgot is végig kellett néznie egy másik olvasónknak. Sajnos azt már mindannyian megszoktuk, hogy az egyébként turisztikai szempontból is számos lehetőséget magában hordozó pápai közléket egyesek mellékhelyiségnek használják, azért az mégiscsak megdöbbentő, hogy a szóban forgó padokon élők már azt a mintegy 100 métert sem teszik meg (nem beszélve arról, hogy a közelben nyilvános illemhelyet is találnának), hogy elvégezzék a dolgukat – és itt nem csak a kis dologra kell gondolni. Elég, ha végig nézzük a térköveket, több nyomát is láthatjuk annak, hogy mik történhettek itt korábban. A Városgondnokság munkatársai csak „tüzet tudnak oldani”, feltakarítják a mocskot és fertőtlenítő szert szórnak ki.

Üzlettulajdonossal is beszéltünk, akinek szintén végig kellett néznie egy ilyen ürítést, méghozzá fényes nappal, a nyílt utcán, a posta tőszomszédságában.

A hajléktalanproblémával kapcsolatban megkerestük dr. Áldozó Tamás polgármestert, aki elmondta, hogy az önkormányzat biztosítja az ellátást a hajléktalanoknak. Néhány évvel ezelőtt újították fel a hajléktalanszállót az Arany János utcában, ahol jó körülményeket tudnak biztosítani az otthontalanoknak.

Ezt Szalainé Tihanyi Andrea, az Egyesített Szociális Intézmény vezetője is megerősítette. Mint mondta, a 28 férőhelyes hajléktalanszálló szinte teljes kihasználtság mellett üzemel, évszaktól függően. Jó körülmények között biztosítják a tisztálkodási, orvosi, szociális és minden egyéb ellátást, amire szükségük van az ellátottaknak. Hozzátette, a túlnyomó többségük betartja a házirendet, és kimondottan vigyáz a nemrég felújított, jó minőségű létesítményre, azonban a problémás kisebbséggel szemben eszköztelenek. - Nem 24 órás felügyeletről van szó, ráadásul felnőtt emberekről beszélünk, akik szabadon mozoghatnak. Természetesen igyekszünk minél többet foglalkoztatni az ellátottakat, de vannak üres periódusok, amikor van lehetőség elhagyni az intézményt, a szabad mozgásukat pedig nem korlátozhatjuk. Tudtommal a szóban forgó személyek között egy van, aki az ellátottunk, ő nagyon jól érzi magát a városban, rendszeresen utána kell mennünk és az intézmény gépkocsijával kell visszavinnünk a szállóra. Azt gondolom, hogy minden tőlünk telhetőt megteszünk. Megtehetnénk azt is, hogy a házirend súlyos megsértése esetén a szállóról való kitiltással büntetjük ezeket az ellátottakat, ám ezzel nem oldanánk meg a problémát magát, a városban csak rosszabb lenne a helyzet – mondta el az intézményvezető hozzátéve, tudomása szerint a többi hajléktalan, aki a szóban forgó területhez köthető, jellemzően ismerősöknél szokta meghúzni magát és ezért nem szorul rá az ellátásra.

De akkor mi a megoldás?

Áldozó Tamás szerint tettenérés esetén a közterületfelügyelő, vagy a rendőr eljár ellenük, amennyiben hangoskodnak, szemetelnek, vagy az utcán végzik a dolgukat, ám ezeket az embereket hidegen hagyja a pénzbírság. A polgármester annyit azonban megígért, hogy hamarosan a Városgondnokság felújítás céljából el fogja szállítani a szóban forgó területről a padokat, ezzel remélhetőleg ez a gócpont megszűnik.

És hogy mi mit tehetünk?

Furcsa módon leginkább azt, hogy nem adunk nekik ételt, vagy pénzt, ezzel ugyanis benntartjuk őket ebben a helyzetben, nincsenek rászorulva arra, hogy igénybe vegyék az önkormányzat ellátását, így gyakorlatilag azt csinálnak, amit csak akarnak.

Megkerestük a rendőrséget is a kérdésben

A Veszprém Megyei Rendőrfőkapitányság válaszában leírta, hogy a Pápai Rendőrkapitányság előtt ismert probléma a hajléktalan életmódot folytató személyek jelenléte a város közterületein, utcáin, parkokban. A rendőrök folyamatosan ellenőrzik gépkocsizó, illetve gyalogos járőrszolgálat során a közterületeket. Az egyenruhások lakossági bejelentés, vagy saját észlelés alapján minden esetben eljárnak a hajléktalan személyek által megvalósított szabálysértések, bűncselekmények elkövetése esetén.

A közterület elhagyására a jelenleg hatályos jogi rendelkezés szerint egy esetben, a 2012. évi II. Tv. (Szabálysértési Törvény) 178. B. §-ba ütköző életvitelszerű közterületi tartózkodás szabályainak megsértése szabálysértés elkövetése esetén lehetséges. Ennek az elzárással is sújtható szabálysértésnek a bizonyítása azonban nagyon nehéz, továbbá az eljárást mellőzni kell - helyszíni figyelmeztetés alkalmazásával - abban az esetben, ha az elkövető a rendőr felszólítására az elkövetés helyét elhagyja, vagy az elkövető a jelenlévő hatóság vagy más szerv, szervezet által felajánlott segítségét elfogadva együttműködik a hajléktalan személyek részére fenntartott ellátások igénybevételében. Akit 90 napon belül 3 alkalommal az említett szabálysértés elkövetése miatt a helyszínen figyelmeztettek, azzal szemben az újabb elkövetéskor a szabálysértési eljárás megindítása nem mellőzhető, szabálysértési őrizetbe vételét kell elrendelni és 72 órán belül bíróság elé kell állítani.

Önmagában az a tény, hogy valakinek más településen van bejelentett lakcíme, nem ad lehetőséget arra a hatóságnak, hogy őt felszólítsa, vagy kötelezze a város elhagyására. A hajléktalan személyek által leggyakrabban megvalósított szabálysértések a csendháborítás, a köztisztasági szabálysértés és a koldulás szabálysértése, esetleg a garázdaság szabálysértése. Ezen jogsértések elkövetése esetén 5-50.000 Ft-ig terjedő helyszíni bírság kiszabására, illetve szabálysértési feljelentés elkészítésére van lehetősége a rendőröknek.

A Pápai Rendőrkapitányság közterületi szolgálatot ellátó állománya az utóbbi időszakban több alkalommal szabott ki helyszíni bírságot, illetve készített szabálysértési feljelentést hajléktalan életmódot folytató személyekkel szemben.

A rendőrség kéri a lakosságot, hogy nyugalmukat zavaró, vagy kihívóan közösségellenes viselkedést tanúsító személyekről minden esetben tegyenek bejelentést a 112-es segélyhívó telefonszámon, vagy értesítsék az esetlegesen közelben tartózkodó járőröket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 09:28, péntek | Helyi

Figyelem, elindult a rendőrség akciója az utakon!

Ma reggel 6 órától 24 órán keresztül az egész vármegyében kint lesznek a sebességmérők az utakon.

2024. Április 17. 13:48, szerda | Helyi

Megvan a Játékfesztivál első fellépője!

Többszörös visszatérő zenekar lép fel pénteken.

2024. Április 17. 13:41, szerda | Helyi

Pápai Történetek - Krahulcsán János volt a vendég

Közösen Pápáért Egyesület által szervezett programsorozat első alkalmán a pápai erdészet nyugalmazott igazgatója volt a meghívott vendég, aki szenvedélyes túrázó, 70 évesen járta először végig az El Camino-t.

2024. Április 16. 16:18, kedd | Helyi

Az E.On segítségével biztonságosan építhet fészket a gólyapár a Közgáznál

A Pápán Hallottam csoportban kezdődött egy felhívással a történet, az áramszolgáltató gyorsan reagált.