Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Szeptember 24. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: orientpress

Egyre kevesebbet használjuk az ATM-eket

Egyre kevesebbet használjuk az ATM-eket

Átalakultak idén a bankkártya-használati szokások. Az első félévben 6 százalékkal csökkent az ATM-es készpénzfelvételek volumene, a kártyás vásárlásoké viszont két számjegyű mértékben nőtt tavalyhoz képest. Egyre kisebb összegnél vesszük elő a plasztiklapot a készpénz helyett - írja a Világgazdaság.

Maga a kártyás forgalom szinte hajszálra ugyanannyi volt az idei első félévben, mint a tavalyiban, a belföldi banki ügyfelek az idén is 3768 milliárd forintnyi tranzakciót bonyolítottak le a náluk lévő plasztiklapokkal. A használat módja viszont változott. A kártyás készpénzfelvételek száma például egészen 2012-ig emelkedő tendenciát mutatott: tavaly az első félévben a Magyar Nemzeti Bank adatai szerint 61,8 millió alkalommal keresték fel az ATM-eket a banki ügyfelek.

Az idén az első hat hónapban mindössze 58 milliószor vettek fel pénzt a bankkártya-birtokosok az automatákból, ez bő 6 százalékkal kevesebb a tavalyinál. Emellett a felvett készpénz volumene is csökkent 3,2 százalékkal 2870 milliárd forintra. Az egyes alkalommal felvett összeg nőtt tavalyhoz képest, egy átlagos ATM-látogatásnál 49,5 ezer forintot vettek fel a banki ügyfelek.

A kártyás vásárlásoknál éppen fordított a helyzet. A tranzakciók száma 119 millióról 135,4 millióra emelkedett, a kártyával elköltött összeg is nőtt 11,6 százalékkal megközelítve a 900 millió forintot. Az átlagos tranzakciós összeg csökkent 2012-höz képest, egy banki ügyfél az idén 6631 forintot hagyott ott egy átlagos kártyás vásárlásnál. Ezen belül a fizikai terminálokon lebonyolított, bolti vásárlások száma és volumene is két számjegyű mértékben nőtt, és itt megfigyelhető, hogy már egyre kisebb összegnél is előveszik a bankkártyát az emberek. Egy átlagos bolti kártyás vásárlás összege az első félévben 6534 forint volt. Látványos volt a megugrás az internetes vásárlásoknál. Az online kártyás vásárlások száma 46,5, az értéke pedig 55 százalékkal emelkedett éves összevetésben.

Az MNB adatai összhangban vannak a bankok korábban már megosztott tapasztalataival, miszerint a tranzakciós illeték tudatosabb kártyahasználatra ösztönözte az ügyfeleiket. A drágább készpénzfelvételi tranzakciókat igyekeztek csökkenteni az ügyfelek, ehelyett inkább a jellemzően ingyenes vásárlásokra használják a kártyáikat.

Lapunk számításai szerint az ügyfelek tudatosabb kártyahasználata mintegy 100 millió forinttal csökkenthette azt a bevételt, amit a tranzakciós illetékből remélhetett a kormány. A készpénzfelvételekre kivethető adó az idén 8,61 milliárd forint lehetett, ez 283 millióval kevesebb, mint amit a tavalyi volumenre ki lehetett volna vetni. A kártyás vásárlásokból eközben csaknem 1,8 milliárd forintnyi illetékbevétel keletkezhetett, míg tavaly alig 1,6 milliárd forintnyit tudott volna csak beszedni az állam.

A bankkártyák száma valamelyest nőtt az elmúlt 12 hónapban. Június végén csaknem 8,986 ezer plasztiklap volt az ügyfeleknél. A legnépszerűbb kártyatípusokon belül csak a betéti kártyák mennyisége emelkedett, a hitelkártyák közül majdnem 40 ezret visszaadtak. Megugrott tavaly az érintés nélküli fizetési funkcióval ellátott kártyák száma is, 2012 közepén még csak 334 ezer, az év végén pedig 580 ezer kártya tudta ezt a funkciót, az idén júniusban már 1,15 millió.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár