Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2011. Október 25. 07:45, kedd | Belföld
Forrás: ELTE

Egyre kevésbé bíznak egymásban a kínaiak

Egyre kevésbé bíznak egymásban a kínaiak

Egy kínai egyetemi felmérés szerint egyre kevésbé bíznak egymásban a kínaiak. A felmérés szerint egy elképzelt baleseti helyzetben sokan hezitálnának, hogy segítő kezet nyújtsanak-e az érintettnek.

Mintegy ötezer válaszadó részvételével készített felmérést három kínai egyetem, amelynek eredményei aggasztó képet festenek az emberek egymás iránti bizalmatlanságáról. A Renmin University, a Capital University of Economics and Business és a Central University of Finance and Economics vizsgálata szerint a kínaiak félnek attól, hogy maguk is bajba kerülnek, ha ismeretleneknek segítenek.

A kutatásban azt a kérdést tették fel, hogy a megkérdezettek segítenének-e idős embertársuknak, ha azt látják, hogy elesik az utcán. A válaszadók közel kétharmada igennel felelt ugyan, de 8 százalékuk nemmel válaszolt, és közel 27 százalékuk pedig a körülményektől tette függővé a segítségnyújtást. A segítségnyújtást elutasítók öt százaléka hivatkozott csak arra, hogy elsősegélynyújtó ismeretek hiányában nem merne segíteni, míg több mint 7 százalékuk azért nem avatkozna be, mert úgy véli, nem tartozik rá az, ami másokkal történik. A segítségnyújtást elutasítók több mint 80 százaléka viszont egyenesen attól fél, hogy ha segít, ő maga kerülne bajba.

A kutatók szerint az elmúlt időszakban több olyan incidenssel is foglalkozott a helyi média, ahol a balesetet szenvedett személy utóbb a segítségnyújtót okolta a baleset bekövetkezéséért. A szakértők úgy vélik, az elutasítók és hezitálók jelentős aránya az ilyen esetekkel magyarázható.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.