Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2012. Április 15. 11:03, vasárnap | Helyi
Forrás: MTI

Egymilliárdos beruházás Pápán, ötven új munkahely létesül

Egymilliárdos beruházás Pápán, ötven új munkahely létesül

Új termék gyártása kezdődhet meg a Hirtenberger Bt. autóipari cég európai uniós és magyar támogatások bevonásával létesült új pápai üzemcsarnokában, amelyet szombaton avattak fel.

Az 1 milliárd 319 millió forint értékű projekthez 346 millió forint európai uniós és magyar forrást nyert el a cég, ennek köszönhetően ötven új munkahelyet teremtenek - mondta Üveges Tivadar ügyvezető a csarnokavatót megelőző sajtótájékoztatón.
Ismertetése szerint az elmúlt év őszén megkezdett beruházás alapja egy világújdonságnak számító, személygépkocsikba beépíthető gyalogos biztonsági rendszer kifejlesztése, amelyet két fő partnerükkel, a BMW-vel és Daimlerrel közösen kezdtek kidolgozni. Ez a közlekedésbiztonsági rendszer a benne található szenzorok segítségével érzékeli az ütközést, és a gépjármű motorháztetejét felemelve tompítja annak erejét, megakadályozva, hogy az elütött gyalogos átessen a járművön, és így súlyos vagy akár halálos kimenetelű sérüléseket szenvedjen.
Mint az ügyvezető elmondta, az 1,3 milliárd forint mintegy felét költötték az épület, fennmaradó részét pedig a technológia kialakítására. Egyebek között növelték az üzemterület méretét és három új gyártósort szereznek be. A csarnokok elkészültek, az új termék sorozatgyártásra kész, a következő hónapokban beszerzik a gyártósorokat, a termelés pedig 2013 első felében megkezdődhet.
A fejlesztésben részt vevő partnereken túl más gyártóknál, az Audinál és Skodánál is nagy az érdeklődés a termék iránt - mondta.
Az új termék gyártásához a vállalat ötvennel növeli dolgozóinak számát.
Helmut Schuster, a Hirtenberger AG tulajdonosa felidézte, hogy amikor 10 évvel ezelőtt Pápán megtelepedtek, "spártai" körülmények között kezdték a gyártást, de azután látványos, folyamatosan fejlődés jellemezte a céget. A tulajdonos kiemelte: a kedvezőtlen gazdasági folyamatok, az egész ágazatot érintő válság ellenére biztosítva látja a pápai cég jövőjét.
Kovács Zoltán Veszprém megyei kormánymegbízott, országgyűlési képviselő kijelentette: az elmúlt években félmilliárd forintot kapott pályázati úton Pápa munkahelyteremtésre.
Áldozó Tamás (Fidesz-KDNP) , Pápa polgármestere a Hirtenberger és az egyik pápai szakképző iskola közös projektjéről beszélt.
A Hirtenberger Automotive Safety Hungary Bt. 2001-ben kezdte meg tevékenységét Pápán az osztrák Hirtenberger-csoport leányvállalataként. A kis és nagy kaliberű lőszerek gyártásával foglalkozó osztrák cég a 90-es évek elejétől kezdte meg biztonságtechnikai alkatrészek gyártását az autóipar számára. A pápai leányvállalat először egy bérelt üzemcsarnokban, majd a pápai ipari parkban zöldmezős beruházással létesített gyártócsarnokban autóbiztonsági berendezések alkatrészeit gyártotta az anyavállalat részére.
Kezdetben 15 embert foglalkoztattak, ez a szám 2008-ra 334-re emelkedett. Az autóipart is megérintő válság átmenetileg visszafogta a növekedés ütemét, majd 2010-től ismét emelkedett a foglalkoztatottak létszáma. Jelenleg 400 dolgozójuk van, ez a létszám bővül 50-nel.

Fotó: iparipark.papa.hu

Címkék: hirtenberger

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:09, kedd | Helyi

A nyugdíjas egyesület nevében telefonálnak Pápán, ne adja meg a személyes adatait

Több olvasónk is felhívta a figyelmünket arra, hogy a Pápai Nyugdíjasok Érdekvédelmi-Érdekképviseleti Egyesülete nevében telefonon kérik tőlük a személyes adataikat, köztük a személyi számukat.

2024. Április 22. 15:32, hétfő | Helyi

Megkezdték az idei kátyúzást Pápán

Számos úthiba van a városban, a mostani munkálatok során 500 négyzetméteren újul meg a burkolat.

2024. Április 22. 14:55, hétfő | Helyi

Orbán Viktor Nemesgörzsönyben indította el vidéki kampánykörútját

Országjárásra indult Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke; a kampánykörút első állomásaként hétfőn a Veszprém megyei Nemesgörzsönyben gazdákkal találkozott

2024. Április 22. 14:52, hétfő | Helyi

Kormánytisztviselőre támadt egy 20 éves nő

Hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt emelt vádat a Pápai Járási Ügyészség azzal a 20 éves nővel szemben, aki tavaly nyáron a házuk udvarán helyszíni szemlét tartó kormánytisztviselőre támadt Pápán.