Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2013. Január 28. 07:59, hétfő | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (SZZS)

Egykor köztünk éltek - A holokauszt áldozataira emlékeztek Pápán

Egykor köztünk éltek - A holokauszt áldozataira emlékeztek Pápán

Pápa Város Önkormányzata a pápai zsinagógában szervezett megemlékezést a Nemzeti Holokauszt Emléknap alkalmából.

Minden egyes alkalommal, ha a pápai zsinagóga falai között jár az ember, egyfajta gyomorszorító érzés fogja el. Egykor ezeken az ódon falakon belül élet volt, ez volt a gyülekezés háza. Most csupán a teret bevilágító mécsesek és a hangszórókból hallható végtelen névsor jelzi ezt.

A Nemzeti Holokauszt Emléknapon 2011 óta tartotanak megemlékezést a zsinagógában, akkor az áldozatok neveit olvasták fel, tavaly a Pápai zsidóság emlékkönyve című kötetből és László András önéletrajzi írásaiból hallhattak részletek a megjelentek. Idén is a visszaemlékezés e személyes módját választották, mondta el dr. Áldozó Tamás polgármester. Ezért Koltai Ferencet kérték fel arra, hogy elmondja családja és saját történetét.

Egykori nevén Klein Ferenc elmondta,tősgyökeres pápai, az izraelita hitközség és a Pápai Református Kollégium neveltje. Részt vett a pápai gettó építésében, majd annak lakója is lett, később munkaszolgálatba, majd az erdélyi frontra kellett vonulnia. Innen Budapestre került egy internáló táborba, 1944. december 4-én innen deportálták Bergen-Belsenbe. 1945. augusztusában térhetett haza, de nem Pápán, hanem Budapesten telepedett le.

Koltai Ferenc kiemelte, a városban az emberek nyugodt békességben éltek. - Nem emlékszem gyermekkorom különösebb atrocitására, a jobbra tolódó kormány egyes fasiszta, félfasiszta rendelkezései olykor-olykor éreztették itt is hatásukat, de nyugodt békességben élt Pápán katolikus, református, evangélikus és zsidó család. A 87 éves Koltai Ferenc nem beszélt arról, kik voltak azok, akik Pápán nyíltan antiszemiták voltak. Viszont számos olyan embert emelt ki, akik nem csak hozzáállással, hanem tettekkel is kifejezték azt, hogy nem értenek egyet a kormányzat antiszemita intézkedéseivel.

Az ENSZ Közgyűlése 2005-ben nyilvánította január 27-ét nemzetközi holokauszt-emléknappá. Az egyhangúlag elfogadott határozat hangsúlyozza "az emlékezés és a tanítás kötelességét", hogy a jövő nemzedékei megismerjék a hatmillió, igen nagy többségében zsidó áldozatot követelő náci tömeggyilkosságok történetét. 68 évvel ezelőtt ezen a napon szabadult fel az auschwitz-birkenaui haláltábor. Pápáról több mint 2000 embert hurcoltak el, többségük soha nem tért haza.

Címkék: holokauszt, zsidó

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 20:26, csütörtök | Helyi

Grőber Attila: Az Adatvédelmi Hatósághoz fordulnak az érintettek

A választópolgárok azonosításához használatos személyi számot és lakcím adatokat kért valaki az egyesület nevében az érintettektől, akik az adatvédelmi hatósághoz fordulnak - mondta el a politikus.

2024. Április 25. 18:20, csütörtök | Helyi

Fegyverrel fenyegette a mentősöket egy ember Pápateszéren, kivonult a TEK

Az eset ma délután történt, a települést egy időre le is zárták a hatóságok.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

Megnyílt a IV. Pápai Nemzetközi Történelmi Filmfesztivál

Negyedik alkalommal rendezik meg Pápán a seregszemlét, amely az első két évben nem működhetett szokványos módon a Covid járvány miatt, tavaly óta azonban számos művész személyesen vesz részt a találkozón.