Hírek
2021. Szeptember 05. 06:00, vasárnap |
Belföld
Forrás: mti/fotók: MTI/Szigetváry Zsolt
Egyhónapos kampány indult a vadhúsfogyasztás ösztönzésére

Terítéken a vadhúsok - Ízvadászatra fel! szlogennel egyhónapos kampányt indított az Agrármarkering Centrum a vadhúsfogyasztás ösztönzésére.
A kampány szombati sajtótájékoztatóján, a Pákozdi Pagonyban rendezett 14. Nemzetközi Vadgasztronómiai Fesztiválon Kovács Zoltán a 2021-es "Egy a Természettel" Vadászati és Természeti Világkiállítás lebonyolításáért felelős kormánybiztos kiemelte, a világkiállítás és az odavezető út kiváló alkalom a vadhús népszerűsítésére. A világkiállításon is támogatják a folyamatot, a hazai vadhús forgalmazók ott lesznek a Hungexpo területén, a gasztropasszázson pedig a legkülönbözőbb formában lehet majd vadhúst fogyasztani, továbbá az OMÉK (Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár) is része lesz a világkiállításnak, fókuszban a vadhússal, annak feldolgozásával és fogyasztásával.
Megjegyezte, hogy egy kilogramm a vadhúsfogyasztás uniós átlaga, miközben a hazai mindössze 35-40 dekagramm, holott sok tízmilliárdos pozitívumot jelenthetne a gazdaságnak, ha ez az adat megduplázódna.
Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum ügyvezetője hangsúlyozta, hogy a hazai erdők tele vannak vaddal, mégis baromfiból több mint 30 kilogrammot fogyaszt évente a magyar, több mint százszorosát a vadhúsénak, és ezen változtatni kell. Fontosnak nevezte, hogy a feldolgozott vadhús vásárlásával azokat a magyar vállalkozásokat is segítik a vásárlók, akik a feldolgozóiparban tevékenykednek.
Megjegyezte, hogy a kampány szeptember 30-ig tart, és ezen időszak alatt tévében, rádióban, nyomtatott és elektronikus újságokban is lesznek sajtómegjelenések, továbbá az OMÉK-on vadhúst fognak kóstoltatni.
Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért felelős államtitkára közölte, hogy évente 10 ezer tonna vadhús termelődik Magyarországon, mégis csekély a hazai vadhúsfogyasztás. Jelezte, a minisztérium kiemelt feladatának tekinti, hogy a vadhús ételek a magyar családok asztalára kerüljenek, hiszen bio élelmiszer, egészséges, biztonságos, fenntartható módon keletkezik, és nem jár olyan környezetterheléssel, mint más hústermékek előállítása.
Majoros Gábor, a VADEX Mezőföldi Zrt. vezérigazgatója arról beszélt, hogy a korábbi évtizedekben a magyar vadhús 85-90 százalékát exportálták, a hazai piac kis mértékben részesült a prémium termékekből. Ezen szeretnének változtatni, ezért olyan termékekre fókuszálnak, amelyek tovább feldolgozottak, enyhe fűszerezésű, félkész és késztermékek, így nem kell nagy szakmai tudás az elkészítésükhöz.
Megemlítette, hogy ezek kiskereskedelmi értékesítése elindult, bevezetésüket az AMC kampánya is segíti.
Ezek érdekelhetnek még
2025. Március 28. 07:56, péntek | Belföld
Gazdaság: Máris csökkentette idei várakozásait a jegybank
Februárban elérte az infláció a csúcsát, 2025-ben átlagosan 4,5-5,1 százalék között lesz a fogyasztói árak növekedése, és 2026 elején mérséklődik ismét a jegybanki toleranciasávba
2025. Március 28. 07:55, péntek | Belföld
Agrometeorológia: folytatódott a talajok feltöltődése
Az elmúlt héten csökkent a csapadékhiány, még pár napig folytatódik a talajok feltöltődése, majd szárazabb időszak kezdődik - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.
2025. Március 28. 07:47, péntek | Belföld
Gulyás Gergely: kiegészítő nyugdíjemelésre lehet szükség novemberben
A kormány 4,5 százalékos inflációval számol, így novemberben mintegy 1,3 százalékos kiegészítő nyugdíjemelésre lehet szükség - közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.
2025. Március 27. 06:00, csütörtök | Belföld
Nagy Márton: szélesíthetik az árrésstop alá tartozó termékek körét
Amennyiben más, az árrésstop alá nem tartozó termékeknél emelkedés következik be, akkor \"szélesíteni fogjuk az árrésstop alá tartozó termékeknek a körét\"