Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2020. Március 25. 15:09, szerda | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Egy orvos véleménye a házi készítésű szájmaszkokról

Egy orvos véleménye a házi készítésű szájmaszkokról

Mivel komoly készlethiány van a jelenlegi helyzetben szájmaszkból, sokan otthon kezdtek varrni különböző, az arc eltakarására szolgáló eszközöket, az önkormányzat pedig jelentős mennyiségű, varrott maszkot rendelt meg.

Egyesek szerint ezek a maszkok nem jók semmire. Nekik különösen ajánljuk dr. Fekete Ferenc bejegyzését.

1. Az egyszerű maszkok valóban átengedik a vírus nagyságú részecskéket. Ez elméletben igaz, de a valóságban a vírusok ritkán szállnak egyenként a levegőben. Legtöbbször porhoz, vagy – köhögés révén kikerülve – apró vízcsepphez tapadva képzelhetőek el. Így már az egyszerű, sőt, a házilagos maszkok vagy kendők is jó hatásfokkal szűrik meg őket. Nem mindet talán, de ha kevesebb lesz, már csökken a fertőzés veszélye.

2. Az ember percenként az arcához nyúl, megvakarja orrát, szemét úgy, hogy észre sem veszi. Nem is beszélve a gyerekekről. Tegnap pl. egész nap betegeket fogadtam és nagyon nehéz volt közben odafigyelnem, hogy ne nyúljak néha az arcomhoz. A vírus szájba, orrba bejutásának valószínű módja, hogy mások által kiköhögött, kifújt vírust kézzel megfogjuk a tárgyakon (pl. boltban az árun, kilincsen stb.) és utána véletlenül megvakarjuk az arcunkat, kifújjuk orrunkat stb. A maszk ezt akadályozza meg. Nem tudunk véletlenül az arcunkhoz nyúlni. Nem jut az arcukra a vírus. Ez fontos tényező és bármilyen maszk, kendő jó hozzá.

3. És végül, aki bármilyen maszkot, akár kendőt vesz fel az arcára, az sokkal óvatosabban fog járni, nem fog hosszas beszélgetésekbe kezdeni az utcán, mások is elkerülik. Érzi, és mások is látják, hogy vigyázni kell. Ne szégyelljük hordani! A maszk viselése nem biztosít teljes védelmet. A legjobb sem. De a leggyengébb is véd, és eléggé jól azok alapján, amiket leírtam.

A teljes bejegyzés itt olvasható:

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 13:48, szerda | Helyi

Megvan a Játékfesztivál első fellépője!

Többszörös visszatérő zenekar lép fel pénteken.

2024. Április 17. 13:41, szerda | Helyi

Pápai Történetek - Krahulcsán János volt a vendég

Közösen Pápáért Egyesület által szervezett programsorozat első alkalmán a pápai erdészet nyugalmazott igazgatója volt a meghívott vendég, aki szenvedélyes túrázó, 70 évesen járta először végig az El Camino-t.

2024. Április 16. 16:18, kedd | Helyi

Az E.On segítségével biztonságosan építhet fészket a gólyapár a Közgáznál

A Pápán Hallottam csoportban kezdődött egy felhívással a történet, az áramszolgáltató gyorsan reagált.

2024. Április 16. 12:50, kedd | Helyi

Ismét Pápára jönnek a legjobb történelmi filmek a nagyvilágból!

Április 25-28 között ismét megrendezzük Pápán a Nemzetközi Történelmi Film Fesztivált, ez már a negyedik évad.