Városlista
2020. december 6, vasárnap - Miklós

Hírek

2020. Március 25. 15:09, szerda | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Egy orvos véleménye a házi készítésű szájmaszkokról

Egy orvos véleménye a házi készítésű szájmaszkokról

Mivel komoly készlethiány van a jelenlegi helyzetben szájmaszkból, sokan otthon kezdtek varrni különböző, az arc eltakarására szolgáló eszközöket, az önkormányzat pedig jelentős mennyiségű, varrott maszkot rendelt meg.

Egyesek szerint ezek a maszkok nem jók semmire. Nekik különösen ajánljuk dr. Fekete Ferenc bejegyzését.

1. Az egyszerű maszkok valóban átengedik a vírus nagyságú részecskéket. Ez elméletben igaz, de a valóságban a vírusok ritkán szállnak egyenként a levegőben. Legtöbbször porhoz, vagy – köhögés révén kikerülve – apró vízcsepphez tapadva képzelhetőek el. Így már az egyszerű, sőt, a házilagos maszkok vagy kendők is jó hatásfokkal szűrik meg őket. Nem mindet talán, de ha kevesebb lesz, már csökken a fertőzés veszélye.

2. Az ember percenként az arcához nyúl, megvakarja orrát, szemét úgy, hogy észre sem veszi. Nem is beszélve a gyerekekről. Tegnap pl. egész nap betegeket fogadtam és nagyon nehéz volt közben odafigyelnem, hogy ne nyúljak néha az arcomhoz. A vírus szájba, orrba bejutásának valószínű módja, hogy mások által kiköhögött, kifújt vírust kézzel megfogjuk a tárgyakon (pl. boltban az árun, kilincsen stb.) és utána véletlenül megvakarjuk az arcunkat, kifújjuk orrunkat stb. A maszk ezt akadályozza meg. Nem tudunk véletlenül az arcunkhoz nyúlni. Nem jut az arcukra a vírus. Ez fontos tényező és bármilyen maszk, kendő jó hozzá.

3. És végül, aki bármilyen maszkot, akár kendőt vesz fel az arcára, az sokkal óvatosabban fog járni, nem fog hosszas beszélgetésekbe kezdeni az utcán, mások is elkerülik. Érzi, és mások is látják, hogy vigyázni kell. Ne szégyelljük hordani! A maszk viselése nem biztosít teljes védelmet. A legjobb sem. De a leggyengébb is véd, és eléggé jól azok alapján, amiket leírtam.

A teljes bejegyzés itt olvasható:

Ezek érdekelhetnek még

2020. December 05. 15:00, szombat | Helyi

Motoros mikulások járják holnap a várost!

Fedur Roland és barátai, motoros tanítványai december 6-án 13 óra után a város több pontján felbukkanva próbálnak örömet okozni és mosolyt csalni a gyerekek arcára, néhány mikuláscsomag szétosztásával.

2020. December 05. 14:49, szombat | Helyi

Ki akarták lopni a katalizátort egy nyílt utcán parkoló autó alól

Egy szolgálaton kívüli rendőr érte tette a 21 és a 24 éves celldömölki férfit, akik ellen eljárást indítottak.

2020. December 05. 13:55, szombat | Helyi

Gázolás történt a Szabadság úton

Úgy tudjuk, hogy egy nőt ütöttek el nem sokkal ezelőtt.

2020. December 04. 11:25, péntek | Helyi

Rá se ismerne az Erzsébet ligetre! - Zajlik a belváros parkjainak a megújítása

Az Zöld Város I. projekt keretében lázasan zajlik a munka a Várkertben és az Erzsébet ligetben. Mutatjuk, hol tart a kivitelezés jelenleg.