Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2018. Április 23. 13:12, hétfő | PR

Egy lépés az egészségért

Egy lépés az egészségért

Napjainkban az egyik leggyakoribb, már-már mondhatni népbetegség a cukorbetegség és a hozzá kapcsolódó pajzsmirigyproblémákkal járó inzulinrezisztencia, PCOS.

Ezek elkerülésére, gyógyítására, illetve szinten tartására számos diéta, táplálkozási életmód van jótékony hatással. Az egyik ilyen a 160 gramm szénhidrát diéta, illetve a paleolit. Mi most az utóbbival fogunk inkább foglalkozni, valamint a betegség mibenlétét próbáljuk megérteni.

Mi a szösz az a paleolit?

A legtöbben, ha meghallják ezt a szót, egy kőkori, bogyókat és mindenféle növényeket fogyasztó ember képe ugrik be a tudatunkba. Pedig ezt nem így kell elképzelni, mivel a paleolit diétában leginkább a finomliszt és a finomított cukor elhagyása a legnagyobb érdem. Ugyanúgy fogyasztható a hús, zöldségek, gyümölcsök, tojás, mint minden más étkezésben, de lehetőség szerint az alternatív lisztek, illetve édesítőszerek fogyasztására épül, valamint minden, amit elfogyaszt az ember, az természetes legyen, ne legyen tele mesterséges dolgokkal.

Miért káros a BL 55 és a répacukor?

A búzafinomliszt egy már majdnem a végtelenségig nemesített búza őrléséből készül, ami nem tartalmazza a teljes búzát, minek következtében a búza lényege vész kárba, a legfontosabb rostanyagok, melyek jó hatással vannak a felszívódásra és az inzulinreakcióra. Ugyanez igaz a finomított répacukorra, népszerűbb nevén kristálycukorra. Mivel mindezek előállítása a legolcsóbb, ezért ezt a kettőt a boltokban kapható késztermékek jelentős része tartalmazza. Az búzaliszt és cukortartalmú ételek töméntelen fogyasztása vezet a fenn már említett cukorbetegséghez.

Az 1-es számú cukorbetegség fő jellemzője a hasnyálmirigy inzulintermelő béta-sejtjeinek fokozatos elpusztulása. Érdekes dolog, hogy azon természetközeli népeknél, ahol jelentős részben a paleolit jellegű táplálkozás van jelen, ismeretlen fogalom a diabétesz. Mindazokon túl, hogy mérsékelni kell, vagy a legjobb esetben el kell hagyni a búzafinomlisztből és cukorral készült termékeket, nagyon oda kell figyelni a D-vitamin fogyasztásra. A D-vitamin nagyon fontos szerepet játszik a cukoranyagcserében, ennek köszönhetően gátolja a béta-sejtek károsodását, pusztulását.

Egy másik pillére a pajzsmirigybetegségek elkerülésének, az a mozgás. Önmagbán csak a diéta nem elég, mindenképp nagyon fontos mellé, hogy mozogjunk. Legyen ez akár egy lassú séta, kocogás, futás, úszás, bárminemű sport, a lényeg, hogy csináljunk valamit, amiben örömünket leljük.

Hogyan kezdjük el?

Ha az elhatározás megvan, ideje megtudni, hogy mit fogyasszunk a fehérlisztes ételek helyett. Elsősorban teljes kiőrlésű lisztből, maglisztből, durum, illetve graham lisztből készült termékekkel tudjuk helyettesíteni, azokkal vigyük be a napi szükséges szénhidrát mennyiséget.

Cukor helyett pedig édesítőket használjunk, mint amilyen a xilit (nyírfacukor), az eritrit, a stevia és az ezek esetleges ötvözetéből készült édesítők (dia-wellness 1:4). Egyelőre, ha ezeket magunkévá tesszük, akkor már jó úton indultunk el és elkezdtünk tenni az egészségünkért, hiszen, mint mindenben, itt is be kell tartani a fokozatosság elvét, nem szabad kapkodni.

Ne feledjük, ha az elhatározás megvan, a többi már csak akaraterő kérdése, ami a sikerélmény fényében gyerekjáték lesz. Ha pedig nem szeretne órákig keresgélni a nagy áruházakban ahhoz, hogy tarthassa magát a diétához, egyszerűen csak nézzen körül a Magzsola webshopjában.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 21. 18:00, vasárnap | PR

A kaszinó áttekintő oldalai: Hogyan történik az értékelések hozzárendelése

Fedezze fel a kaszinó-bírálati oldalakon a minősítések kiosztásának bonyolult folyamatát, és nyerjen betekintést értékelési módszereikbe.

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Április 16. 10:31, kedd | PR

Sportcipő a gyerkőcöknek: ezeket a népszerű márkákat érdemes megismerni!

Amikor gyermekeink egészséges testi és szellemi fejlődéséről van szó, alapvető fontosságú, hogy odafigyeljünk az őket körülvevő tényezőkre.