Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2017. Február 23. 09:31, csütörtök | Külföld
Forrás: Infopapa.hu, index.hu

Egy Föld-szerű bolygókkal teli naprendszert találtak

Egy Föld-szerű bolygókkal teli naprendszert találtak

A NASA Spitzer űrtávcsöve felfedezett egy Föld-szerű bolygókkal teli naprendszert.

Mindegyik bolygón adottak a feltételek ahhoz, hogy legyen rajta víz, három bolygó pedig lakhatónak tűnik, a csillagtól való távolságuk se nem túl nagy, se nem túl kicsi, ezeken a hőmérséklet, és úgy általában a körülmények hasonlóak a Földéhez, ezért ezeken alakulhat aki a legnagyobb valószínűséggel élet. A felfedezésről a kutatók a Nature magazinban számoltak be.
A rendszer tőlünk körülbelül 40 fényévnyire van, ami csillagászati értelemben egész közelinek számít. A közepén lévő TRAPPIST-1 nevű csillag a mi Napunkhoz képest sokkal gyengébb, kisebb fény- és fűtőhatású, úgynevezett ultrahűvös törpecsillag.

A rendszerben az az egyik leglenyűgözőbb, hogy mind a hét hasonló bolygó nagyon közel esik egymáshoz.
Az egyik bolygón állva látnánk a szomszéd bolygókon a nagyobb természeti jelenségeket, felhőket, viharokat, szabad szemmel kivehetőek lennének a hegyek, vizek.
A NASA kutatói nagyon belelkesedtek a felfedezéstől, főleg azért, mert most nagyobb erővel folytathatják a TRAPPIST1-rendszer vizsgálatát, mostantól az oxigén és a metán, és más gázok nyomai után kutatnak, hogy ezek alapján ki tudják következtetni, milyen az egyes bolygók felszíne.

Thomas Zurichen a NASA washingtoni központjának egyik vezetője azt mondta, hogy ez a felfedezés kulcsfontosságú lehet a Földön kívüli élet megtalálásában. "Megválaszolni azt, hogy "egyedül vagyunk-e" az egyik legfontosabb tudományos kérdés, és megtalálni három egymáshoz ilyen közel lévő lakható bolygót kiemelkedő lépés ebben a munkában." – mondta.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 08:59, vasárnap | Külföld

Épületek tucatjai semmisültek meg a tornádókban az Egyesült Államok középső részén

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban - derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).