Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2014. Április 03. 05:00, csütörtök | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Egészségünk ellenségei: a zsírok és a szénhidrátok!

Egészségünk ellenségei: a zsírok és a szénhidrátok!

A teljes napi ételbevitel maximum 20 százaléka tartalmazhat zsírt, illetve szénhidrátot, emellett kerüljük a telített zsírok és a transzzsírsavak, de részesítsük előnyben a telítetlen zsírsavak fogyasztását. Ezeket betartva egészségesek maradhatunk és hatékonyan csökkenthetjük a kardiovaszkuláris betegségek kialakulásának kockázatát – mondta a Rádió Orientnek adott interjújában Császár Albert, belgyógyász, a Magyar Tudományos Akadémia doktora.

A zsíroknak alapvetően három típusát különböztetjük meg: a főleg állati eredetű telített zsírok, a növényi eredetű telítetlen zsírok és a transzzsírsavak, amelyek a természetben csak a kérődző állatok húsában termelődnek, de az ételek – különösen a rántás és az olajban történő sütés – készítésekor is keletkeznek.

A telített zsírok károsak, mert nagyon magas kalóriatartalmúak és a szervezetben emelik a rossz (LDL) és csökkentik a jó (HDL) koleszterinszintet. Ezzel szemben a többszörösen telítetlen, növényi eredetű zsírok pedig csökkentik a káros LDL-szintjét. „Az érelmeszesedés legfontosabb rizikófaktora a magas koleszterinszint, mert bejutva az érfalba olyan gyulladásos folyamatot indít el, amelynek hatására megváltozik az érfal kapacitása, merevvé válik, nem tud tágulni. Ennek hatására az elhalt szövetekből plakkok, felrakódás alakul ki”- hívta fel a figyelmet a professzor. Hozzátette: a koleszterinszint csökkentésével megakadályozható ennek a folyamatnak az előrehaladása. Az erre felírt sztatinok arra is képesek, hogy ezeket a felrakódásokat eltüntessék, tehát megfordítják a folyamatot.

A nagyon sok telített zsírokat fogyasztók esetében megfigyelték, hogy gyakoribb a szív-érrendszeri megbetegedések és az agyi elhalásokban szenvedők száma. A telítetlen zsírokat megfelelő mennyiségben és minőségben fogyasztóknál pedig ennek a fordítottja igazolódott – mondta Császár Albert. Az egészséges táplálkozásban a zsírfogyasztás maximum 20 százaléka lehet a napi teljes bevitt kalóriamennyiségnek, ebből is a telített zsiradéknak 10 százalék alatt kell lennie – hívja fel a figyelmet a szakember. A telítetlen zsírok viszont előnyösek, ismert, hogy az omega3 zsírsavak csökkentik a kardiovaszkuláris betegségek kialakulásának kockázatát. Vigyázni kell azonban a szénhidráttal is, ami ugyanolyan káros mint a zsír, tehát ennek sem szabad a napi bevitel 20 százalékánál többnek lennie.

A legfontosabb a tudatos táplálkozás, s a legtöbbet szülőként tehetünk azért, hogy a gyerekek egészségesen étkezzenek. „Tudnunk kell, mit tartalmaz az étel, amit megeszünk. A legtöbb zsírt a húsok és a sajtok tartalmazzák. Lehetőleg a telítetlen zsírsavakat részesítsük előnyben” - zárta szavait a professzor.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.