Városlista
2020. július 3, péntek - Kornél

Hírek

2012. Július 26. 05:00, csütörtök | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Egész vagyonokat menekítettek ki

Egész vagyonokat menekítettek ki

Döbbenetes adatokat tett közzé a világ legelismertebb, adóparadicsomokkal foglalkozó civil szervezete, az Adóigazságossági Hálózat, amely összesen 32 ezer milliárd dollár eltitkolt jövedelemről adott számot legújabb jelentésében. Erre a The Guardian című brit lap hívta fel a figyelmet, amelyről a Magyar Nemzet számolt be.

A jelentés szerint a szóban forgó összegben ráadásul nem szerepelnek az ingatlanokban, jachtokban és nemesfémekben felhalmozott titkos megtakarítások. A szervezet vezetője, John Christensen kiugrott offshore-bankár, a jelentés készítője, James S. Henry pedig az egyik legnagyobb adótanácsadó cég, a McKinsey volt főközgazdásza, offshore-szakértő. Az adóparadicsomokba kimenekített pénzekkel összesen 320 milliárd dollár közpénzt nem fizettek be, az eltitkolt vagyon pedig megközelíti az Egyesült Államok és Japán teljes évi GDP-jét. John Christensen szerint az adóelkerülésben segédkező nagybankok között található a HSBC, a Citigroup, a Bank of America, a UBS és a Credit Suisse.

A jelentéshez a Világbank, az IMF, az ENSZ kereskedelmi szervezetének (UNCTAD) adatait használták fel, majd ezeket a számokat összevetették a tartalékvaluták és az arany iránti kereslet alakulásával, illetve privát bankári tanulmányokkal. A kutatás eredményeképpen azt találták, hogy – még szűken számolva is – legalább 21 ezer milliárd dollárnyi be nem jelentett vagyonnal rendelkeztek a világ leggazdagabbjai 2010-ben.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Július 03. 11:00, péntek | Külföld

Olaszországban ezer alá csökkent a kórházban kezelt fertőzöttek száma

Március 2. óta nem volt annyira alacsony a kórházban kezelt koronavírus-fertőzött betegek száma, mint csütörtökön. Az újonnan fertőzöttek száma azonban az utóbbi négy napban fokozatosan emelkedett.

2020. Július 03. 09:07, péntek | Külföld

Pelyhes spirálgalaxist kapott lencsevégre a Hubble űrtávcső

Egy pelyhes spirálgalaxisról készített lenyűgöző felvételt az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) és az Európai Űrügynökség (ESA) Hubble űrtávcsöve.

2020. Július 03. 07:08, péntek | Külföld

Donald Trump: Az amerikai gazdaság dübörögve tér magához

Az amerikai gazdaság dübörögve tér magához - mondta az amerikai elnök a Fehér Házban tartott rövid sajtótájékoztatóján csütörtökön.

2020. Július 03. 06:06, péntek | Külföld

Újabb pótköltségvetést fogadott el a német parlament

Újabb pótköltségvetést fogadott el a német szövetségi parlament (Bundestag) a koronavírus-járvány miatt, a csütörtökön megszavazott büdzsé az eddigi rekordot nagyságrendekkel meghaladó,