Városlista
2020. július 14, kedd - Őrs

Hírek

2012. Július 25. 09:01, szerda | Külföld
Forrás: Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti

EBRD: terjednek keletre az euróválság hatásai

EBRD: terjednek keletre az euróválság hatásai

Meredeken lassul az idén a szélesebb értelemben vett közép- és kelet-európai térség gazdasági növekedése, mivel az átalakuló régión belül folyamatosan terjednek kelet felé az euróövezeti adósságválság átszűrődő hatásai - jósolta szerdán Londonban ismertetett új, átfogó előrejelzésében az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD).

A pénzintézet a térség több országában, köztük Magyarországon egész évi idei recesszióval számol, és rontotta is a magyar gazdaság teljesítményére adott előrejelzését.
Az EBRD szerdai - idei harmadik - jelentésében közölte: a tavalyi 4,6 százalék után 2012-ben 2,7 százalékos átlagos gazdasági növekedésre számít a tevékenységi területét alkotó országcsoport egészében.
Ez jelentősen rontott prognózis, ugyanis a bank az eggyel korábbi, májusban összeállított előrejelzésében még 3,1 százalékos átlagos idei növekedéssel számolt működési régiójában.
Az EBRD közölte: közgazdászai jövőre most már csak 3,2 százalékig visszagyorsuló növekedést várnak ebben a térségben a májusi jelentésben valószínűsített 3,7 százalék helyett.
A bank szerdai előrejelzése szerint a szélesebb régión belül a közép-európai és a balti gazdaságokban ennél is gyengébb, a tavalyi 3,5 százalékos átlag után az idén 1,7 százalékos növekedés várható, 2013-ban pedig 1,9 százalékig élénkülhet a GDP-növekedés üteme.
Az e szűkebb térségre szóló új idei EBRD-előrejelzés 0,1 százalékponttal jobb a májusinál, a 2013-ra vonatkozó prognózist azonban a pénzintézet alaposan rontotta, mivel az előző jelentésben még 2,3 százalékos jövő évi növekedési várakozás szerepelt Közép-Európára és a balti országokra.
Magyarországon az EBRD 2012 egészére a májusban jósolt 1,0 százalékos gazdasági visszaesés helyett most már 1,3 százalékos idei GDP-mínuszt jósol. A bank rontotta jövő évi magyar növekedési előrejelzését is: a szerdai jelentés szerint 2013-ban a magyar gazdaság teljesítménye 0,4 százalékkal növekedhet a májusi EBRD-jelentésben valószínűsített 0,7 százalék helyett.
Az EBRD az idén Horvátországban is a korábban jósoltnál mélyebb recessziót vár: szerdai londoni becslésében 1,2 százalékos horvátországi GDP-visszaesés szerepel 2012 egészére a májusban prognosztizált 0,6 százalékos mínusz helyett.
A bank az idei év egészére még jóval mélyebb, 2,0 százalékos recessziót jósol Szlovéniában; ez változatlan prognózis a májusihoz képest.
A jelentés Magyarországgal foglalkozó részében az EBRD annak a véleményének ad hangot, hogy az általa várt idei recesszió fő tényezője továbbra is a hazai fogyasztás zsugorodása. Emellett a jórészt külföldi tulajdonú bankrendszerben zajló mérlegalkalmazkodási - vagyis hitelforrás-csökkentő tőkeleépítési,
"deleveraging" - folyamat is visszahúzó erővel hat a növekedésre, és "nem javította a bankszektorbeli hangulatot" az újonnan bevezetett tranzakciós illeték, amely tovább növeli a bankrendszer eddig is magas adóterheit.
Az EU-nak beterjesztett új konvergenciaprogram hangsúlyozza a költségvetési fenntarthatóság helyreállítása melletti elkötelezettséget, és az IMF/EU-tárgyalások elkezdése erősítheti azokat a várakozásokat, hogy az ország költségvetési és külső sebezhetőségeit sikerül kezelni.
Az EBRD szerint azonban több olyan adóügyi és szabályozási kérdés is van, amelyek komoly mértékben nehezíteni fogják az IMF/EU-tárgyalások gyors befejezését.
A szerdai EBRD-jelentés több forgatókönyvet is tartalmaz az euróövezeti gazdaság várható teljesítményére.
A bank alapeseti forgatókönyve az, hogy a valutaunió összesített hazai összterméke az idén átlagosan 0,3 százalékkal visszaesik, jövőre pedig stagnál.
A borúlátó forgatókönyv megvalósulása esetén ugyanakkor az euróövezet GDP-értéke 2012 egészében 1 százalékkal, 2013-ban már 2 százalékkal csökkenne.
Az EBRD derűlátó forgatókönyvében viszont nulla százalékos idei és 1 százalékos jövő évi valutauniós növekedés szerepel.
Más nagy londoni házak ugyanakkor gyakorlatilag biztosra veszik a több évig tartó mély euróövezeti recessziót.
Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőcég, a Capital Economics legutóbbi átfogó európai prognózisa szerint a cég által a következő két évre várt részleges eurófelbomlás következményeként ebben az időszakban folyamatos recesszió lesz a valutaunióban. A ház előrejelzése szerint az euróövezet GDP-értéke az idén átlagosan 1,0 százalékkal, jövőre 2,5 százalékkal csökken.
A Capital Economics jelenleg érvényes központi előrejelzési forgatókönyve az, hogy Görögország 2012 vége előtt távozik a valutaunióból, és jövőre valószínűleg követi Portugália, sőt esetleg Írország is.

Címkék: Világgazdaság

Ezek érdekelhetnek még

2020. Július 14. 13:04, kedd | Külföld

A Mol gázt és gázkondenzátumot talált Pakisztánban

A Mol-csoport ismét gázt és gázkondenzátumot talált Pakisztánban, ez tovább erősíti a társaság kutatás-termelési nemzetközi tevékenységét - közölte a Mol kedden az MTI-vel.

2020. Július 14. 12:02, kedd | Külföld

Bubópestises mókust találtak Colorado államban

Pozitív lett egy mókus bubópestistesztje az amerikai Colorado államban - írták a helyi lapok.

2020. Július 14. 10:18, kedd | Külföld

A világban már több mint 13 millióan megfertőződtek a koronavírussal

A világon 13 070 590 ember fertőződött már meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 572 428, a gyógyultaké pedig 7 228 660 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem keddi adatai szerint.

2020. Július 14. 05:00, kedd | Külföld

Az FSZB ismertette a vádat a hazaárulással gyanúsított volt orosz újságíróval

Hivatalosan is ismertette a vádat az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) Ivan Szafronov volt újságíróval, a Roszkoszmosz űrkutatási vállalat sajtótanácsadójával hétfőn Moszkvában.