Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2022. Június 02. 09:40, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI - foto pixabay

Duna House: erősödött a lakóingatlan-piac májusban

Duna House: erősödött a lakóingatlan-piac májusban

A csendesebb április után májusban újra erősödött a lakóingatlan-piac: országosan 12 519 lakóingatlan cserélt tulajdonost, és 140 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott

- derül ki a Duna House (DH) havi tranzakciószám becsléséből és jelzáloghitel előrejelzéséből, amelyet a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján tett közzé csütörtökön.

A cég által májusra becsült 12 519 tranzakció 5 százalékos emelkedés az előző hónaphoz képest, de még így is 12 százalékkal elmarad a tavalyi májusi, kiugróan erős forgalomtól.
Kiemelték: az ingatlanárak első negyedévben tapasztalat jelentős emelkedése és a folyamatosan dráguló hitelkamatok ellenére sem csökkent egyelőre jelentősen a fizetőképes kereslet az ingatlanpiacon. Az idén már több mint 63 ezer ingatlan cserélt tulajdonost, ami átlagosan havi több mint 12 ezer tranzakciót jelent. Az aktív piacon azonban a szűkülő kínálat és a nehezedő hitelkihelyezések miatt egyre nagyobb szükség lesz eladói és vevői oldalon is a közvetítői szakmai segítségre - tették hozzá.
A jelzáloghitel piac az áprilisi rekordmagas volumen után újra nagyon erős hónapot zárt, a Duna House becslése alapján májusban 140 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott. Ez az előző hónaphoz képest 3 százalékos csökkenést mutat, áprilisban ugyanis a Magyar Nemzeti Bank tényadatai szerint 144,76 milliárd forint összegre szerződtek az ügyfelek. Az előző évi májusi adatokhoz képest ugyanakkor 16 százalékkal nagyobb hitelvolumen realizálódott Magyarországon. A hitelpiacot áprilisban és májusban elsősorban az újépítésű ingatlanokhoz kapcsolódó kihelyezések erősítették.
A Duna House által kiadott becslés a cég által kiközvetített ingatlanok havi tranzakciószámát és a DH becsült piaci részesedését veszi alapul. A társaság jelzáloghitel előrejelzése BÉT-en közöltek szerint elsősorban gyors trendelőrejelzésre használható, az MNB minden hónap elején publikálja a 2 hónappal azelőtti időszak tényadatait.
A Duna House részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek, a papír szerdán 2,84 százalékos erősödéssel 580 forinton zárt, az elmúlt egy évben árfolyama 392 és 598 forint között mozgott.

Címkék: ingatlan

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során