Városlista
2021. október 17, vasárnap - Hedvig

Hírek

2021. Szeptember 10. 11:16, péntek | PR

Dugattyús kompresszorok nem csak hobbicélokra

Dugattyús kompresszorok nem csak hobbicélokra

A gázsűrítők piacának népszerű modelljeinek számítanak a dugattyús kompresszorok. Olcsó és könnyen használható berendezések, melyek elsősorban barkács célokat szolgálnak.

Hiba lenne azonban ennyire korlátozni a lehetőségeket.

Típusok és feladatok

A gázsűrítők, vagy kompresszorok fő feladata a levegő sűrítése és szállítása. A sűrített levegőellátás az iparban sok helyütt elengedhetetlen. Itt lehet szó gépek üzemeltetéséről, tisztítási munkákról és még sorolhatnánk. A készülékek tehát egy feladatra specifikáltak, de azokban egyedülállóak és verhetetlenek. A kompresszorok piacán az évtizedek során sok típus bukkant fel, de nem mindegyik volt képes megvetni a lábát. Az ilyen berendezések esetén a legalapvetőbb különbséget a működési elv jelenti. Ez határozza meg a teljesítményt és a felhasználási lehetőségeket is.

Ebből a szempontból sokféle típussal találkozhattunk már. Egyes modellek, mint pl. a csúszólapátos vagy axiális modellek apránként kikoptak. Jelenleg a piacon jellemzően két típus van jelen: a dugattyús- és csavarkompresszorok. Utóbbi esetben a célközönség egyértelműen az ipari szereplők, hiszen a nagy teljesítményű, folyamatos levegőellátásra specializált kompresszorok számukra szükségesek. A dugattyús kompresszorok jellemzően barkács- és hobbicélokat szolgálnak. Miért alakult ez így, miért éppen a dugattyúk jelentik a belépő szintet?

Miért éppen dugattyúk?

A dugattyús kompresszorok – ahogy nevük is mutatja – a levegő sűrítéséhez dugattyúkat használnak. Bár a hajtást jellemzően villanymotor végzi, a munka fő részét dugattyúk végzik. Ezek a kompresszorok a piac legegyszerűbb felépítésű, olcsó fenntartású készülékei. Ez utóbbi éppen a működési elvéből és szimpla felépítéséből adódik. Ennek megvan az a hátulütője, hogy nem képes folyamatos nagy teljesítményre, ugyanakkor az ára kedvező és hobbicélokra éppen megfelel.

Fontos megjegyezni, hogy a dugattyús kompresszorok a működés során bekövetkező hevülést olajjal orvosolják, ez jelenti a hűtőközeget. Épp ezért az általuk előállított sűrített levegő sok esetben olajjal szennyezett. Általánosítani azonban nem lehet, a dugattyús kompresszorok között is találunk fejlettebb, magasabb szintet képviselő modelleket. Egyszerű működésük, alacsony üzemeltetési és szervizköltségeik okán ugyanakkor jellemzően ház körüli munkákra ajánlottak. Kivételek persze mindig vannak.

Kompresszorok speciális célokra

A dugattyús kompresszorok között is találunk olyan modelleket, melyek már maguk mögött hagyták a belépőszintű státuszt. Egyes modellek nagyobb teljesítményű motorral és masszívabb felépítéssel bírnak. Ennek köszönhetően a túlhevülés már kisebb hatással van a működésükre. A stabilabb működés pedig lehetővé teszi akár a kisipari alkalmazást is. Ezek a készülékek szintén költséghatékonyak.

Az említett olajszennyezettség is megoldható, hiszen egy szűrő beszerelésével máris tisztább levegőt kapunk. Az olajmentes dugattyús kompresszorok egészen speciális területeken kerülnek bevetésre. Az ilyen modelleket fogászati rendelőkben és kozmetikákban alkalmazzák. Ez is jól jelzi, hogy bár a piacon leginkább két kompresszor típus a jellemző, egy-egy kategórián belül sem tehetünk általánosításokat. A kínálati bőségnek köszönhetően mindenki megtalálhatja a számára leginkább megfelelő berendezést.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Október 15. 13:21, péntek | PR

Ismét MagyarBrands díjas a Jánosik Kft.

Ötödször nyerte el a MagyarBrands díjat a Jánosik és Társai Kft. - tájékoztatott Jánosik Lajos, a Jánosik és Társai Kft. tulajdonosa.

2021. Október 12. 09:10, kedd | PR

Az 5 legjobb családbarát kártyajáték

Az emberek életének egyik sarkalatos pontja a szabadidő eltöltése, ezért a kártyajátékok feltalálása kiemelkedő találmánynak minősült.

2021. Október 11. 12:58, hétfő | PR

Scarlett Johansson 50millió dollárt követel a Disneytől - a miértekre Daphne Chaung és Lauren Kelly válaszol a BrandFestivalon

Scarlett Johansson - a Fekete Özvegy című film főszereplője - bepöccent, amikor kiderült, hogy a Disney ugyanazon a napon tette elérhetővé a filmet a Disney+ alkalmazáson, mint amikor a mozikba is megérkezett.

2021. Október 08. 09:18, péntek | PR

Mit tanult az emberiség, és főleg a fiatalok a járványból?

Különleges helyszínen, a Marketing Summit Hungary-n rögzítették a Lounge Group szakmai podcastjének, az L20-nak a jubileumi adását.