Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2021. Szeptember 10. 11:16, péntek | PR

Dugattyús kompresszorok nem csak hobbicélokra

Dugattyús kompresszorok nem csak hobbicélokra

A gázsűrítők piacának népszerű modelljeinek számítanak a dugattyús kompresszorok. Olcsó és könnyen használható berendezések, melyek elsősorban barkács célokat szolgálnak.

Hiba lenne azonban ennyire korlátozni a lehetőségeket.

Típusok és feladatok

A gázsűrítők, vagy kompresszorok fő feladata a levegő sűrítése és szállítása. A sűrített levegőellátás az iparban sok helyütt elengedhetetlen. Itt lehet szó gépek üzemeltetéséről, tisztítási munkákról és még sorolhatnánk. A készülékek tehát egy feladatra specifikáltak, de azokban egyedülállóak és verhetetlenek. A kompresszorok piacán az évtizedek során sok típus bukkant fel, de nem mindegyik volt képes megvetni a lábát. Az ilyen berendezések esetén a legalapvetőbb különbséget a működési elv jelenti. Ez határozza meg a teljesítményt és a felhasználási lehetőségeket is.

Ebből a szempontból sokféle típussal találkozhattunk már. Egyes modellek, mint pl. a csúszólapátos vagy axiális modellek apránként kikoptak. Jelenleg a piacon jellemzően két típus van jelen: a dugattyús- és csavarkompresszorok. Utóbbi esetben a célközönség egyértelműen az ipari szereplők, hiszen a nagy teljesítményű, folyamatos levegőellátásra specializált kompresszorok számukra szükségesek. A dugattyús kompresszorok jellemzően barkács- és hobbicélokat szolgálnak. Miért alakult ez így, miért éppen a dugattyúk jelentik a belépő szintet?

Miért éppen dugattyúk?

A dugattyús kompresszorok – ahogy nevük is mutatja – a levegő sűrítéséhez dugattyúkat használnak. Bár a hajtást jellemzően villanymotor végzi, a munka fő részét dugattyúk végzik. Ezek a kompresszorok a piac legegyszerűbb felépítésű, olcsó fenntartású készülékei. Ez utóbbi éppen a működési elvéből és szimpla felépítéséből adódik. Ennek megvan az a hátulütője, hogy nem képes folyamatos nagy teljesítményre, ugyanakkor az ára kedvező és hobbicélokra éppen megfelel.

Fontos megjegyezni, hogy a dugattyús kompresszorok a működés során bekövetkező hevülést olajjal orvosolják, ez jelenti a hűtőközeget. Épp ezért az általuk előállított sűrített levegő sok esetben olajjal szennyezett. Általánosítani azonban nem lehet, a dugattyús kompresszorok között is találunk fejlettebb, magasabb szintet képviselő modelleket. Egyszerű működésük, alacsony üzemeltetési és szervizköltségeik okán ugyanakkor jellemzően ház körüli munkákra ajánlottak. Kivételek persze mindig vannak.

Kompresszorok speciális célokra

A dugattyús kompresszorok között is találunk olyan modelleket, melyek már maguk mögött hagyták a belépőszintű státuszt. Egyes modellek nagyobb teljesítményű motorral és masszívabb felépítéssel bírnak. Ennek köszönhetően a túlhevülés már kisebb hatással van a működésükre. A stabilabb működés pedig lehetővé teszi akár a kisipari alkalmazást is. Ezek a készülékek szintén költséghatékonyak.

Az említett olajszennyezettség is megoldható, hiszen egy szűrő beszerelésével máris tisztább levegőt kapunk. Az olajmentes dugattyús kompresszorok egészen speciális területeken kerülnek bevetésre. Az ilyen modelleket fogászati rendelőkben és kozmetikákban alkalmazzák. Ez is jól jelzi, hogy bár a piacon leginkább két kompresszor típus a jellemző, egy-egy kategórián belül sem tehetünk általánosításokat. A kínálati bőségnek köszönhetően mindenki megtalálhatja a számára leginkább megfelelő berendezést.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Április 16. 10:31, kedd | PR

Sportcipő a gyerkőcöknek: ezeket a népszerű márkákat érdemes megismerni!

Amikor gyermekeink egészséges testi és szellemi fejlődéséről van szó, alapvető fontosságú, hogy odafigyeljünk az őket körülvevő tényezőkre.

2024. Április 09. 11:23, kedd | PR

A mobil kaszinó appok térnyerése Magyarországon: Kényelem, elérhetőség és biztonság

Az elmúlt években Magyarországon is egyre népszerűbbé váltak a mobil szerencsejáték-alkalmazások.

2024. Április 05. 22:27, péntek | PR

Hogyan legyünk jó gazdik? – Ingyenes oktatóanyagok a kutyatartás kihívásaira

A mai modern világban, ahol a technológiai fejlődés és a gyors élettempó dominál, sokan keresnek menedéket és nyugalmat a természetben, illetve házi kedvencek társaságában.