Városlista
2021. június 14, hétfő - Vazul

Hírek

2021. Május 10. 09:11, hétfő | PR

Dugattyús kompresszor, a legismertebb gázsűrítő

Dugattyús kompresszor, a legismertebb gázsűrítő

A kompresszorok a műszaki területen otthon lévőknek jól ismert készülékeknek számítanak, hiszen sok esetben szükség lehet a levegő, vagy különböző gázok sűrítésére és szállítására.

A berendezések különböző verziói között a dugattyú kompresszorok a legelterjedtebbek, így érdemes lehet kicsit közelebbről is megismerni a típust.

Egy eszköz, különböző műszaki megoldások

Bár a kompresszorok közös vonása, hogy gázok sűrítésére és csőrendszeren történő szállítására alkalmasak, az ehhez használt technikai megoldások igencsak eltérőek. Ezáltal pedig a különböző berendezések különböző felhasználási területekre és igénybevételre vannak kitalálva, tehát közel sem mindegy, melyiket választjuk. A kompresszorok skálája a barkács- és kisipari felhasználástól az egészen komoly, nagyipari gépekig terjed, így nem árt, ha pontosan tudjuk mit szeretnénk.

A kompresszorok legelterjedtebb típusai között találjuk a dugattyús és a csavarkompresszorokat, melyek meglehetősen széles körben használhatók, legyen szó akár gyártástechnológiáról, különböző ipari felhasználásokról, mint pl. az élelmiszeripar, de egyes modellek akár olyan kifinomult technológiát igénylő ágazatokban is használatosak, mint a fogászat vagy a kozmetika. A két népszerű modell mellett persze találkozhatunk még axiális, csúszólapátos és spirálkompresszorokkal is. Mégis, a legelterjedtebb és leggyakrabban használt verzió, a dugattyús kompresszor.

Egyszerű működés, könnyed használat

A dugattyús kompresszorok elterjedtsége nem véletlen, hiszen egyszerű működési elvének köszönhetően a meghibásodás kockázata minimális, de ha elő is fordul, az könnyen orvosolható. A dugattyús kompresszorok üzemét tekintve éppen az előbbi jelenti a kulcsot, hiszen a sűrített levegő előállításáért egy közönséges dugattyús szerkezet felel. Az ilyen típusú kompresszorok jellemzően olajkenésűek, ám léteznek olajmentes verziók is, melyek a kényesebb felhasználási területekre is alkalmasak lehetnek.

A dugattyús kompresszorok működése – ahogy említettük – egyébként meglehetősen egyszerű. A környezetéből elszívott levegő szelepeken és a levegőszűrőn keresztül a sűrítőtérbe jut, ahol azt a dugattyú összenyomja, majd az úgy kapott sűrített levegő eljut a tartályba. A kívánt nyomásérték elérése után a kompresszor magától leáll, ezzel is optimalizálva a teljesítményét. Az ipari felhasználású készülékek esetén a folyamat némiképp módosul, de az alapelv ott sem változik.

Előnyök és hátrányok

A dugattyús kompresszorok előnyei tulajdonképpen éppen az eddig felsorolt jellemzőiben kereshetők. Egyszerű kialakításuknak köszönhetően egy rendkívül költséghatékony opciót jelentenek. Az alacsony vételár azok számára is vonzó lehet, akik csak egyszerűbb, barkácscélokra szeretnék használni a kompresszort. És ezzel valójában el is érkeztünk a készülék hátrányához, mely épp ezen célokhoz kötődik.

Ha valaki csak hobbi-barkács kategóriában alkalmazza a kompresszort, nem jelent problémát a sűrített levegő igényének szakaszos teljesítése. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy a készülékek hajlamosak túlzottan felhevülni, így elengedhetetlen a szabályozott működés. Komolyabb felhasználáshoz azonban már elengedhetetlen a folyamatos levegőbiztosítás. Emellett a készülék zajszintje is meglehetősen magas, így ezt is érdemes számításba vennünk. Ezeket összeadva is kitűnik ugyanakkor, hogy saját célokra a legegyszerűbb dugattyús kompresszorok is megfelelhetnek.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Május 28. 14:53, péntek | PR

Talpas derékszög

Míg a hosszúság mérésére szinte bármilyen fizikai munkavégzés során jól jön egy vonalzó, ugyanez igaz két felület egymáshoz való merőlegességének ellenőrzése esetén, amikor egy talpas derékszög lehet a legjobb barátunk.

2021. Május 21. 10:33, péntek | PR

Nem engednek a minőségből a Jánosik és Társai Kft.-nél.

Idén, a járványhelyzet miatt különleges szabályokat betartva világították át a Jánosik és Társai Kft.-t a külső auditorok. Az internetes technika segítségével, a szigorból semmit nem engedve, minősítették a céget.

2021. Május 12. 10:45, szerda | PR

A magyar kerékpározás feltörekvő csillagai

A magyar országúti kerékpározás nem mindig kap nagy hírverést, pedig van néhány igen jó fiatal tehetségünk, akik a világ legjobb csapataiban versenyezhetnek már!

2021. Április 30. 12:43, péntek | PR

Mennyibe kerül a SEO szövegírás manapság?

A SEO szövegírás egyre drágább mulatság. Talán nem is gondolnánk, de nagyon felmentek az árak az utóbbi időben-és még nehezebb eldönteni, hogy egy adott összegért tényleg minőséget fogunk-e kapni vagy pedig sem.